Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Armata Română caută recruți

"Apel matinal" - invitat: maior Claudiu Panait, şef de Stat Major al Centrului Militar Zonal București.

Apel matinal: Armata Română caută recruți
Foto MApN

Articol de Cătălin Cîrnu, 07 Ianuarie 2022, 09:10

AUDIO: Apel matinal.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cârnu - Armata Română caută recruți. Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție de personal pentru locurile rămase neîncadrate anul trecut, disponibile celor care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Mai multe amănunte despre acest proces aflăm chiar acum de la invitatul de astăzi al 'Apelului matinal' maior Claudiu Panait, şef de Stat Major al Centrului Militar Zonal București. Să trăiți!


Claudiu Panait: Bună dimineaţa şi mă bucur să fiu alături de dvs. Şi "La mulţi ani!" tuturor care poartă numele Ion sau Ioana.

Realizator: "La mulți ani!" și celor care astăzi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, dar, domnule maior, cum arată profilul candidatului pentru recrutare?


Claudiu Panait: Aș dori să încep prin a-i invita pe toți și care doresc să fie alături de Armata României, în perioada 10 ianuarie - 4 februarie 2022 la Centrele Militare de pe raza localității de unde provin, să aplice pentru posturile de rezerviști voluntari scoase la concurs anul acesta. Datele de contact ale Centrelor Militare sunt disponibile pe site-ul Ministerului Apărării Naționale mapn.ro secţiunea contact centre militare. Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.


Realizator: Corect. Dar ce înseamnă rezervist voluntar?


Claudiu Panait: Rezervistul voluntar poate fi un cetățean român, bărbat sau femeie, cu domiciliu în România, selecţionat pe bază de voluntariat, care consimte prin semnarea unui contract individual de muncă pe o perioadă determinată să încadreze funcții în structurile Ministerului Apărării Naţionale. Practic, ne dorim recrutarea unei resurse umane performante, capabile să asigure și să susțină îndeplinirea misiunilor specifice.


Realizator: Ce înseamnă resursă umană profesionistă, apropo de vârstă, de alte condiții?


Claudiu Panait: Așa cum menționam, perioada de înscriere este 10 ianuarie - 4 februarie. Candidaţii îşi pot exprima trei opțiuni, în funcţie de specialităţile militare scoase la concurs. Vârsta până la care se pot înscrie este de 50 de ani pentru soldații rezervişti voluntari, iar pentru cadrele militare de 55 de ani. De asemenea, cetăţenii care nu au executat stagiul militar, deci nu au pregătire militară, vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor în funcție de studiile civile pe care le au la dispoziție. Şi ca să vă dau un exemplu legat de specialități, anul acesta sunt scoase la concurs 37 de specialităţi militare, din care cele mai multe locuri se înregistrează pentru postul de conducători auto, pază și intervenție, control şi îndrumare circulație, dar și posturi pentru bucătari şi croitori.


Realizator: Foarte interesant. Cum se face selecția în cazul în care sunt mai mulți doritori pentru mai puține posturi?

Claudiu Panait: În primul rând, cei care doresc trebuie să contacteze centrele militare pentru a fi consiliați de colegii noștri de la Biroul Informare-Recrutare, iar pentru a deveni rezervist voluntar, candidații trebuie să parcurgă mai multe etape. Înscrierea, care va începe de săptămâna viitoare, 10 ianuarie, termenul limită fiind 4 februarie, ulterior se parcurg probele de selecţie, evaluare psihologică, probe sportive, examinare medicală, în perioada 25 februarie-18 martie, anul curent, la unitățile militare de pe raza căreia domiciliază candidatul. Repartizarea pe funcții se face în baza punctajului obținut din pregătirea militară anterioară, dacă există, probele sportive și studiile deținute. Ulterior se semnează un angajament la centrul militar unde candidatul a depus dosarul, se parcurge un program de instruire inițială cu durata între 7 și 11 săptămâni pentru candidații fără pregătire militară, în funcție de categoria de personal pentru care optează, se semnează un contract cu Ministerul Apărării Naţionale pe o durată de 4 ani şi se dobândește calitatea de rezervist voluntar.


Realizator: În aceşti 4 ani, rezervistul voluntar va reveni la instrucţie, nu ştiu, la pregătire?


Claudiu Panait: Există, conform Legii 170 din 2015, o perioadă de pregătire de 15 zile pe an la unitățile militare cu care au semnat contractul.


