Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

18 Februarie 2020
Vizualizari: 384
Comentează add

Apel Matinal - Coordonatorul Secției Consulare a Amb. României la Londra Apel Matinal - Coordonatorul Secției Consulare a Amb. României la Londra - Conține audio

radio-romania-actualitati

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 februarie, ora 8:30) - Realizator: O dată ieşită din UE, Marea Britanie a decis că va închide robinetul pentru angajaţii străini slab calificaţi. Declaraţia îi aparţine ministrului britanic de interne, care mai spune că celor ce doresc să trăiască şi să muncească în Marea Britanie li se va solicita să aibă oferte de muncă ferme şi să îndeplinească cerinţe salariale, precum şi de cunoaştere a limbii engleze. Ce trebuie să ştie însă persoanele care sunt interesate să călătorească ori să muncească pe teritoriul britanic, vom afla imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", coordonatorul Secției Consulare a Ambasadei României la Londra, Robert Marin, coordonator și al Departamentului Brexit.

AUDIO:

Bună dimineața!
Robert Marin: Bună dimineaţa şi dumneavoastră!
Realizator: Noile prevederi vor fi obligatorii pentru toți muncitorii străini, inclusiv pentru românii care vor să lucreze în Regatul Unit?
Robert Marin: Aceste prevederi sunt deocamdată la stadiul de declarații politice, la stadiul de intenții. Au fost, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, au fost o serie de declarații făcute în aceste zile, de altfel, declaraţii care sunt făcute încă de la începerea discuțiilor privind acordul de retragere. Însă legislaţia care va reglementa propriu-zis acest aspect urmează să fie adoptată undeva în această perioadă de tranziție. Ne aşteptăm ca în această săptămână să vedem prevederi, propuneri propriu-zise din partea guvernului britanic în acest sens, dar trebuie să facem această distincţie între perioada de tranziție, perioada în care ne aflăm la momentul de față, respectiv perioada ulterioară celei de tranziţie, după 1 ianuarie 2021. La momentul de față, tot ce înseamnă drepturi ale cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenii români, inclusiv dreptul de a munci pe teritoriul Marii Britanii, sunt aceleași care au fost şi atunci când Marea Britanie era parte a UE, în sensul că pe această perioadă de tranziţie, toţi cetăţenii români care se află în Marea Britanie, respectiv cei care sosesc aici până la finalul perioadei de tranziție, respectiv, 1 ianuarie 2021, vor putea să muncească în continuare, având aceleași drepturi.
Realizator: Dar ce înseamnă oferte de muncă ferme?
Robert Marin: Oferte de muncă ferme din partea angajatorilor britanici. Practic, cetăţenii europeni nu vor mai avea posibilitatea - şi vă rog să facem această distincţie - ulterior datei de 1 ianuarie 2021, ulterior finalizării perioadei de tranziție, nu vor mai avea posibilitatea să vină pe teritoriul Marii Britanii și să caute activ un job, un loc de muncă, în sensul că, nu ştiu, mergem pe stradă și identificăm un magazin care are nevoie de un angajat, putem să solicităm acel job./dsirbu/ Va trebui să existe această ofertă anterioară sosirii pe teritoriul Marii Britanii.
Realizator: Deci, vor fi mai multe etape, evident, pe care trebuie să le parcurgă un român dornic să muncească în Marea Britanie. În mod normal, unde se pot adresa ei pentru mai multe lămuriri, pentru mai multe detalii?
Robert Marin: Practic, după cum am spus, la momentul de faţă, vorbim de perioada de tranziție și vorbim de această perioadă de implementare în momentul  de față. Pentru moment, nu trebuie să se adreseze nicăieri. Pentru moment, până la finalul acestei perioade vor putea să lucreze în aceleași condiții ca și până acum. Singura condiție este aceea că cetăţenii români trebuie să se înregistreze pe teritoriul Marii Britanii cu noul statut, noul statut care este reglementat de acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Practic, trebuie să parcurgă o serie de etape care presupun verificarea identității, verificarea reședinței actuale și verificarea istoricului infracțional, astfel dobândind fie statutul de settled, statutul de persoană care este stabilită pe teritoriul Marii Britanii, atunci când au o perioadă de reşedinţă continuă mai lungă de cinci ani sau statutul de pre-settled, atunci când încă nu au această perioadă de cinci ani, ulterior putând să adauge până la cinci ani la această perioadă şi îşi vor converti statutul în cel de settled.
Realizator: Vor fi schimbări și pentru tinerii interesați să studieze în Marea Britanie?
Robert Marin: Din nou, trebuie să facem această distincţie. Până la finalizarea perioadei de implementare, deci până /.../ în momentul de faţă.
Realizator: La finalul anului.
Robert Marin: La finalul anului. Nu, nu vor fi schimbări. Toţi românii, toţi studenţii vor putea... De exemplu, în această perioadă, pentru următorul ciclu universitar vor putea aplica, vor putea studia pe teritoriul Marii Britanii. La fel, trebuie să aplice pentru acest statut nou pentru a putea să continue studiile şi pentru a putea beneficia de condiţiile actuale de studiu, respectiv ca ulterior, să poată să rămână pe teritoriul Marii Britanii şi să găsească, eu ştiu, o slujbă, dacă doresc.
Realizator: Ascultătorii noștri au reacționat prompt. Îşi amintesc de perioada vizelor. Se va schimba ceva și în ceea ce privește circulația cetățenilor români, repet, apropos de vize, de turism, de city break-uri etc.?
Robert Marin: Da, pentru moment nu există niciun fel de modificare privind condițiile de călătorie. După închiderea perioadei de tranziție, cetățenii români care au la momentul de faţă reședința în Marea Britanie, care aplică și dobândesc statutul de settled sau pre-settled se vor putea întoarce oricând, vor putea călători  liber în Marea Britanie pe baza paşaportului şi pe baza cărţii de identitate./aburtica/ Trebuie să menţionăm acest aspect, cartea de identitate poate fi folosită în continuare și va putea fi folosită, conform acordului de retragere, pentru o perioadă de până la cinci ani, deci nu există niciun fel de schimbaree în acest sens. Regulile ulterioare, repet, vor fi folosite cele adoptate de Marea Britanie în acest document pe care așteptăm să-l vedem, probabil în cursul acestei spătămâni şi vor stabili efectiv alte reguli, dar nu putem să vorbim în momentul de faţă de vize. De altfel, la nivelul UE a fost adoptat un regulament care permite pe bază de reciprocitate, repet, pe bază de reciprocitate, călătoria în UE şi Regatul Unit fără vize pentru o perioadă de cel mult trei luni. Deci, practic, pentru scopul de călătorie ne aşteptăm să vedem acelaşi regim. Practic, pe bază de reciprocitate şi aceste aspecte vor face obiectul și negocierilor care urmează a fi derulate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, cu privire la viitorul relațiilor.
Realizator: Rămânem pe recepție. De fiecare dată când vor apărea noutăți, îi vom informa și noi pe ascultătorii noștri. Mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".
Robert Marin: Şi noi vă mulţumim! O zi bună!
Realizator: Invitatul de astăzi a fost Robert Marin, coordonator al Departamentului Brexit și coordonatorul Secției Sonsulare a Ambasadei României la Londra.


Etichete coordonatorul Secției Consulare a Ambasadei României la LondraRobert Marincoordonator și al Departamentului BrexitBrexit 2020

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live