Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

9 Decembrie 2019
Vizualizari: 470
Comentează add

Apel matinal. Invitat: Carmen Ionescu, managerul Agenției de presă RADOR

radio-romania-actualitati

Foto: Alexandru Dolea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 decembrie, ora 8:31)
Realizator: Vorbeam de cele trei decenii care au trecut de la revoluția din 1989, moment pe care Radio România îl marchează printr-un volum cu valoare de restituire, "Radio-istorii -  21-25 decembrie 1989". CD-ul, de fapt audiobookul ce însoțește volumul pregătit de Editura Casa Radio va cuprinde file sonore despre istoria acelor zile așa cum s-au petrecut și așa cum s-au văzut din radio, spre radio și în Radio România.
Realizator: Da. Şi a sosit momentul pentru cea de-a treia doamnă, întrucât invitatul "Apelului matinal" de astăzi este Carmen Ionescu, managerul Agenției de presă RADOR a Societății Române de Radiodifuziune. Bună dimineața. Bine ai venit.
Carmen Ionescu: Bună dimineața. Mulțumesc foarte mult pentru invitaţie.
Realizator: Carmen Ionescu semnează alături de Silvia Iliescu şi Octavian Silivestru volumul de istorie radio, o ediţie de colecție din câte ne dăm seama.
Carmen Ionescu: Așa este, este o ediție de colecție, o ediție specială putem să spunem, o ediţie la care am lucrat cu toții foarte mult. Ideea este că în această frumoasă carte, zicem noi, pentru că se poate citi cu ușurința unui roman polițist, chiar dacă este o carte de istorie, o carte ce rememorează un eveniment încă sensibil în istoria României, cuprinde, cum spuneam, interviuri de istorie orală, interviuri realizate cu colegii noștri care se aflau în momentul Revoluției în Radio. Aceste interviuri de istorie orală poartă în ele savoare, poartă în ele viață, emoție, adică în momentul în care începem să citim ne dăm seama cum a fost cu adevărat între aceste ziduri.
Realizator: Adică putem reface mai clar un film al evenimentelor, până la urmă.
Carmen Ionescu: Exact. Cartea cuprinde în afara acestora episoade de istorie orală și, ca un fir roșu, înregistrări care au fost date la Radio România în acele zile, dar sunt înregistrări pe care le-au auzit toți oamenii. În schimb, cu aceste interviuri intrăm în culise şi putem să aflăm lucruri care pot părea chiar și amuzante acum după 30 de ani, și anume faptul că existau parole pentru a intra la fiecare etaj, mai ales la etajele de emisie, acele parole se schimbau destul de des și chiar și cei care erau aici în interiorul Radioului uneori erau prinși în câte un birou sau poate chiar la toaletă și nu mai ştiau parola, trebuiau să iasă, erau oameni care trebuiau să intre în studio și sunt tot felul de astfel de detalii, detalii cum se trăgea, cum s-au așezat cu toții pe jos pentru a nu fi împușcați, bineînțeles./apuscasu/
Cătălin Cîrnu: Da, nu îmi amintesc prea multe din timpul Revoluției, nu eram evident în Radio...
Carmen Ionescu: Nici eu.
Cătălin Cîrnu:... dar acum am pus şi eu mâna pe carte... Da, o poză care deschide practic, e coperta acesteia, o poză în care îmi dau seama cum... nu îmi dau seama de fapt cum s-or fi cocoțat pe clădirea Radioului, la primul etaj, atât de mulți cetățeni. Nu recunosc pe niciunul, într-adevăr, dar cât de greu v-a fost să faceți selecția audio? Până la urmă, cartea are 184 de pagini; avem într-adevăr și un CD, dar mă gândesc că zestrea e mult mai consistentă.
Carmen Ionescu: Așa este. Interviurile sunt cu mult mai dezvoltate decât selecția pe care noi am realizat-o în carte. Am încercat să mergem cumva pe firul evenimentelor și să dăm acele secvențe din interviuri care sunt relevante pentru modul în care s-au desfășurat evenimentele și să limităm cât mai mult posibil detaliile care nu făceau parte din poveste. Trebuie să le mulțumesc colegilor care au acceptat să ne acorde aceste interviuri și care au acceptat să lăsăm interviurile de istorie orală cu toată savoarea lor, adică și cu anumite bâlbe și cu anumite exprimări particulare - știm cu toții că, pentru un jurnalist de radio, bâlba este o tragedie națională - şi totuși trebuia să le lăsăm așa, pentru că tehnica interviului de istorie orală exact asta presupune.
Realizator: Da, radioul modern presupune din când în când și câteva bâlbe.
Daniela Petrican: Şi aşa ceva.
Carmen Ionescu: Exact, dar pentru jurnaliștii care acum 30 de ani intrau pe post, o bîlbă și, mai ales pentru unii dintre ei care sunt...
Realizator: Şi o respiraţie!
Carmen Ionescu: Exact, unii dintre ei care sunt și scriitori... deci a fost un pic dificil, dar le mulțumesc sincer tuturor că au înțeles.
Daniela Petrican: Când va fi lansat acest volum de istorie radio și, bineînțeles, unde va putea fi găsit?
Carmen Ionescu: Acest volum va fi lansat în curând. În ziua de 20 decembrie, Radio România organizează aici, la Sala Radio, un concert dedicat evenimentului și voi fi prezentă cu colegii mei în pauza spectacolului, unde publicul larg va putea să vadă cartea și o să le spunem, de asemenea, câteva cuvinte despre ea și mai este un moment important, în ziua de 22 decembrie, când revoluționarii vor veni aici, la Radio, ca în fiecare an și, în cadrul acelor evenimente, vom prezenta și această carte. Cartea va putea să fie găsită în rețeaua de distribuție a Editurii 'Casa Radio', inclusiv aici la noi, la sediu.
Cătălin Cîrnu: Da, eu mai o întrebare, ca de final de interviu: putem descoperi și ceva premiere, lucruri despre care nu s-a vorbit, despre care nu s-a scris?
Carmen Ionescu: Sunt acele detalii despre care eu vorbeam, pentru că oamenii ştiu, cei care, desigur, au vârsta respectivă și care au ascultat atunci la radio, știu despre acele evenimente, știu ceea ce a transmis radioul, dar nu știu lucrurile de culise. Şi sunt multe lucruri de culise în carte.
Realizator: Da, este o carte-document, "Radio-istorii - 21-25 decembrie 1989". Mulțumim pentru toate aceste amănunte. Succes. Ne revedem în momentul lansării oficiale.
Carmen Ionescu: Mulţumim şi noi foarte mult.

   
 


Etichete Apel matinalCarmen Ionescumanagerul Agenției de presă RADOR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live