Realizator: Ce obține personalul recrutat, ca urmare a acestui stagiu?


Claudiu Panait: Există nişte beneficii financiare care, anul trecut, conform adoptării Legii nr. 115 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270 din 2015 privind statutul rezerviştilor voluntari, s-au adoptat o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivității din punct de vedere financiar. Şi aş dori să menționez câteva: creșterea cuantumului remunerației acordate în perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcţie, creşterea cuantumului indemnizaţiei de instalare, eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție, în cazul nefinalizării contractului, eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate și crearea posibilităţii repartizării în funcție, fără a mai susţine probele de selecție a rezerviștilor proveniți din cadrele militare în rezervă, cei care au executat stagiul militar.


Realizator: Da, vin, să știți, imediat întrebările. În medie, cam care este cuantumul financiar?


Claudiu Panait: O să vă dau cifrele imediat. Venitul pe timpul instruirii inițiale - între 2.659 de lei și 2.712 RON, venitul pe timpul instruirii anuale sau a executării unor misiuni în funcţie de specialitatea pentru care candidatul a optat, 2.659-3.027 de lei, veniturile pe timpul cât nu participă la instruire în cadrul MApN, cu alte cuvinte, când este la slujbă, alte activităţi profesionale sau personale...


Realizator: Exact, aţi punctat bine, scuze... Un rezervist voluntar are însă sau poate avea un job de zi cu zi.


Claudiu Panait: Sigur. Când nu participă la instruire, deci practic perioada anului în afară de cele 15 zile, suma este între 988 de lei şi 1.445 de lei. De asemenea, există şi o indemnizaţie de instalare, care se acordă la semnarea fiecărui contract. Aceasta este 2.659 de lei; poate ajunge până la 3.927 de lei.


Realizator: Ai semnat contractul, timp de patru ani nu te poţi retrage când vrei tu, corect? Sau există clauză?


Claudiu Panat: Orice contract vine şi cu obligaţii şi cu...


Realizator:... clauze. Iar o ultimă întrebare, domnule maior. De ce are nevoie Armata României de rezerviști voluntari?

Claudiu Panait: Armata României trebuie să fie pregătită în orice moment să acţioneze pentru descurajarea unei potenţiale agresiuni la adresa integrităţii şi suveranităţii statului român. Necesarul de funcţii la mobilizare şi război este mult mai mare decât cel la pace, acesta din urmă fiind completat inclusiv cu rezerviştii voluntari.


Realizator: Am înțeles, iar pe final, poate va fi o erată. însă în vremurile când făceam noi armata, formula de salut era "Să trăiți!". Am primit un mesaj prin care mi se spune că în ziua de astăzi formula, salutul este: "Am onoarea să vă salut" și nu "Să trăiți!". Îmi spuneți, îmi confirmați dumneavoastră?


Claudiu Panait: Sunt ambele variante acceptate. Ambele sunt corecte, şi "Am onoarea să vă salut" şi "Să trăiţi!"


Realizator: Să trăiți atunci. Am onoarea să îl salut pe invitatul de astăzi al Apelului matinal, maior Claudiu Panait, șef de Stat Major al Centrului Militar zonal București. Nu uitați, dacă vreți să deveniți rezervist voluntar, accesați înainte de toate site-urile de specialitate. Campania va începe în data de 10 ianuarie și se va încheia în 4 februarie.

(RS)

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
România 26 Aprilie 2024, 17:09

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile - când se aşteaptă un trafic mai aglomerat...

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 16:38

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova

Fisurile din pereții unei grădinițe s-au accentuat, după ce o stradă din Slănic, Prahova, s-a surpat ieri, formând un crater...

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova
3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară
România 26 Aprilie 2024, 16:27

3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară

Pe 8 mai se revine în sălile de curs pentru ultimul modul al acestui an școlar.

3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară
Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov
România 26 Aprilie 2024, 15:24

Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov

Proiectul care vizează construirea cu fonduri europene a lotului de 5 km de autostradă dintre localitățile Cristian și Codlea...

Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov
Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări
România 26 Aprilie 2024, 14:39

Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări

Interesul pentru posturile scoase la concurs este foarte mare.

Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări
Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
România 26 Aprilie 2024, 14:34

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”

Ministrul sănătății declară că doctorii şi pacienţii „nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat”.

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”