Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

23 Septembrie 2019
Vizualizari: 1318
Comentează add

Vorbim despre o nouă propunere legislativă care ar putea duce la evitarea repetării unor cazuri precum cel de la Caracal sau, iată, cel mai recent din judeţul Dâmboviţa.

"Apel matinal" - invitat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi "Apel matinal" - invitat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi - Conține audio

radio-romania-actualitati

AUDIO: Apel matinal.

"Apel matinal" - invitat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi     RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 septembrie, ora 08:31) -

Realizator: Vorbim despre o nouă propunere legislativă care ar putea duce la evitarea repetării unor cazuri precum cel de la Caracal sau, iată, cel mai recent din judeţul Dâmboviţa.  ste un proiect de lege care prevede implementarea unui nou sistem denumit 'alertă capil' cu scopul de a facilita găsirea copiilor dispăruţi de acasă prin mesaj SMS de interes public dar şi transmiterea rapidă de informaţii utile prin massmedia. Invitatul "Apelului matinal", de astăzi, este deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Cameră, cel care a şi iniţiat proiectul de lege. Bună dimineaţa!  

Ovidiu Raeţchi: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie.  

Realizator: Pe scurt. Cum ar trebui să funcţioneze acest sistem? 

Ovidiu Raeţchi: Sistemul care este iniţiat în Statele Unite, după o dispariţie similară celor recente din România, în care poliţia nu a putut să intervină la timp, prevede în esdenţă faptul că în momentul în care poliţia înţelege că are de-a face cu o răpire gravă, are loc o alertă pe trei canale: canalul SMR, în primul rând, care s-a dovedit a fi cel mai eficient. Toţi utilizatorii de terminalele mobile dintr-o anumită arie, indiferent că locuiesc acolo, sunt în trecere, vin din altă ţară, eu am primit un mesaj de genul ăsta fiind în Statele Unite deşi eram pe o reţea românească, primesc un mesaj în care poliţia livrează acele elemente pe care le consideră fundamentale pentru identificarea copilului, fiind rugaţi toţi utilizatorii să răspundă în cazul în care au vreun indiciu. Confirmarea acestui mesaj vine sigur pe canalele media, vine pe canalele online prin situ-rile de ştiri care pot să difuzeze o bandă cu astfel de alertă, la fel cum se întâmplă şi pe televiziune, la fel cum se întâmplă şi prin radio. În acest fel comunitatea care este cea mai  îndreptăţită care îşi doreşte să contribuie, care îşi doreşte să se implice, poate să vină în ajutorul autorităţilor şi au fost foarte multe cazuri în care, din partea comunităţii au venit indicii care au salvat vieţi.  

Realizator: Ce putem face, practic, în astfel de de situaţii, când primim astfel de alerte? 

Ovidiu Raeţchi: În momentul în care consideraţi că aţi văzut ceva relevant, aşa cum s-a întâmplat în cazul Caracal, unde aţi văzut comunitatea spunând ulterior că văzuse lucruri, că avea informaţii şi că tot ce trebuia să se întâmple era să fie întrebată de cineva. Deci, în momentul în care există această informaţie, ea trebuie livrată imediat către autorităţi şi experienţa dovedeşte că, aşa cum se întâmpl şi în domeniul de Intelligence, cineva are o informaţie fundamentală şi care poate salva o viaţă numai că nu ştie în momentul respectiv cât de valoroasă este informaţia respectivă. Autorităţile asta trebuie să facă, să să livreze populaţiei informaţia despre situaţia de criză. 

Realizator: Da, interesantă paralela, dar mă abţin de la alte comentarii. Apropo însă de această propunere legislativă. În ce stadiu se află ea, acum, gându-mă dacă se bucură şi de susţinerea colegilor din parlament? 


Ovidiu Raeţchi: A fost depusă imediat după cazul Caracal, când toată ţara a aflat că sistemul relativ similar care fusese înfiinţat încă din 2011 în România, nu funcţiona. Şi atunci imediat după cazul Caracal a fost depusă la Senat, fiind însă în vacanţă parlamentară, de abia în urmă cu trei săptămâni a intrat în circuitul legislativ. Eu îmi doresc să o vedem în procedură de urgenţă pentru că, fie prin acest proiect de lege, fie printr-o hotărâre a Ministerului de Interne care poate să înfiinţeze această linie sau printr-o hotărâre a guvernului fără să mai aştepte o decizie a parlamentului. La următoarea situaţie de criză, care o să apară, la următoarea alertă de răpire de copil trebuie să avem această linie funcţională. Am văzut în cazul recent de la Dâmboviţa că autorităţile au acţionat mai bine, am văzut că s-a folosit canalul media foarte mult, însă nu s-a folosit canalul SMS exact pentru persoanele din zona respectivă. Ori accesul la canalul media poate fi accidental, adică cineva cu informaţia relevantă se poate uita în ziua respectivă la televizor sau nu, pe când pe terminalele mobile orice utilizator de mobil primeşte mesajul. 

Realizator: Aşa cum se întâmplă cu alertele care vin de la ISU, atunci când sunt diverse chestiune întâmplate, mă gândesc mai cu seamă la problemele legate de meteorologie. Mulţumim pentru toate aceste detalii.


Etichete Apel matinalinvitatdeputatul PNL Ovidiu Raeţchicaracaldambovitaalerta copiismscopii disparutiproiect de lege

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live