Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel matinal”

”Apel matinal” - Invitat: ministrul mediului, Tanczos Barna.

”Apel matinal”
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 20 Aprilie 2021, 09:19

”Apel matinal” - Invitat: ministrul mediului, Tanczos Barna

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: După câteva luni de aşteptare, programul de înnoire a parcului auto uzat, aşa-numitul program Rabla, este tot mai aproape de lansare. Practic, în câteva zile, cele trei programe, Rabla clasic, Rabla plus şi Rabla pentru electrocasnice, ar putea deveni operaţionale, după cum promitea ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”. Bună dimineaţa!


Tanczos Barna: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie!


Realizator: Ne reîntâlnim aşteptand noi veşti. Când va fi aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu?


Tanczos Barna: Mâine ne vom prezenta cu proiectul de hotărâre de guvern în şedinţa de guvern astfel încât după aprobarea bugetului să putem lansa programul Rabla clasic şi Rabla plus, cele mai aşteptate programe din cele finanţate de AFM. Într-adevăr este nevoie după aceea de aprobarea ghidului de finanţare, dar ghidul este pregătit şi în câteva zile vom porni cu cele două programe. Rabla electrocasnice, de asemenea, un program care este aşteptat de public. Finalizăm ultimele detalii privind eficienţa energetică a acestor aparaturi electrocasnice. De ce? Pentru că în 2020 s-a schimbat la nivelul UE încadrarea acestora în diverse clase de eficienţă energetică şi stabilim care sunt sumele aferente fiecărei clase de eficienţă energetică, astfel încât atât pentru televizoare, pentru maşini de spălat, pentru celelalte aparate electrocasnice să putem lansa programul.


Realizator: Ieri, vorbeam aici la Matinal, apropo de ultimele statistici venite, că maşinile electrice câştigă teren şi în România. Autoturisimele electrificate, respectiv cele electrice 100% sau hibride plug-in au ajuns să deţină o cotă de piaţă, în primele trei luni din 2021, de peste 12%, o creştere semnificativă. Primele de casare se vor majora până la urmă?


Tanczos Barna: La Rabla clasic se vor majora primele de casare. La Rabla plus nu am majorat prima, dar am majorat suma, am dublat practic suma alocată Rabla plus. Rabla plus finanţează maşinile electrice şi hibrid plug-in. Am constatat încă de anul trecut care este trendul pe plan modial, care este trendul şi la producătorii auto, dar şi la consumatori, la cei care cumpără maşini noi şi tocmai de aceea am venit în întâmpinarea acestui trend mondial şi am dublat bugetul alocat pentru Rabla plus. Cu siguranţă, piaţă din România o să fie, pe piaţa din România o să fie o explozie de achiziţii de maşini electrice şi hibrid plug-in. Vom veni cu finanţare pentru tot ce se solicită astfel încât piaţa din România să se apropie din punct de vedere amprentă de carbon pieţelor occidentale, să se reducă încet-încet numărul maşinilor noi care se vând cu motorizarea clasică şi să crească acel procent al maşinilor care nu poluează. Este foarte important, mai ales în marile oraşe ca mobilitatea nepoluantă să fie susţinută atât de instituţiile centrale, cât şi de primării.


Realizator: Din fericire au apărut şi autobuzele electrice, apropo de marile oraşe, am o curiozitate, însă, domnule ministru, la nivelul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aveţi automobile electrice?


Tánczos Barna: Da, avem câteva automobile electrice, patru la număr, din câte ştiu. Eu unul circul cu un hibrid plug-in de cele mai multe ori, dar de când am lansat "Vinerea verde", în fiecare dimineaţă vin cu metroul la muncă; şi azi dimineaţă am venit cu metroul până la Piaţa Unirii şi de acolo am experimentat încă o dată trotineta electrică. Este un mod de a avea grijă de natură, de aerul şi aşa poluat din Bucureşti, şi le recomand tuturor să încerce mijloacele de transport în comun, chiar dacă nececesită sau presupune un efort suplimentar din partea noastră ca să plecăm cu 20-30 de minute mai devreme de acasă, dar fiecare dintre noi poate să facă ceva pentru mediul înconjurător.


Realizator: Fără îndoială, iar apropo de natură, mai există un program despre care am vorbit destul de puţin, "Casa verde pentru fotovoltaice". Va continua în acest an, 2021?


Tánczos Barna: Da, sigur că da, continuăm programele care au avut succes în anii trecuţi, chiar dacă Administraţia Fondului de Mediu a avut câteva sincope de administrare a acestor programe, mergem mai departe cu ele, finanţăm programe noi, în sensul că vom lansa înscrieri noi şi în anul 2021 şi Administraţia pentru Fondul de Mediu trebuie să facă eforturi ca să închidă cât mai repede şi să plătească acele contracte pe care le-a încheiat cu cetăţeni pentru... şi reducerea impactului de carbon în cazul locuinţelor sau în cazul instituţiilor publice, în cazul şcolilor, în cazul iluminatului public, de exemplu, unde iarăşi sunt programe interesante pentru autorităţile publice locale.


Realizator: Și dacă tot vorbim despre eco, despre natură, despre poluare, cum evaluați aplicarea programului SUMAL 2.0 , apropo de rezultate și de tot ceea ce s-a întâmplat? Am văzut că la împăduriri ne descurcăm...


Tánczos Barna: SUMAL 2.0 ne oferă fără informații extrem de utile. Este pentru prima dată în istoria urmăririi transabilității lemnului când avem din pădure până la prima procesare un sistem informatic atât de complex, un sistem informatic care va genera un sistem de unde putem să facem analize concludente şi cu privire la fenomenele de infracționalitate. Am văzut și sunt extrem de bucuros că autoritățile de cercetare sau organele de cercetare penală folosesc deja această aplicație, pentru a identifica persoanele care nu respectă legea și am văzut câteva acțiuni în forță ale poliției sau ale procuraturii. Deci acest SUMAL 2.0 va fi o bază de plecare pentru toate organele de control, astfel încât cei care nu respectă legea să fie identificaţi, iar cei care respectă legea şi folosesc SUMAL 2.0 aşa cum trebuie să poată să lucreze fără să le fie îngreunată activitatea. Este un sistem extrem de complex, poate unul dintre cele mai mari sisteme informatice din ţară, unde se generează zeci de mii de documente zilnic şi unde transabilitatea lemnului deja poate fi urmărită şi de cetăţenii care folosesc Inspectorul Pădurii. Ne sunt de mare folos acele apelului la 112, unde se constată că o maşină, de exemplu, care circulă pe drumurile publice nu este înregistrată în SUMAL. Ne sunt extrem, extrem de utile acele verificări care se termină, până la urmă, cu informaţia..., cu feedback-ul din Inspectorul Pădurii care spune că 'da, maşina respectivă este înregistrată, transportul este legal'. Aceste verificări din partea cetăţenilor ne ajută foarte mult.


Realizator: Vă mulțumesc pentru prezența și astăzi la Apel matinal". Așteptăm, în primul rând, demararea noului Program Rabla. Poate că și cei de la Dacia, apropo de automobilele electrice, vor reporni campania pentru Spring. Zi frumoasă!


Tánczos Barna: Mulţumesc mult.


Realizator: Poate vineri, ne vom întâlni pe peronul metroului bucureștean.


Tánczos Barna: În orice zi când vin la muncă vă aştept cu drag.


Realizator: Invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Etichete : microfon rra
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște
Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
România 26 Aprilie 2024, 08:28

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților

Peste 70% dintre angajatori vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri...

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 08:10

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova

A fost stabilit un perimetru de siguranţă, iar traficul în zonă a fost oprit.

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
România 26 Aprilie 2024, 07:51

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio

Doina Ișfănoni, etnolog, istoric de artă și cercetător la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București ne vorbește despre cele...

Doina Ișfănoni, între Prietenii de la radio
Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
România 26 Aprilie 2024, 06:54

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)

Despre tradiții seculare și vremuri moderne, despre șezătorile înainte de Paști, dar și despre viața socială a lăpușenilor, o...

Matinalul RRA se aude din Țara Lăpușului(UPDATES)
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi