Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat, dr. Marius Geantă

Apel matinal - Invitat, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Apel matinal - Invitat, dr. Marius Geantă
Foto: Arhivă/ Gabriel Sava.

Articol de Cătălin Cîrnu, 25 Februarie 2021, 09:46

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie. ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Astăzi, joi, 25 februarie 2021, am revenit pe platforma oficială, apropo de campania de vaccinare anti-COVID - vaccinare-covid.gov.ro.

Județele Ilfov și Constanța, alături de București, fără nici un loc eligibil. În rest, sunt poziții libere pentru cei care locuiesc în toate celelalte județe ale țării. România se confruntă cu o tendință de creștere a ratei de incidență la nivel național a noilor infectări cu COVID... cu SARS-CoV-2, de fapt, în ultimele două săptămâni, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate Publică actualizate și publicate chiar ieri.

Datele colectate până în 21 februarie arată că în majoritatea județelor și în municipiul București se înregistrează o rată de incidență cumulată de peste 100 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar majoritatea cazurilor sunt în zone urbane. Situația este cu atât mai alarmantă în condițiile în care noile tulpini sunt mai agresive, iar dozele de vaccin sunt adesea insuficiente. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Bună dimineața! Bine ați venit!


Marius Geantă: Bună dimineața!


Realizator: Situația nu arată deloc bine nici în alte state europene, de câteva zile nici în Români. Ne aflăm în fața unui potențial val 3 de îmbolnăviri?


Marius Geantă: Cu siguranţă, da, şi aş merge chiar puțin mai departe cu afirmația. Cred că acest val trei a început de fapt în urmă cu două-trei săptămâni, doar că în cifre, în aceste cifre raportate creșterea se vede abia în ultima săptămână. Noi suntem încă în situația în care testăm mai puțin decât recomandă Centrul European pentru Controlul Bolilor, de aceea și numărul de cazuri diagnosticate zilnic este la un nivel relativ redus faţă de cifrele cu care eram obișnuiti în toamnă, la valul doi. Însă dacă ne uităm la numărul de internări în secțiile de ATI, vom vedea că acolo niciodată nu am sau... Foarte puține zile au scăzut sub 900 de persoane care au nevoie, iar acesta este un indicator, cred eu, extrem de fidel. Deci, da, suntem la inceputul valului trei.


Realizator: Da. Situația nu este deloc bine, deși, din fericire, poate așa în contrapartidă campania de vaccinare totuși a reușit câteva performanțe notabile. Apropo însă de această relaxare a măsurilor de protecție individuală, știm bine și școlile s-au redeschis. Putem vorbi de un viitor lockdown? Repet, uitându-ne și la ce se întâmplă mai ales în vestul Europei.


Marius Geantă: Acum, sigur, dacă ne uităm la dinamica numărului de cazuri din Marea Britanie, din Portugalia, din Irlanda, unde s-a constatat o creștere rapidă a numărului de cazuri, așadar într-un timp scurt, în acele ţări a fost nevoie de instituirea și prelungirea unui lockdown - ne uităm în Marea Britanie cât de mult a durat, practic, de dinainte de Crăciun - deci e o varianţă pe care nu putem să o excludem. Aş face un comentariu în context şi anume că nouă trebuie sau ar trebui cumva să ne lămurim pe care este cauza acestei creşteri a numărului de cazuri în ultimele două săptămâni, pentru că există această coincidenţă, aş numi-o eu, la acest moment, între deschiderea şcolilor şi creşterea numărului de cazuri. Pe de altă parte, am văzut cât de mult au fost asaltate de exemplu pârtiile sau staţiunile montane în aceeaşi perioadă şi de văzut de ce e atât de important, pentru că dacă se va pune problema luării unor măsuri mai stricte de închidere sau de limitare a unor anumite activităţi, trebuie, cum să spun, ales cu foarte mare grijă: una este să reînchidem şcolile, alta este să limităm activităţile, eu ştiu, de tipul acesta HoReCa sau în staţiunile turistice. Sper ca Institutul de Sănătate Publică să poată să vină cu genul acesta de informaţii în perioada următoare, care ne vor ajuta pe toţi.


Realizator: Apropo de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice: primul ar fi creşterea constantă cu un procent pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.000 de cazuri zilnice, asta undeva în 20 martie; creşterea constantă cu 2%, ceea ce evident, ar mări cazurile zilnice undeva la 4.600 şi creşterea constantă cu 4% pe zi, ceea ce ar fi foarte-foarte rău, pentru că ar duce la o medie de aproape 9.000 de cazuri zilnice, repet, pentru data de 20 martie. Sunt ipoteze de lucru sau pur şi simplu situaţa se poate degrada rapid, dacă nu suntem atenţi, vigilenţi? Vorbeaţi şi de aglomerările din staţiuni, mai ales în această perioadă, în care mulţi au preferat să meargă la munte.


Marius Geantă: Da, noi acum suntem în situaţia în care, cum vorbeam, avem pe cifre o creştere a numărului de cazuri, avem pe fapte o situaţie de relaxare, deschiderea şcolilor... Nu sunt foarte multe alte restricţii, de fapt în România, iar aceste date împreună, vaccinarea, din păcate, nu are cum să producă un efect vizibil în acest moment la scară naţională, pe controlul pandemiei.


Marius Geantă: Deci toate aceste elemente creează condițiile pentru creștere, în perioada următoare. Acum, acest al treilea scenariu, să-l numim așa, cel în care la nivelul datei de 20 martie am putea să avem în jur de 9000 de cazuri pe zi, de fapt corespunde unei situații pe care noi am trăit-o în noiembrie, în care numărul zilnic de cazuri trecea de 10.000 /.../, constant, adică cumva am trecut prin etapa asta. Sper ca acum să fim ceva mai bine pregătiți și mă refer mai ales la componenta de spital, pentru că de data aceasta, spre deosebire de începutul valului doi, noi pornim cu un număr de- cu o ocupare a paturilor de ATI, la un /.../ mult mai înalt. Și statistic, e același procent din cei infectați, care la un moment dat ajung să aibă nevoie de terapie intensivă, deci din acest punct de vedere, dacă această creștere va fi bruscă, rapidă, într-un timp scurt, cu un număr mare de cazuri, presiunea se va resimți foarte tare la nivelul spitalelor și al secțiilor de terapie intensivă.


Realizator: Da, ar fi un scenariu negru. Să sperăm că nu vom ajunge la el. Apropo de campania de vaccinare, spuneam mai devreme, în București și județele Ilfov și Constanța nu mai există poziție eligibilă, în schimb în județul Timiș sunt aproape 9.000 de locuri. Continuă campania de vaccinare, în curând va apărea probabil și vaccinul celor de la Johnson & Johnson, dozele însă se livrează cu întârziere și în cantități mici, nu știm exact de ce, fiecare dintre fabricanți, dintre companii, găsește de fiecare dată diverse chestiuni care să explice ce se întâmplă de fapt, cum va evolua pandemia, din acest punct de vedere?


Marius Geantă: Suntem cumva într-o situație paradoxală. Dacă ne gândim la modul în care priveam situația de exemplu în luna noiembrie sau decembrie. Acum vedem o dorință din ce în ce mai mare, /.../ eu, se vede și în sondaje, a oamenilor și al românilor, de a se vaccina, de accea, imediat ce apar locuri, practic sunt ocupate. Pe de altă parte, limitările campaniei de vaccinare țin de capacitatea companiilor de a livra dozele pe care și le-au asumat contractul. Și am văzut date că una dintre companii - AstraZeneca pare că și în simestrul doi va livra în jumătate din ceea ce și-a asumat în Uniunea Europeană. De fapt discuția este puțin mai largă, pentru că Uniunea Europeană de fapt depinde de companii farmaceutice care sunt în Statele Unite sau în cazul AstraZeneca, în Marea Britanie. Chiar dacă /.../ în Uniunea Europeană, de fapt nu sunt niște companii europene și atunci aceste companii evident prioritizează și vedem în Statele Unite, campania de vaccinare chiar a luat avânt.


Realizator: Amploare, da, milioane, milioane.


Marius Geantă: Sigur. Şi dacă am compara la populaţii, sigur, diferă puţin, dar, oricum, un număr de sute de milioane de oameni în Statele Unite şi în Uniunea Europeană, vedem că procentul de populaţie vaccinată în Statele Unite este mai mare şi tendinţa asta creşte, iar creşterea este pe fondul diponibilităţii mai mari a dozelor de vaccin, nu a dorinţei oamenilor de a se vaccina.


Realizator: Apropo de noile tulpini, ca ultimă chestiune în interviul de laceastă oră, ele au devenit mai agresive, ştim acest amănunt, orice virus are parte de asemenea mutaţii. Ce putem face, gândindu-ne la toate tratamentele, la vaccinuri, la schemele de tratament, suntem pe un drum normal aproximativ?


Marius Geantă: Dacă vorbim despre tulpina britanică, B1.1.7, cea care...


Realizator: Dă de furcă acum, nu?


Marius Geantă: A început, da, să fie de fapt şi extrem de prezentă în România, despre ea ştim că se transmite mai repede şi atunci, transmiţându-se mai repede, trebuie să avem în vedere la nivel de sănătate publică măsuri mai stricte pentru a încetini transmiterea, acesta este un lucru evident, dar sunt date care încep să se adune şi care arată de fapt că această tulpină potenţial ar putea să determine forme mai grave de boală decât tulpina clasică, cea pe care o ştim. Datele încă sunt limitate, trebuie să mai aşteptăm să vedem în ce măsură ele sunt confirmate pe populaţii mai mari de persoane, dar dacă aşa stau lucrurile, pericolul ar putea deveni şi mai mare, pentru că vom avea nu numai o creştere a numărului totl al numărului de infecţii, dar şi o creştere mai mare decât ne-am gândi a cazurilor grave. Şi, revenind la ceea ce spuneam mai devreme, asta pune presiune suplimentar pe spitale. Din păcate, din punct de vedere terapeutic, al tratamentului, până acum nu putem să vorbim despre acelaşi progres pe care l-am văzut în materie de dezvoltare a vaccinurilor. De aceea, mijloacele preventive, să facem tot ce putem ca să nu ne infectăm, sunt cele mai importante în discuţie acum.


Realizator: Am o curiozitate pe final de interviu. Sunteţi medic, v-aţi vaccinat?


Marius Geantă: Da, şi cu o a doua doză.


Realizator: Ceva reacţii?
Marius Geantă: După a doua doză chiar nimic, după prima doză o uşoară durere câteva ore la nivelul braţului şi atât.


Realizator: V-aţi vaccinat. Iar eu le reamintesc ascultătorilor noştri că vaccinarea este gratuită, dar nu obligatorie. Important pentru noi toţi, cei care nu ne-am vaccinat încă, să aflăm cât mai multe informaţii de calitate şi să vorbim mai ales cu medicul de familie. Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal"!


Marius Geantă: Mulţumesc şi eu!


Realizator: Doctorul Marius Geantă a fost invitatul de astăzi, preşedintele preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

(RS)

Minim istoric al Dunării la Baziaș
România 05 Iulie 2025, 09:11

Minim istoric al Dunării la Baziaș

Situația este similară și în Ungaria vecină, unde nivelul redus al fluviului afectează atât transportul, cât și agricultura...

Minim istoric al Dunării la Baziaș
Ministerul de finanțe: Împrumuturi mai ieftine pentru guvern după anunțarea măsurilor de economisire
România 05 Iulie 2025, 09:02

Ministerul de finanțe: Împrumuturi mai ieftine pentru guvern după anunțarea măsurilor de economisire

Potrivit Ministerului de finanţe, primele efecte ale măsurilor fiscale luate de Guvern se văd pe piețele financiare.

Ministerul de finanțe: Împrumuturi mai ieftine pentru guvern după anunțarea măsurilor de economisire
Primele majorări de taxe și tăieri de pensii și salarii ar putea intra în vigoare pe 1 august
România 05 Iulie 2025, 08:49

Primele majorări de taxe și tăieri de pensii și salarii ar putea intra în vigoare pe 1 august

Guvernul își va asuma luni răspunderea privind aceste măsuri și este puțin probabil ca parlamentul să le respingă.

Primele majorări de taxe și tăieri de pensii și salarii ar putea intra în vigoare pe 1 august
O nouă etapă în cadrul proiectului "Străzi deschise - Bucureşti, promenadă urbană"
România 05 Iulie 2025, 04:29

O nouă etapă în cadrul proiectului "Străzi deschise - Bucureşti, promenadă urbană"

Vor fi restricţii rutiere pe Calea Victoriei, str. Piaţa Amzei şi str. Christian Tell, astăzi şi mâine, între orele 10:00 şi...

O nouă etapă în cadrul proiectului "Străzi deschise - Bucureşti, promenadă urbană"
Judeţul Mureş: Creşele şi grădiniţele din zona afectată de criza apei potabile vor fi redeschise luni
România 05 Iulie 2025, 02:02

Judeţul Mureş: Creşele şi grădiniţele din zona afectată de criza apei potabile vor fi redeschise luni

Se poate reveni la suspendarea temporară a cursurilor dacă apa va fi din nou oprită din cauza concentraţiei mari de sare din...

Judeţul Mureş: Creşele şi grădiniţele din zona afectată de criza apei potabile vor fi redeschise luni
Portofelul electronic de identitate ar putea fi disponibil din 2o26 în UE
România 05 Iulie 2025, 01:50

Portofelul electronic de identitate ar putea fi disponibil din 2o26 în UE

Când se vor muta cetăţenii, eşti vor putea schimba singuri domiciliul din buletin, online.

Portofelul electronic de identitate ar putea fi disponibil din 2o26 în UE
Marile confederaţii sindicale şi patronatele au avut noi discuţii cu premierul Ilie Bolojan
România 04 Iulie 2025, 23:13

Marile confederaţii sindicale şi patronatele au avut noi discuţii cu premierul Ilie Bolojan

Guvernul le-a propus partenerilor sociali să-şi desemneze reprezentanţi în grupurile de lucru pentru elaborarea următoarelor...

Marile confederaţii sindicale şi patronatele au avut noi discuţii cu premierul Ilie Bolojan
Guvernul își asumă luni răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale
România 04 Iulie 2025, 22:21

Guvernul își asumă luni răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale

Este primul din cele trei pachete de măsuri pe care executivul intenționează să le promoveze în această vară.

Guvernul își asumă luni răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale