Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

31 Ianuarie 2020
Vizualizari: 2853
Comentează add

Apel matinal - fostul negociator șef al României cu UE, Vasile Pușcaș

radio-romania-actualitati

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie, ora 8:31) - Realizator: Marea Britanie părăsește, astăzi, după 47 de ani, Uniunea Europeană, după ce acordul Brexit a fost aprobat de eurodeputați. Tranziția va dura 11 luni, perioadă în care se va lucra la stabilirea viitorului parteneriate dintre Uniune și Regatul Unit. La noapte steagul britanic va fi retras de pe instituțiile europene, ceea ce va marca ieșire acestui stat din spațiul comunitar.
Da, inclusiv o steluță va fi retrasă. Care sunt implicațiile și ce urmează aflăm, acum, de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", profesor universitar doctor Vasile Pușcaș de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ne amintim, ministrul integrării europene, dar și negociatorul șef al României cu Uniunea Europeană. Bună dimineața!
Vasile Pușcaș: Bună dimineața! Mă bucur să vă regăsesc.
Realizator: Cu drag. Mulţi dintre comentatori spun, în primul rând, că ieşirea Marii Britanii creează un precedent periculos pentru UE. Sunt şi alte motive de îngrijorare după acest Brexit?
Vasile Pușcaș: Vedeți, chiar dumneavoastră în știri, adineauri, spuneați că la ora 11:00 cei trei președinți vor ieși într-o conferință de presă să vorbească despre viitorul Uniunii Europene. Se discută acum despre remodelarea, refondarea, restructurarea Uniunii Europene și în același timp se găsesc motive să se vorbească despre alte funcționalități ale instituțiilor și ale procesului decizional european. În același timp aţi văzut în spaţiul european se discută iarăşi frecvent, inclusiv la noi în ţară, despre o reluare a procesului de extindere a Uniunii Europene. Mesajele ar vrea să fie, deci, optimiste în sensul că Uniunea Europeană merge mai departe, după cum am văzut și britanicii, așa cum îi știm, în stilul lor istoric și caracteristicile lor socio-culturale, ei, am făcut-o, asta e, mergem mai departe. Așa că, punându-le împreună, am zice că Uniunea Europeană ar trebui să își vadă bine problemele, să îşi inventarieze foarte bine problemele, dar să meargă mai departe. Sunt absolut de acord cu dumneavoastră că există voci care au opinii ce se apropie de cele ale Marii Britanii din ultimii ani, dar lucrurile acestea se întâmplă. Să ne înțelegem, Uniunea Europeană este o structură organizațională, nu este un stat, nu este o federație, și așa cum se intră în Uniunea Europeană, în oglindă se poate şi ieşi din UE.
Realizator: E corect, la fel de adevărat este însă că mulți dintre noi, românii, am aflat de Uniunea Europeană, mai ales cei tineri, după 1990. Să nu uităm sunt 47 de ani pe care Marea Britanie i-a petrecut în Uniunea Europeană. A fost unul dintre pilonii de bază. De ce credeți totuși că s-a schimbat percepția care a adus la acest Brexit?
Vasile Pușcaș: Să ştiţi că eu am fost primul care am predat un curs de integrare europeană, începând din februarie 1990, la Universitatea din Cluj, și îmi amintesc cu emoție lucrul acesta de modul în care studenții primeau o asemenea materie. Şi ar trebuit să ne mai amintim. Eu vă mulțumesc că aţi pus problema așa. Ar trebui să ne mai amintit de faptul că Marea Britanie în 1999 a dat un impuls extraordinar deciziei ca România să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, pentru că până în 1999 România era ținută bine pe tușă din punctul acesta de vedere. Ce se întâmplă de acum?
Ar trebui să conştientizăm, și eu le spun și acum tinerilor mei colegi, că Uniunea Europeană este o construcție ce se dezvoltă permanent. Vedeți, cei trei președinți s-au retras de ieri, la Casa Monnet. Mi-ar fi plăcut să spună că Monnet este cel care a venit cu o viziune despre Uniunea Europeană, dar după aceea, practic, Uniunea Europeană s-a dus pe o cale a pragmatismului, în sensul de văzând și prelucrând și apoi făcând. Deci, un fel de pragmatism, care s-a potrivit foarte bine și englezilor, de altminteri, însă în ultimele, haideți să spunem aproape două decenii, acest pragmatism a evoluat spre un utilitarism. Aşa cum a evoluat în negativ, după părerea mea, și calitatea clasei politice, să îi spunem, nu numai de la noi, din Europa, ca și calitatea procesului decizional european și a multor, foarte multor documente legale europene. Lucrul acesta ar trebui să ne arate că trebuie să facem ceva, să construim, dacă vrem să dezvoltăm această organizație. Repet, mie mi-ar plăcea să existe o viziune, dar pentru că liderii europeni nu sunt de acord cu așa ceva, au un fel de teamă de așa ceva, aș vrea ca măcar tinerii să gândească, în sensul că nu este un dat și acesta ar fi un memento cu ieșirea din Uniune a Marii Britanii, nu este un dat, ci este o construcție.
Realizator: Domnule profesor, ce se va întâmpla în următoarele 11 luni de tranziție și poate că ar fi bine să știe și românii, mai ales cei rezidenți acum în Marea Britanie?
Vasile Puşcaş: Bun! În ceea ce privește perioada aceasta de tranziție, vreau să vă spun că este foarte dificilă, este chiar mai dificilă decât negocierile anterioare, pentru că abia acuma se intră în substanța desfacerii, să zicem, de procesul acesta interdependențelor integrării europene. Acum se va discuta despre elementele de piață, cele patru libertăți, care sunt foarte dificil de desfăcut. Acum se va discuta despre transporturi, despre mediu, despre serviciile financiare, non-financiare și așa mai departe. Or, aici și guvernul britanic va sesiza care este impactul real asupra economiei britanice a acestei despărțiri. În ceea ce privește cetățenii români, am înțeles că ei deja au intrat, au fost foarte, foarte dinamici, foarte prezenți în a se înscrie din punctul de vedere al calității rezidenței pe care o au în Marea Britanie. Este o perioadă de tranziție și până la sfârșitul anului, din punctul de vedere al posibilităţii de călătorie, dar după aceea vor urma nişte reglementări, care vor fi reglementări interne ale statului britanic şi cetăţenii români, care nu vor avea înscrisurile respective vor fi trataţi ca cetăţeni ai unei ţări din afara Uniunii, din Uniunea Europeană, dar din afara procesului propriu-zis. Aici sunt convins că vor fi şi foarte multe schimbări pe piaţa muncii din Marea Britanie, care vor determina nişte reglementări interne şi ca atare, cetăţenii români, statul român, guvernul, misiunile noastre diplomatice, cele de la Bruxelles şi de la Londra, vor trebui să fie atente la toate aceste mişcări, care repet, nu le putem previziona pe toate, pentru că până la ora actuală nici guvernul britanic nu şi-a făcut foarte clar cunoscut obiectivul, proiectul de negociere.
Realizator: Vom mai discuta cu siguranţă despre acest aspect. Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel Matinal".
Vasile Puşcaş: Şi eu vă mulţumesc.


Etichete Brexit 2020Exclusiv radioApel matinalfostul negociator șef al României cu UEVasile Pușcaș

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live