Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

20 August 2021
Vizualizari: 585
Comentează add

La Sibiu începe cea de-a 28-a ediție a Festivalului internațional de teatru, care programează, timp de zece zile, peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online.

Apel matinal - Festivalul internațional de teatru de la Sibiu

catalin-cirnu

   Sibiu. Foto: Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 august, ora 8:30) - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Astăzi, la Sibiu începe cea de-a 28-a ediție a Festivalului internațional de teatru, care programează, timp de zece zile, peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online sub sloganul "Construim speranța împreună". Se reunesc mai bine de 2.000 de artiști din 38 de țări. Este o ediție complexă cu spectacole care se va desfășura în trei dimensiuni: fizic, hibrid și online, o ediţie la care Societatea Română de Radiodifuziune este coproducător, dar și un eveniment "aproape eroic", după cum spun organizatorii festivalului, cu referire la eforturile foarte mari pentru organizarea și derularea evenimentului în condițiile actuale. Mai multe amănunte aflăm de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", Dan Bartha-Lazăr, selecționer și coordonator al evenimentelor outdoor, adică pe scenele exterioare ale Festivalului internațional de teatru Sibiu. Bună dimineața.
Dan Bartha-Lazăr: Bună dimineața dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră.
Realizator: Vestea uriașă este că festivalul se ține. Care ar fi principalele evenimente din sectorul pe care îl conduceți?
Dan Bartha-Lazăr: Ne bucurăm foarte mult că reușim să revenim în stradă, acolo unde publicul ne-a dus dorul și ne-a simțit lipsa anul trecut. Şi în acest an, de fapt, am decalat perioada festivalului, din iunie în august, tocmai pentru a avea mai multe șanse să-l putem organiza şi în format fizic. așa cum ne dorim cu toții. Este o secţiune care cuprinde aproape 150 de evenimente în 15 spaţii de joc şi care va propune spectacole, concerte, evenimente cu totul special care, așa cum bine știți, fac deliciul publicului.
Realizator: Cum se face accesul publicului în aceste zone deschise?
Dan Bartha-Lazăr: Accesul publicului se va face cu ajutorul și al voluntarilor noștri ai festivalului, dar și al echipei noastre care va fi susținută de toți factorii și autoritățile locale. Vom avea, de exemplu. în Piața Mare, ca să dau un exemplu concret, în Piața Mare, în zona care va fi împrejmuită cu garduri, vom face accesul pe baza măsurilor și restricțiilor impuse în acest moment.
Vom avea un sistem de verificare pus la punct pentru toate situaţiile, după cum...nu le mai înşir acum, dar sunt situaţiile acceptate de lege. Și în restul spaţiului respectiv, publicul va putea sta și privi din orice punct al Pieței Mari spectacole, pentru că au fost gândite special pentru așa ceva.
Realizator: Sunt peste 600 de evenimente. Ceva mai devreme, Carmen Vulcan ne-a purtat în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului, acolo unde artiști francezi alături de voluntari înalță o construcție din carton de peste 20 de metri înălțime. Ştiu că este o întrebare dificilă, mai ales pentru un organizator, care ar fi principalele atracții ale Festivalului de la Sibiu?
Dan Bartha-Lazăr: Da, ca să începem așa cu acest eveniment de mâine, care va avea loc începând cu ora 10:00, timp de opt ore - în Piața Mică sperăm să avem alături de noi și să construim efectiv nu doar speranța, ci și această construcție înaltă și care va surprinde pe toți cei care vor ajunge în zonă. Deci pe lângă acest eveniment, avem în primul weekend al festivalului o serie de trei seri cu totul speciale, sunt combinate atât concerte, cât și spectacole aeriene, care folosesc macaraua; sunt trei companii din Spania, Italia și Franța. De asemenea, avem în spațiile din Piața Habermann, din Parcul Astra, din strada Cetății, Parcul Cetății. Avem eveniment care sunt compuse din spectacole de circ, muzică, acrobație, paradele nelipsite de pe Pietonala Bălcescu pe care, la fel, reușim să le aducem din nou în fața spectatorilor folosind lanțul uman de această dată, nu gardurile, pentru că am gândit că totuși artiştii doresc foarte mult să fie cât mai aproape de spectatorii care îi admiră.
Realizator: Toate evenimentele importante vor putea fi văzute și în mediul digital?
Dan Bartha-Lazăr: Din păcate, nu ceea ce înseamnă spectacolele de stradă, pentru că ar fi un efort uriaș și din punct de vedere tehnic ar fi aproape imposibil să putem fi și în mediul online cu aceste spectacole. În schimb, oferta festivalului este deosebit de diversă şi de bogată în tot ceea ce înseamnă teatrul și artele spectacolului desfășurate în săli și trebuie precizată această dimensiune hibridă.  Avem bucuria de a prezenta spectacole jucate în timp real, în alte săli din câteva puncte importante ale lumii și care vor putea fi urmărite online, în direct, de admiratorii festivalului.
Realizator: Va mai fi organizat celebrul club al festivalului de la Sibiu?
Dan Bartha-Lazăr: Va fi organizat în condiții cu totul speciale și mult mai restrâns decât în alți ani, mă rog, cu un acces mai special, cu o brățară care, de fapt, va putea fi folosită și la accesul în spațiile indoor, brăţara fiind practic un mod de a ușura accesul celor care sunt deja vaccinați sau îndeplinesc celelalte condiții, pentru a trece mai ușor de filtrul care se face și de acest triaj epidemiologic care se va face la intrarea în săli.
Realizator: Și o ultimă întrebare. Care este primul eveniment ce va fi organizat la Festivalul de la Sibiu?
Dan Bartha-Lazăr: Noi, cel puțin pe stradă, am dorit să marcăm deschiderea festivalului cu un eveniment cu totul special. Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, va da primul semnal în Piața Mare, la ora 21:00, dar evenimente vor fi pe tot parcursul zilei, la mine cel puțin, începând cu ora 18:00 și în celelalte spații de pe site-ul sibfest.ro. se pot urmări toate evenimentele.
Realizator: Pentru că știu că ați luptat eroic pentru a se ține acest festival, alături de toată echipa, o să încep cu felicitările, deși ne pregătim de startul la aceste ediții. Vă mulțumesc pentru prezența la Apel Matinal.
Dan Bartha-Lazăr: Da, vă mulțumesc și eu. O zi frumoasă în continuare şi vă așteptăm la Sibiu.
Realizator: Zi frumoasă tuturor la Sibiu. Să nu uităm Societatea Română de Radiodifuziune este coproducător al acestui eveniment de excepție. Echipa Radio România prezentă acolo ne va transmite foarte, foarte multe informații și mai cu seamă reportaje. Eu îi mulțumesc încă o dată lui Dan Bartha-Lazăr, coordonatorul evenimentelor outdoor, de exterior, ale Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Etichete festivalul de teatru de la sibiudan bartha lazarapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live