Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Colonelul Valeriu Gheorghiţă

"Apel matinal" - Invitat: Colonelul Valeriu Gheorghiţă, medic primar infecţionist la Spitalul Militar Central din Capitală

Apel matinal - Invitat: Colonelul Valeriu Gheorghiţă

Articol de Radio România Actualităţi, 19 Noiembrie 2020, 09:13

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 noiembrie, ora 8:29) - Realizator: Vaccinarea se va face în etape şi va începe cu anumite grupe de populaţie. Mai mult, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că le-a solicitat autorităților să comunice transparent măsurile pentru vaccinare și să combată dezinformarea. Conducerea întregii campaniei de vaccinare va fi asigurată, prin intermediul Ministerului Apărării, de Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din capitală, invitatul "Apelului Matinal" de astăzi. Bună dimineața!
Valeriu Gheorghiță: Bună dimineața şi dumneavoastră şi ascultătorilor pe care îi salut!
Realizator: Pe scurt, ce va cuprinde această strategie?
Valeriu Gheorghiță: Strategia de vaccinare are trei directive principale de acțiune, una dintre cele mai importante fiind strategia de comunicare şi de informare, pentru că un obiectiv deosebit de important este acela de a transmite toate beneficiile, riscurile şi importanţa activităţii propriu-zise de vaccinare. O a doua direcţie importantă de acţiune va fi partea de logistică, adică asigurarea tuturor facilităţilor, de la recepţia vaccinurilor până la stocare, distribuţia la nivelul centrelor de vaccinare şi un al treilea obiectiv important ca direcţie de acţiune este reprezentat de vaccinarea propriu-zisă şi de monitorizarea şi raportarea reacţiilor adverse post imunizare. Din fericire, aş putea spune, vorbim în momentul de faţă, conform datelor raportate de producătorii acestor vaccinuri, vorbim de vaccinuri care au un profil de siguranţă foarte bun, care au un nivel de eficacitate de peste 94-95% şi care îndeplineşte toate standardele de calitate, drept pentru care foarte probabil că se vor obţine în curând toate avizele de punere pe piaţă de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Aceasta cred că este veste foarte bună pentru toată lumea, pentru că reprezintă, de fapt, speranţa noastră, a tuturor, de a reintra cât mai eficient şi cât mai rapid în normalitatea pe care noi o ştiam dinainte de această pademie.
Realizator: Da. Şi pe care ne-o dorim cu toții, fără îndoială. Când credeți că ar putea începe vaccinarea?
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu siguranţă o să înceapă după ce vom avea un vaccin disponibil în România. Optimismul prezentat de producători, cel puţin una dintre companii ne transmite că undeva la sfârşitul lunii decembrie ar putea fi disponibile aceste avize de punere pe piaţă de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului şi în scurt timp, vaccinul va fi şi distribuit centralizat de la nivelul Comisiei Europene către fiecare stat membru, în baza procentului de alocare raportat la numărul populaţiei ţării. Aceste vaccinuri vor veni în etape, nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranşă. Aceste tranşe vin etapizat./mnecula/ Aceste vaccinuri vor veni în etape. Nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranșă. Aceste tranşe vin etapizat şi pe măsură ce vom avea disponibile aceste vaccinuri, va începe activitatea propriu-zis. Deci, este foarte posibil ca la sfârșit de decembrie, început de ianuarie, dacă lucrurile merg şnur, să începem propriu-zis activitatea de vaccinare.
Realizator: Primii vaccinați vor fi cei din corpul medical și mai apoi persoanele cu probleme, din câte am înțeles. Corect?
Valeriu Gheorghiţă: Este adevărat. Trebuie din acelaşi motiv al escalării până la urmă al capacităţii de producţie raportat la cererea care este în momentul de faţă fără precedent, este nevoie de prioritizare a categoriilor de persoane care vor beneficia din prima etapă de vaccin şi este evident în baza tuturor recomandărilor internaţionale, şi vorbim de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de ACDC şi de fapt de un cadru strategic adoptat de toate ţările membre ale Uniunii Europene. Pe prima etapă este alocată către lucrătorii din sistemul de sănătate, la care se adaugă infrastructura critică necesară funcţionării statului, funcţionării normale, şi în acelaşi timp, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, categoriile vulnerabile, persoanele care pot să dezvolte forme severe, şi aici mă refer la vârstnici şi persoanele cunoscute cu boli cronice.
Realizator: În mod normal, seamănă un pic cu campania antigripală, numai că problemele aici continuă. Vaccinul antigripal apare destul de greu, dar din datele pe care le aveţi, vaccinul anti-Covid-19 va trebui cumpărat individual la un moment dat?
Valeriu Gheorghiţă: Nu, este, şi vă mulţumesc pentru această întrebare. Aş vrea să clarificăm următoarele aspecte. În momentul de faţă, este o acţiune care este concertată şi care este susţinută la nivel global, inclusiv la nivel european. România practic face parte dintr-un mecanism de imunizare, în momentul de faţă, de asigurare a nivelului de acoperire vaccinală în toate statele membre. Practic, vom avea acce încă de la început. Nu există o prioritizare între state pentru alocarea acestui vaccin. În această etapă de vaccinare pentru stingerea pandemiei, vorbim de vaccinuri care sunt oferite gratuit, sunt voluntare, activitatea de vaccinare este voluntară şi nu presupune obligaţia, obligativitatea persoanei să se vaccineze, dar ne-am dori cu toţii, după o informare corectă, ca această decizie: mă vaccinez sau nu mă vaccinez să fie în baza unui nivel suficient de bun de informare corectă din surse oficiale şi surse credibile. Din acest punct de vedere, ne-am dori să fim, cât mai mulţi dintre noi să avem un grad de acoperire vaccinală, tocmai pentru a atinge ceea ce ne-am dorit şi ne dorim, acel nivel de imunizare colectivă care să ne ajute la stingerea acestei pandemii.
Realizator: Este efectul la care vă aşteptaţi, apropo de această pandemie?/ovidiu
Valeriu Gheorghiță: Vă referiți la efectul...?
Realizator: De efectul vaccinului, da, și că ne vom imuniza cât mai mulți, sau în fine.
Valeriu Gheorghiță: Este un lucru cât se poate de evident. Doar printr-un proces de vaccinare se poate atinge acest nivel de imunizare colectivă, nu există altă cale. Important este ca acest proces, această activitate de vaccinare să se desfășoare cât mai fluent, fără întreruperi, să se desfășoare în condiții de maximă siguranță pentru fiecare persoană în parte și cu vaccinurile care, repet, sunt în momentul de față cu un profil foarte bun de siguranță și, mai mult decât atât, sunt eficiente, ceea ce cred că este o veste excelentă pentru toată lumea.
Realizator: Amintea și președintele României, Klaus Iohannis, ați spus-o și dumneavoastră, că autoritățile statului trebuie să comunice clar și transparent măsurile pentru vaccinare și să combată dezinformarea și totuși vin, nu foarte multe, dar vin vești inclusiv de la corpul medical. Sunt medici în țara noastră care nu susțin ideea de vaccinare. Și mă gândesc aici și la cea antigripală și la ce va fi. Care ar fi răspunsul dumneavoastră, ca medic infecționist, repet?
Valeriu Gheorghiță: Ca medic infecționist și ca om, în general, respect toate opiniile, însă nu înseamnă că sunt de acord cu aceste opinii. În medicină, în general, în profesia noastră trebuie să luăm decizii bazate pe dovezi și este dovedit cât se poate de bine și științific și riguros că vaccinarea este un act /cost/ eficient și este cea mai bună metodă de prevenție a unor boli cu transmitere, a unor boli contagioase. Și avem nenumărate exemple că nenumărate boli extrem de grave, precum poliomielita, precum variola, precum tetanosul neonatal au fost, practic, stinse sau au fost limitate dramatic, tocmai prin acțiunile acestea de vaccinare, care se reflectă, fără doar și poate, asupra conceptului, în general, de sănătate publică. Noi nu putem asigura sănătatea populației, la nivel global, fără un nivel de imunizare și fără o campanie de vaccinare corectă. La nivel de individ, sigur că aici fiecare decide în plan individual, dar dacă vrem să avem o populație sănătoasă, dacă vrem să ne reîntoarcem la activitatea normală de zi cu zi, dacă vrem să avem o viață socială normală, dacă vrem să ne relansăm din punct de vedere economic și inclusiv dacă vrem să protejăm sănătatea fiecărui individ în parte, dar și a sistemului medical - pentru că în momentul de față, după cum știți, există o presiune uriașă asupra tuturor sistemelor de sănătate din întreaga lume și inclusiv din România, noi trebie să facem în cele mai bune condiții această campanie de vaccinare, dar ea se face doar în baza unei informări corecte, în baza unei comunicări corecte, oneste, transparente și printr-o colaborare instituțională, care de data aceasta mi-aş dori să fie extrem de corectă și bine pusă la punct, tocmai pentru a duce la bun sfârșit această misiune, care sper să fie una cu rezultate foarte bune./rjurubita/dsirbu
Realizator: Şi ca să conchidem pe final de interviu, în așteptarea vaccinului anti-COVID-19, suntem în 19 noiembrie 2020, continuăm să ne vaccinăm antigripal?
Valeriu Gheorghiţă: Este un răspuns categoric da, ne vom vaccina antigripal, pentru că este în momentul de față sezon de gripă sezonieră. Şi aş mai atrage încă o dată atenția și asupra faptului că vaccinarea, indiferent că vorbim de vaccinarea antigripală sau vaccinarea anti-COVID, nu trebuie să substituie sau nu substituie respectarea măsurilor de prevenție, pentru că până la atingerea nivelului de imunizare colectivă, noi trebuie să respectăm toate aceste măsuri de prevenţie care sunt deja cunoscute în spațiul public și care ne pot garanta, cel puțin până la acoperirea nivelului de imunizare, sănătatea atât a noastră, cât și a celor dragi nouă.
Realizator: Mulțumesc frumos pentru prezența la "Apel Matinal". Ne vom mai reauzi, cu siguranță şi aș vrea ca la un moment dat să îmi spuneți că misiunea a fost îndeplinită cu succes.
Valeriu Gheorghiţă: Asta îmi doresc şi eu şi vă mulţumesc frumos pentru invitaţie!
Realizator: Colonelul Valeriu Gheorghiţă, medic primar infecţionist la Spitalul Militar Central din Capitală şi coordonatorul strategiei, campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a fost invitatul "Apelului Matinal" de astăzi.

(RS)

Platformă electronică pentru plata activităţilor casnice
România 23 Aprilie 2024, 16:15

Platformă electronică pentru plata activităţilor casnice

Platforma generează tichete cu care pot fi remunerate persoanele care oferă activităţi ocazionale în gospodărie.

Platformă electronică pentru plata activităţilor casnice
Protest al angajaţilor instituţiilor subordonate Agenţiei Naţionale pentru Sport
România 23 Aprilie 2024, 16:12

Protest al angajaţilor instituţiilor subordonate Agenţiei Naţionale pentru Sport

Câteva zeci de angajaţi ai instituţiilor subordonate Agenţiei Naţionale pentru Sport au protestat astăzi la Bucureşti.

Protest al angajaţilor instituţiilor subordonate Agenţiei Naţionale pentru Sport
28 de medicamente inovative intră pe lista de compensate și gratuite
România 23 Aprilie 2024, 16:10

28 de medicamente inovative intră pe lista de compensate și gratuite

28 de medicamente inovative sunt introduse pe listele de compensate şi gratuite.

28 de medicamente inovative intră pe lista de compensate și gratuite
Parlamentul a numit șapte noi membri în conducerea Consiliului Concurenţei
România 23 Aprilie 2024, 15:14

Parlamentul a numit șapte noi membri în conducerea Consiliului Concurenţei

Mandatul celor șapte noi aleși în Consiliul Concurenței va înceta în același timp cu cel al membrilor aflați deja în funcție.

Parlamentul a numit șapte noi membri în conducerea Consiliului Concurenţei
Sondaj: 46,6% dintre alegători ar vota PSD-PNL la europarlamentare
România 23 Aprilie 2024, 14:22

Sondaj: 46,6% dintre alegători ar vota PSD-PNL la europarlamentare

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, potrivit...

Sondaj: 46,6% dintre alegători ar vota PSD-PNL la europarlamentare
Tăierea mieilor pentru Paşte se poate face numai în abatoare sau în spaţii amenajate temporar
România 23 Aprilie 2024, 13:46

Tăierea mieilor pentru Paşte se poate face numai în abatoare sau în spaţii amenajate temporar

Sacrificarea mieilor pentru Paşte se poate realiza doar până pe 3 mai şi numai în unităţi de abatorizare...

Tăierea mieilor pentru Paşte se poate face numai în abatoare sau în spaţii amenajate temporar
România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
România 23 Aprilie 2024, 13:39

România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Președintele Klaus Iohannis spune că a încurajat creșterea substanțială a investițiilor sud-coreene în România, cu precădere...

România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș
România 23 Aprilie 2024, 12:56

Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș

Cetăţenii sunt sfătuiți să păstreze distanţa faţă de urs, să nu îl hrănească şi să nu îl fotografieze.

Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș