Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Florentina Varga

29 Iunie 2018
Vizualizari: 2270
Comentează add

"Apel matinal" - Interviu cu Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Apel matinal - Interviu cu Sorin Dimitriu, președintele CCIMB Apel matinal - Interviu cu Sorin Dimitriu, președintele CCIMB - Conține audio

florentina-varga

Sorin Dimitriu, preşedintele CCIMB. Foto: facebook.com/CCIBucuresti

AUDIO:  "Apel matinal" - Interviu cu Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Emisiunea: "Apel matinal" - Rubrica: "Matinal" - Realizator:  Cătălin Cîrnu - Astăzi se încheie, la București, "Săptămâna Diplomației Comerciale", organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București. Aflată la a doua ediție, acesta presupune întâlniri anuale între consilierii economici din ambasadele și consulatele generale ale României cu reprezentanți ai mediului de afaceri români. Discuțiile vizează oportunități de intrare ale companiilor autohtone pe piețele țărilor de reședință, tendințele internaționale în aceste domenii, dar și exemple de bune practici.

Camera de Comerț a deschis în luna februarie Curtea de Arbitraj, unde se pot soluționa litigii comerciale din toate sectoarele economice, de la infrastructură, construcții, contracte comerciale, până la servicii bancare sau piețe de capital.

Despre toate acestea în "Apelul matinal", realizat astăzi de Florentina Varga, cu prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Detaliile vin chiar acum.

Reporter: În această perioadă are loc "Săptămâna Diplomației Comerciale". Cât de benefice sunt aceste întâlniri B2B, și nu numai?
 

Sorin Dimitriu: Anul acesta este al doilea an și, practic, confirmă intenția noastră de a apropia mediul de afaceri de diplomația comericală. Evenimentul este un moment extrem de important pentru consilierii eocnomici de a afla ce se întâmplă în România și de a afla corect ce oferă România. La aceste întâlniri organizate de Camera bucureșteană participă firme interesate de comerțul cu diverse regiuni ale globului. Sunt prezenți 54 de consilieri economici. Pe de altă parte, noi avem o strategie proprie de abordare a piețelor străine și aceste invitații sunt făcute și țintând seama de strategiile noastre. În general, spațiul non-UE este spațiul abordabil de noi cam de 4-5 ani și care a rămas prioritate și în următorii doi ani. Sigur, n-am abandonat spațiul european, dar spațiul european reprezintă de fapt o prioritate pentru toată lumea, și pentru întreprinderile mari și pentru cele mici și mijlocii. Cele mici și mijlocii însă au nevoie de această intervenție, prin consilierii eocnomici, prin minister și prin Camera bucureșteană, pentru a obține informații.


Reporter: Care a fost receptivitatea oamenilor de afaceri?


Sorin Dimitriu: Față de anul trecut, cred că prezența este triplă. Numărul de firme prezente și durata acestor întâlniri B2B reprezintă, de fapt, pentru noi semnalul că inițiativa este deosebit de bună. Au fost circa 150 de firme, cam toate sectoarele economice au fost prezentate, de la industria grea până la alimentară, textile, pielărie ș.a.m.d.


Reporter: Grecia este unul dintre partenerii principali de comerț al României. Urmează un forum dedicat acestei țări, chiar săptămâna viitoare. Cum va înclina balanța discuțiilor în cadrul acestui forum?


Sorin Dimitriu: Cu domenii de interes, cam de la IT până la agronomie, agricultură, consutrcții de mașini, energetică și electrică. Acest eveniment se înscrie, de fapt, în ciclul de evenimente destinate Europei balcanice.


Reporter: De aproximativ patru luni funcționează, în cadrul Camerei, și Curtea de Arbitraj din București. Sunt dosare deja înscrise, se simte birocrația excesivă în cadrul relațiilor comericale?


Sorin Dimitriu: În general, la o curte de arbitraj înființată, primele litigii se înregistrează cam după doi ani. Camera bucureșteană a înregistrat o performanță care se pare că nu au mai fost cunoscută cel puțin în istoria litigiilor comerciale din România, în primele patru luni au înregistrat cinci litigii, în curs de analiză și de soluționare. În general, sunt pe domenii de servicii și industrie.


Reporter: Care este perioada preconizată pentru finalizarea acestor dosare?


Sorin Dimitriu: O curte de arbitraj normală în cinci, maxim șase luni soluționează un litigiu, față de câțiva ani cât îl soluționează un tribunal.


Reporter: Spre toamnă ar trebui să aveți primele rezultate?


Sorin Dimitriu: Cu sigurață, cel puțin primele două litigii, despre care am chiar informații, cred că undeva în septembrie se vor încheia ambele dosare.


Reporter: Săptămâna viitoare ar urma Ziua porților deschise în cadrul Camerei. Care sunt evenimentele propuse publicului?


Sorin Dimitriu: Din păcate, în România sistemul cameral este neglijat. Sunt puține autorități care utilizează sistemul cameral pentru a realiza proiecte economice. Cred  în continuare că sistemul cameral trebuie să fie implicat în astfel de proeicte, și strategice, și economice. Camera se străduiește să facă acest lucru. Este un moment în care colegii din executiv, pe 4 iulie, vor prezenta vizitatorilor Camerei de Comerț serviciile și modul în care pot fi utilizate serviciile noaste în diverse situații, de la internaționalizare la problema litigiilor, la problema formării profesionale și alte activități pe care o cameră obișnuită le face.


Etichete exclusiv radioApel matinalInterviu cu Sorin Dimitriupreședintele CCIMBSăptămâna Diplomației Comerciale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live