Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - interviu cu Gabriela Alexandrescu de la "Salvaţi Copiii"

Un număr de 245 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în primul trimestru al anului, conform datelor publicate recent.

"Apel matinal" - interviu cu Gabriela Alexandrescu de la "Salvaţi Copiii"
Maternitate. Foto: Arhivă.

Articol de Radiojurnal, 24 August 2017, 09:04

Un număr de 245 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în primul trimestru al anului, conform datelor publicate recent pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Dintre cei 245 de micuţi părăsiţi în unităţile medicale, 164 au fost părăsiţi în maternităţi, 71 dintre ei în secţiile de pediatrie, iar 10 au fost lăsaţi în secţiile de spital. Despre cauzele care le fac pe mame să-şi abandoneze pruncii abia născuţi, chiar în maternităţi, dar şi ce este de făcut pentru a preîntâmpina acest lucru, stăm de vorbă, la "Apel matinal", cu Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv "Salvaţii Copiii".

Realizator: Înainte de toate, recunosc, sunt consternat şi cred că s-ar impune o primă întrebare. Cum pot pleca mamele, care nasc în maternităţi, lăsându-şi bebeluşii acolo, iar mai apoi nimeni să nu le tragă la răspundere?
Gabriela Alexandrescu: Da! Este o procedură care, la nivelul unităţilor spitaliceşti, acceptă femeile să nască în regim de urgenţă, acestea de multe nu-şi dau actele şi, pe urmă, pur şi simplu, dispar după ce dau naştere copiilor. E... este de neacceptat, dar, din păcate, aşa se întâmplă. Pe de altă parte, sigur, numărul este foarte mare, dar asistăm şi la o descreştere a numărului de abandon... de copii abandonaţi în secţii de maternităţi, ceea ce, din punct de vedere statistic, poate fi bine, dar este totuşi un număr extrem de mare, ceea ce ne face... ne-a făcut şi pe noi să analizăm un pic cauzele care au dus... care duc la această situaţie, mai ales că din totalul copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială, aproape 24% sunt cei părăsiţi la naştere într-o secţie de maternitate...

Realizator: Din câte am înţeles...
Gabriela Alexandrescu: Şi...
Realizator: Scuze!
Gabriela Alexandrescu: Da!
Realizator: Sunt unele mame cărora, practic, li se pierde urma pentru că vin, nasc şi imediat după aceea pleacă.
Gabriela Alexandrescu: Exact! Nu-şi prezintă actul de identitate şi pe urmă este o întreagă procedură de-a o căuta, de-a o depista şi aşa mai departe. Dar...
Realizator: Vorbeaţi de cauze.
Gabriela Alexandrescu: Da! Vorbeam de cauze şi aici aş vrea să punctez câteva: majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, în general singure, cu tată necunoscut, fără sprijinul din partea familiei extinse; o mare parte din aceste mame sunt chiar mame adolescente, acestea prezintă o probabilitate de două ori mai ridicată... copiii acestor mame, de-a fi părăsiţi, iar, din păcate, România e pe primul loc în Uniunea Europeană la naşterile din... mame adolescente. Avem peste 9.000... aproape 9.300 de naşteri cu mame cu vârsta sub 18 ani şi din acestea aproape 700 au vârste între 10 şi 14 ani.

Realizator: Da! La vârsta la care, teoretic, ele ar trebui să mai joace şi cu păpuşile./ilixandru
Gabriela Alexandrescu: Trebuie să fie la şcoală. Sigur! Şi trebuie să înveţi... Şi, vă gândiţi că un număr de aproape 1.170 de mame dintre acestea se află la a doua sau a treia naştere. Noi lucrăm în comunităţile rurale, de exemplu, şi am întâlnit mame care la 17 ani aveau deja 2 copii, mă rog. Erau, sigur au abandonat şcoala şi aşa mai departe. Numărul total al acestor naşteri în România e undeva la 5% şi mai sunt şi alţi factori care cresc vulnerabilitatea abandonului la naştere, cum ar fi, de exemplu, copiii cu dizabilităţi. Sunt aproape, reprezint aproape 36% din copiii părăsiţi imediat după naştere. Sunt anumite, sunt aceste cauze care există de ani de zile.

Realizator: Ce se întâmplă?
Gabriela Alexandrescu: Păcat este că nu se iau nişte măsuri mai eficiente pentru a preîntâmpina totuşi. Avem o mie de copii, anul trecut au fost o mie de copii abandonaţi în maternităţi şi probabil că şi anul ăsta o să ajungem undeva aproape.

Realizator: Bun, ce se întâmplă de regulă cu aceşti copii abandonaţi?
Gabriela Alexandrescu: Aceştia ar trebui sa fie înregistraţi şi printr-o procedură de urgenţă, există un termen de trei zile care ar trebui aplicat pentru a constata situaţia şi a le da o identitate. Apoi, sunt transferaţi la asistenţă maternală. Între timp se caută familia să se vadă dacă nu se pot reintegra, reîntoarce, dacă mămicile nu îi iau casă, există o procedură foarte greoaie şi din punctul nostru de vedere se face prea puţin în prevenirea acestei situaţii. Adică e foarte greu după aceea, după ce mama decide să-şi abandoneze copilul într-o secţie de maternitate şi am văzut că unele şi-i abandonează şi în locuri mai puţin calde, să zic, e foarte greu după aceea să constitui, să refaci o legătură şi o traumă care deja a fost resimţită de bebeluş şi poate o decizie care deja a fost luată. Ar trebui lucrat mult înainte de aceste, de a apărea această situaţie.

Realizator: Din câte înţeleg sunt probleme, sau în fine, legislaţia actuală ar trebui un pic ajustată. Mă gândesc totuşi că există o indemnizaţie de naştere, există o alocaţie pentru copii, o sumă acordată mamei care stă acasă să-şi crească pruncul. Unde ar trebui revăzută legislaţia?
Gabriela Alexandrescu: În primul rând, din punctul nostru de vedere ar trebui aplicată legislaţia. Pentru că, în sensul, sa vă spun în ce direcţie. În primul rând din analizele pe care le-a făcut Salvaţi Copiii la nivelul maternităţilor, am analizat 163 de maternităţi din ţară, din cele 180. Doar în jumătate din acestea aveau angajat un asistent social. Deci, în primul rând la nivelul maternităţilor, şi mai ales în locurile unde se ştie că se întâmplă frecvent situaţii din astea, ar trebui neapărat avut un asistent social care să analizeze şi să prevină când apar situaţii din astea, familia respectivă. Ar trebui să existe şi persoane care să sprijine emoţional cazuri din astea, familii, copii. Ar trebui să existe şi psihologi care să sprijine în general mămicile după ce nasc, că ştim că suntem poate mult mai vulnerabile şi mai sensibile, dar cu precădere să-şi orienteze atenţia către astfel de cazuri şi să determine mămica, mama să ia o altă decizie. Apoi, credem că dacă analizăm situaţia şi vedem că aceşti copii, adolescentele sunt cele cu risc de a-şi abandona copilul, vedem că există şi o lipsă de atenţie a autorităţilor locale în a le menţine în sistemul educaţional./mnecula/fcostea/ Sunt multe fete care abandonează şcoala foarte repede, ori trebuie să existe nişte pârghii care să pună accent pe integrarea fetelor în educaţie şi, atât menţinerea lor în educaţie, dar şi furnizarea de către şcoală a informaţiilor privind un stil de viaţă sănătos, sănătatea reproducerii şi aşa mai departe. Şi întărirea serviciilor sociale, psiho-sociale locale pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Adică nu se poate ca într-o comunitate să nu se ştie că anumite femei, fete sunt însărcinate. Trebuie comunitatea locală şi serviciile să fie mult mai proactive şi să prevină astfel de situaţii...

Realizator: Da! Ştiu şi cazuri...
Gabriela Alexandrescu: Da...
Realizator: ... şi cred că ştim cu toţii cazuri în care unele fete, femei au născut fără ca nici măcar familia să-şi dea seama că ele au fost însărcinate, dar apropo de prezenţa dumneavoastră în rubrica "Apel matinal", organizaţia "Salvaţi Copiii" are programe să sprijine eforturile pentru această situaţie de abandon a copiilor în maternităţi?
Gabriela Alexandrescu: Da! Noi avem, în primul rând, programe în zonele rurale, pentru că ştiţi probabil şi ascultătorii noştri ştiu că suntem foarte mult implicaţi pentru reducerea mortalităţii infantile, pentru că România pierde şi mulţi copii înainte de-a împlini vârsta de un an din cauze care pot fi prevenite şi în afară de dotarea secţiilor de nou-născuţi şi maternităţilor avem şi programe, în comunităţi, direct cu mamele în sensul că sunt foarte multe comunităţi vulnerabile în care, aşa cum vorbeam mai devreme, femeile nu sunt luate în evidenţa unui medic de familie, nu-şi controlează sarcina, nu au informaţii şi nu-s în această direcţie, în a-şi controla sarcina, a se îngriji corespunzător, în a-şi îngriji bebeluşul şi ce este important e bebeluşul pentru familie, deci noi facem lucruri din astea în 14 judeţe şi în afară de asta, avem şi programe de educaţie în şcoli, în multe din şcolile României, pentru a promova în rândul copiilor un stil de viaţă sănătos, inclusiv informaţii legate de sănătatea reproducerii, vârsta la care este normal să începi viaţa sexuală, de exemplu, contracepţie şi aşa mai departe. Adică încercăm să dăm copiilor informaţii pentru a şti ei înşişi să se păzească de astfel de lucruri care, din păcate, vedeţi că apar în viaţa lor şi ei trebuie să ştie cel mai bine ce au de făcut.

Realizator: Da! Cu siguranţă! E o problemă atât de complexă... E bine, însă, să vorbim despre aceste întâmplări nefericite. Vă mulţumesc, doamnă, pentru prezenţa în emisiune! Am fost în direct cu Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei "Salvaţi Copiii".

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
România 27 Martie 2024, 20:33

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 

Pompierii militari și echipa de scafandri de căutare-salvare a ISU Vâlcea, se retrag deocamdată la bază având în vedere că...

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului