Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

9 Octombrie 2019
Vizualizari: 1073
Comentează add

Apel matinal, invitat Alexandru Florian, directorul Institutului 'Elie Wiesel' pentru studierea Holocaustului.

Apel Matinal: Invitat, A. Florian, directorul Institutului "Elie Wiesel" Apel Matinal: Invitat, A. Florian, directorul Institutului "Elie Wiesel" - Conține audio

radio-romania-actualitati

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian. Arhivă Foto: inshr-ew.ro.

AUDIO: Apel matinal, invitat Alexandru Florian, directorul Institutului 'Elie Wiesel' pentru studierea Holocaustului

TEXT

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului", legea de înfiinţare a Muzeului Holocaustului 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie, ora 08:30) - Realizator: 9 octombrie "Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului", legea de înfiinţare a Muzeului Holocaustului a fost promulgată de Preşedintele României Klaus Iohannis.

Acest Muzeu va avea sediul pe Calea Victoriei, în Bucureşti, la numărul 218, şi va fi deschisă publicului în cel mult trei ani.

Invitatul Apelului Matinal de astăzi este Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie wiesel. Bună dimineaţa: 

Alexandru Florian: Bună dimineaţa. 

Realizator: Spuneţi-ne pentru început cum va fi realizat acest muzeu ce va cuprinde el de fapt?

Alexandru Florian: Expoziţia permanentă din cadrul muzeului va fi reprezentarea unei naraţiuni care va cuprinde istoria comunităţii evreieşti pe teritoriul României începând cu secolul al 17-lea şi până astăzi. Se vor configura acolo cu tehnici tradiţionale şi moderne de expunere şi de implicare a publicului atât rolul comunităţii evreieşti în procesul de modernizare a României cât şi tragedia poporului evreu în perioada celui de-al doilea Război Mondial, urmând într-o cronologie istorică firească să prezentăm principalele momente ale felului în care a supravieţuit şi şi-a păstrat identitatea comunitatea evreiască în perioada regimului comunist, cât şi modificările pe care le-a suferit după 1990 când deschiderile spre democraţie au permis şi Federaţiei Comunităţilor Evreieşti noi posibilităţi de exprimare şi afirmare a identităţii precum şi cred că este extraordinar de important pentru ei dar şi pentru societatea românească să vorbească şi să aducă la cunoştinţa publicului despre Holocaustul... 

Realizator: Apropo de toate acestea pe care le-aţi enumerat, este suficient studiată la şcoală istoria holocaustului?


Alexandru Florian: Nu este suficientă, dar e mai bine ca acum 10 ani sau 15 ani şi poate că peste alţi 5 ani va fi mai bine studiată. Pot să remarc însă, ca să dăm Cezarului ce e al Cezarului, că anul acesta curricula de clasa a VII-a a manualului de istorie a fost modificată, manualul a prevăzut o lecţie specială dedicată - până acum era un paragraf în cadrul altei lecţii, România în al Doilea Război Mondial. Anul acesta, deci noua curriculă prevede acordarea unei ore la disciplina istorie pentru clasa a VII-a problematicii holocaustului din România. 

Realizator: Unde se situează ţara noastră în acest tablou sumbru al ţărilor unde a existat holocaust? 

Alexandru Florian: Sunt mai multe aspecte, o să o să remarc doar câteva. Din punct de vedere al asumării responsabilităţii pentru cele întâmplate, începând cu 2003- 2004, se ştie deja, cu Comisia internaţională prezidată de Elie Wiesel, România, din punct de vedere oficial, deci Presedinţia şi guvernele României au asumat istoria aşa cum a fost în anii '90 şi rolul prioritar al guvernelor Antonescu în exterminarea populaţiei evreieşti din România. Această recunoaştere oficială şi asumare a însemnat în acelaşi timp paşi mai repezi sau mai înceţi în diverse domenii pentru ca istoria holocaustului să devină aş putea să spun un bun comun, adică s-au iniţiat o serie de politici publice - mă refer educaţionale, culturale, memoriale, pentru ca fiecare dintre noi să ştim şi să înţelegem cât mai bine ce s-a întâmplat atunci. Aş menţiona politicile memoriale - este inaugurarea în 2009 a Memorialului victimelor holocaustului din România dedicat evreilor şi romilor care au murit în anii '40, este în Bucureşti un Memorial al statului român. Despre şcoală v-am spus câte ceva; în acelaşi timp studierea, istoriografia holocaustului s-a îmbogăţit cu studii de specialitate aşa încât să spun din 2003 până astăzi s-au făcut paşi. Mai sunt de făcut, avem politicile acestea memoriale care eu cred că sunt cele mai importante şi viitorul muzeu cred că se înscrie în bună parte în acest segment de memorie, dar şi de cunoaştere. 

Realizator: Da. În cel mult trei ani se va deschide în Calea Victoriei din Bucureşti... 

Alexandru Florian: trei, patru ani, ca să nu mă întrebaţi peste 3 ani  de ce nu s-a deschis. 

Realizator: Exact, da. Vă mulţumim pentr.u toate aceste informaţii. Invitatul "Apelului Matinal' de astăzi a fost Alexandru Florian, directorul Instituitului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".


Etichete apel matinalalexandru florianmuzeul holocaustuluiromaniabucurestidirectorul Institutului Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live