Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Petrican

29 Septembrie 2021
Vizualizari: 556
Comentează add

"Apel matinal": dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș".

"Apel matinal": dr. Cătălin Apostolescu

daniela-petrican

  Foto arhivă

"Apel matinal": dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petricani - Ţara noastră înregistrează un nou record de infectări şi decese, după ce ieri autoritățile au anunțat peste 11.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Numărul de decese a ajuns la 208, iar autoritățile au tras un semnal de alarmă pe pagina de Facebook 'Rovaccinare', anunțând că România se află pe locul doi în Europa și şase în lume în privința deceselor în urma infectării cu COVID-19 din ultimele 24 de ore. Avem peste 10.000 de persoane internate în spital din care aproape 300 sunt minori, iar peste 1.000 de oameni sunt la terapie intensivă. În aceste condiții, de ieri, a început și vaccinarea cu doza a treia, care se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN Mesager,indiferent de schema inițială. Invitatul "Apelului matinal" este astăzi managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală, doctor Cătălin Apostolescu. Bună dimineața. În cazul în care o persoană vaccinată dorește să facă și doza cu numărul trei este necesar ca înainte să se testeze pentru a vedea dacă este în acel moment bolnavă de COVID?


Cătălin Apostolescu: Dacă o persoană este asimptomatică poate să facă vaccinul fără nicio problemă, pentru că în felul acesta va reduce durata de pozitivitate și de asemenea va reduce și intensitatea replicării virusului. Vaccinul se amână doar în situația în care persoana respectivă are simptome.


Realizator: Așadar fără un test se poate trece la doza a treia.


Cătălin Apostolescu: Exact. Se poate trece fără nicio problemă la doza a treia şi acest lucru este valabil pentru toate vaccinurile, inclusiv pentru cel gripal.


Realizator: Cei vaccinați cu Astra Zeneca pot face a treia doză cu Pfizer sau Moderna?


Cătălin Apostolescu: Această problemă era deocamdată în studiu la nivelul Comisiei Naționale de Vaccinare, dar foarte probabil că se va permite și pentru aceștia să facă doza a treia.


Realizator: Despre cei imunizați iei cu serul Johnson and Johnson ce ne puteți spune? Ei pot să facă?


Cătălin Apostolescu: Cei imunizaţi cu serul Johnson and Johnson nu vor beneficia de doza a treia, dar, la fel, în momentul de față la nivelul comunității științifice există câteva studii și e posibil la un moment dat să apară doza doi de Johnson and Johnson.


Realizator: Raportându-ne la valul 4, care este situația în acest moment?


Cătălin Apostolescu: Situaţia este foarte gravă, pentru că toate unitățile sanitare care primesc pacienți COVID în momentul de faţă sunt copleşite, lucrează la capacitate de 100%. Practic, în momentul de față, cel puțin la Instititul "Matei Balş" nu mai există niciun pat liber. Am început să punem paturi de campanie.


Realizator: De ce credeți că România este penultima în Uniunea Europeană cu 33% din populația adultă vaccinată față de 72%, cât se înregistrează la nivelul Uniunii? Unde este problema?

Cătălin Apostolescu: Problema este mult mai profundă și, din punctul meu de vedere, e localizată la nivelul gradului de educație care există la nivelul întregii populații a României.


Realizator: Dar nu ne înspăimântă absolut deloc când auzim cum cazurile cresc de la zi la zi?


Cătălin Apostolescu: Se pare că nu ne înspăimântă.


Realizator: Da, numărul de cazuri noi se dublează de la o săptămână la alta, nu mai spun că ele cresc de la zi la zi. Am putea ajunge la 20.000 la jumătatea lunii octombrie?


Cătălin Apostolescu: Este un scenariu care este foarte probabil, în condițiile lucrurilor care s-au întâmplat în ultimele zile. Iată, de vineri până luni au crescut de la 7 mii la 11 mii. Atenție, mă refer la cei care sunt testați şi înregistrați în baza de date, pentru că mai mult ca sigur există multe persoane bolnave care nici măcar nu s-au testat sau s-au testat acasă, cu teste cumpărate de la farmacie şi nimeni nu știe de ele.


Realizator: Dar nu sunt alarmiste cifrele?


Cătălin Apostolescu: Nu. Alarmist poate fi un zvon. Realitatea nu este alarmistă.


Realizator: Putem face un profil al pacientului care ajunge în secția de terapie intensivă?


Cătălin Apostolescu: Nu, dar ce vă pot spune este că, spre deosebire de valurile 1, 2 și 3, când marea majoritate a pacienților din terapie intensivă erau pacienți în vârstă sau pacienţi cu comborbidităţi, în valul 4 se prezintă din ce în ce mai des persoane tinere, fără niciun fel de comoditate; și, de asemenea, sunt foarte mulți care se prezintă tardiv la medic, se prezintă după o săptămână, 10 zile de stat acasă, iar în momentul în care apar la spital de multe ori sunt în insuficienţă respiratorie.


Realizator: Atunci, haideţi să precizăm în ce moment trebuie să se prezinte o persoană la doctor?


Cătălin Apostolescu: La primele simptome.


Realizator: Cum ar fi? Tuse, febră.


Cătălin Apostolescu: Sunt arhicunoscute deja de un an de zile.


Realizator: Ştiți cum e? Să le mai spunem.


Cătălin Apostolescu: Tuse, febră, dureri musculare, piedere de gust şi de miros, nu sunt rare cazurile în care simptomatologia de debut este digestivă, cu scaune diareice sau cu vărsături.


Realizator: Nu pot să nu mă gândesc la dvs şi la colegii dumneavoastră, de la începutul pandemiei, mai puțin în perioadele de acalmie, aţi stat mai mult în spital decât acasă, cu familia. Cum rezistați?


Cătălin Apostolescu: Nu avem încotro.


Realizator: Când începe ziua dumneavoastră de lucru și când se termină?


Cătălin Apostolescu: Începe dimineaţa la 8:00 şi se termină când se termină treaba.


Realizator: Domnule doctor, vă mulțumim pentru prezența la 'Apel Matinal'.


Etichete apel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live