Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Iunie 2017
Vizualizari: 2033
Comentează add

Astăzi, de Ziua Copilului, scena Sălii Radio va fi deschisă de la ora 11:00.

Apel matinal - Demeter András, director al Casei de Producţie TVR Apel matinal - Demeter András, director al Casei de Producţie TVR - Conține audio

radiojurnal

Andras Istvan Demeter. Foto: Arhiva RRA.

La Bucureşti continuă Festivalul de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova şi tot astăzi, Corul de Copii Radio invită copiii, părinţii şi bunicii, la un adevărat maraton muzical care va traversa câteva dintre cele mai importante evenimente şi festivaluri organizate în Capitală, de Ziua Internaţională a Copilului. Între oferte, se numără şi cele propuse de colegii noştri de la Televiziunea Română. În dialogul purtat de Mihaela Helmis cu omul de teatru, Demeter  András, director al Casei de Producţie TVR.

Reporter: Mihaela Helmis - Radioul Public şi la fel, Televiziunea Publică, întâmpină sărbătoarea copiilor şi cu emisiuni dintre cele mai spectaculoase, adaptate acestui moment.
Demeter  András: Televiziunea Română redeschide cea de-a doua stagiune estivală a proiectului "Teatru în TVR", asta însemnând într-un spaţiu special amenajat cu o capacitate de 214 locuri, accesibile în aceste două zile, gratuit pentru toată lumea, spaţiu în care pe toată durata verii, până la 18 septembrie, vor avea loc reprezentaţii teatrale, de regulă găzduite de Televiziunea Română, primind astfel companii private şi/sau instituţii publice de spectacol care doresc să joace în curtea Televiziunii.

Reporter: Joaca de-a copilăria, aşadar, astăzi şi mâine.
Demeter András: Da, Joaca de-a copilăria este un proiect amplu din care doar una este componenta teatrală, pentru că până la urmă, noi ne vom juca de-a copilăria, în Televiziunea Publică, asta însemnând că avem două principale obiective. Primul este acela ca cei care vin în curtea Televiziunii să se simtă bine aicim, dar acest lucru nu este suficient. Această bucurie a lor şi această joacă pe care o propunem împreună trebuie să ajungă şi la acei copii şi la acei părinţi care nu vor fi alături de noi, fizic, în aceste două zile, 1 şi 2 iunie, ci ne vor putea urmări pe micul ecran, astfel încât toată oferta editorială a tuturor posturilor de televiziune din corporaţia TVR s-a adaptat acestui program special, de la breaking-news-uri, până la intervenţii în direct, până la emisiuni care şi-au modificat chiar şi formatul, tocmai pentru a putea să se implice direct în aceste evenimente. E o provocare foarte frumoasă şi foarte importantă, pentru că niciodată, buna dispoziţie dintr-o realitate de la noi de aici din curte, să spun aşa, sau dintr-un studio, nu este identic recepţionată de către telespectator. Deci, ei nu trebuie să vadă că tu te simţi bine. Ei, la rândul lor, trebuie să se simtă bine, văzând ceea ce faci tu aici. Vreau să mă opresc asupra acestei componente teatrale, pentru că este una dintre cele mai importante, fiind oarecum coloana vertebrală a întregului eveniment, dar trebuie să menţionez şi faptul că vor fi şi evenimente sportive, vor fi şi jocuri şi concursuri, pentru că joaca presupune inclusiv crearea acestor condiţii atipice, să zicem, unei televiziuni, dar care vor face mult mai atrăgătoare această întâlnire, această cunoaştere ocazionată de zilele porţilor deschise în TVR. Teatrul, în aceste zile, este prezent din plin, adică avem, cum să spunem, un fel de maraton teatral în cele două zile. De exemplu, pe 1 iunie, cinci spectacole pentru copii, de la 10:30, de la 14:00 şi aşa mai departe şi un spectacol seara, pentru adulţi, iar în a doua zi, pe 2 iunie, avem la fel, cinci spectacole pentru copii şi unul pentru adolescenţi, respectiv un spectacol /.../ pentru adulţi. Este aproape imposibil de a gestiona toate aceste reprezentaţii în acelaşi spaţiu, dar eu sper că ne va ieşi, suntem toţi cu determinare, indiferent că vorbim de teatre consacrate, cu vechime, până la teatre foarte recent înfiinţate în sfera privată, cum ar fi un teatru, sau Teatru de artă, Teatru Cochet, Teatrul Stela Popescu sau Teatrul Naţional de Copii Marian Râlea.

Reporter: Toate aceste pregătiri vă găsesc, de altfel, într-un proiect mai amplu, pentru că Teatrul Naţional de Televiziune împlineşte 60 de ani de existenţă.
Demeter András: Da. Cel mai important, momentul de vârf al acestei aniversări va avea loc pe 10 august, când se vor împlini 60 de ani de la prima producţie proprie de teatru TV, şi încercăm să creăm pentru acea zi un eveniment special al cărui inedit nu îl dezvolt acum, doar vi-l dezvălui, va consta în faptul că o celebră piesă a dramaturgiei româneşti clasice, va fi interpretată de actori care, în viaţa cotidiană au diverse responsabilităţi în Televiziunea Publică.

Reporter: Aşadar, repetaţi, în aceste zile, dar în mod special, astăzi şi mâine vă veţi afla în miezul lucrurilor, pentru că tot acest mecanism să funcţioneze perfect.
Demeter András: Vom fi gazde şi sperăm că vom fi gazde bune.

Reporter: Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să simtă, de la noi de acasă, de la radio şi de la televiziune, cum merg lucrurile, aşa încât, după cum spuneaţi, să nu ne simţim bine doar aici, ci şi la noi acasă, acolo unde spectacolul ni se oferă într-o altă dimensiune. Să le dorim "La mulţi ani" şi copiilor din noi şi celor care vă vor fi şi ne vor fi oaspeţi.
Demeter András: La mulţi ani!


Etichete Apel matinalZiua CopiluluiDemeter Andrásdirector al Casei de Producţie TVR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live