Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal"

"Apel matinal" - Invitat: Dan Nica, liderul delegației social-democrate din Parlamentul European.

"Apel matinal"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 08 Aprilie 2021, 09:45

"Apel matinal" - Invitat: Dan Nica, liderul delegației social-democrate din Parlamentul European

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat ieri de Guvern odată cu memorandumul care mandatează acest minister, pentru a desfășura negocierile pe document cu reprezentanții Comisiei Europene. Discuțiile aplicate pe fiecare domeniu în parte vor începe probabil, săptămâna viitoare, la Bruxelles. Până atunci, discutăm cu liderul delegației social-democrate din Parlamentul European, Dan Nica, ales în grupul europarlamentar de supraveghere a Mecanismului de redresare și reziliență. Bună dimineața!


Dan Nica: Bună dimineața!


Realizator: Practic, din grupul de lucru creat prin decizia conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European veți controla principalul instrument de ieșire din criză a Uniunii Europene. Există o previziune privind această ieșire din criză?


Dan Nica: Mi-aş dori să vă spun că previziunea este să ieşim din criză cât mai repede. În primul rând, trebuie să spun câteva lucruri. De ce este important acest plan de redresare şi reziliență și mai ales faptul că pentru prima dată Uniunea Europeană a decis să-şi pună, cum ar veni, la bătaie, deci să garanteze cu tot ceea ce are mai important fiecare stat membru, pentru ca să poată să obțină sumele necesare care să fie acordate drept granturi și pentru prima dată se acordă sume nerambsursabile la dispoziţia fiecărui stat membru, inclusiv României. Avem și noi 14 miliarde de euro care vor fi sume nerambursabile. Acum, de ce Parlamentul European o să întrebaţi. Bun, voi ai aprobat Planul European de Redresare şi Rezilienţă. Acum este rolul statelor membre să-și pregătească propriile planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. Ce trebuie să facă Parlamentul European? Păi, acest grup de lucru care lucrează cu comisarii europeni responsabili pe fiecare domeniu are, principala menire este aceea de a se asigura că fiecare stat membru poate să-şi îndeplinească obligaţiile pe care le are în această directivă europeană, și anume respectarea modului în care acești bani trebuie să fie cheltuiţi și mai ales celeritatea absorbţiei acestor bani, pentru că trebuie să știţi că aceşti bani au nişte termene, din păcate, anumite sume de bani, termene foarte rapide. De exemplu, pentru partea de granturi, până la sfârșitul anului viitor trebuie contractaqţi aceşti bani, pentru că altfel îi pierdem. Vorbesc acum de România şi e valabil pentru toate statele membre. De asemenea, toate proiectele trebuie să fie gata până în 2026. Deci vedeţi că întrebarea dumneavoastră care este foarte pertinentă are un răspuns precis: depinde de capacitatea, inteligența și implicarea fiecărui stat membru, astfel încât aceşti bani să poată fi puşi în economie cât mai repede, și atunci ieșim și noi repede din această criză provocată de pandemie foarte repede. V-am dat un răspuns mai lung, dar nu există unul singur, simplu.

Realizator: Am înţeles! Vor începe discuțiile, și probabil vor fi dificile, cu reprezentanții Comisiei Europene. Cum se prezintă acum și ce trebuie să urmărească România?


Dan Nica: Păi, în primul rând, România trebuie să respecte criteriile care sunt obligatorii, care sunt prevăzute pentru ca aceşti bani să poată să fie acordaţi României. Şi anume, trebuie să înțelegem că aceşti bani sunt acordaţi pentru partea de accelerare, ceea ce înseamnă tehnologii care să favorizeze energie verde, energie curată pentru partea de reîncărcare şi alimentare. Deci e vorba de un transport care să fie mai puţin poluant, inclusiv transportul în comun, să fie o parte corectare, ceea ce înseamnă să fie cât mai mulți români și peste tot în ţară, nu doar în marile oraşe, care să aibă acces la partea de reţele de fibră optică, transmisii, internet de mare viteză şi vedeţi că acum când am avut această problemă cu școala online cât de important este să avem aceste tipuri de corectări, să fie o parte de modernizare, să fie digitalizată administraţia, tot auzim acest termen. Mai pe înțelesul nostru, asta ar însemna ca fiecare român să trebuiască să se ducă la un birou sau la un oficiu al administraţiei doar atunci când este o situaţie extraordinară, deci să poată să facă acest lucru fără să fie nevoit să stea pe la cozi sau pe la ghişee, şi sigur partea de renovare. Este obligatoriu să fie acordaţi bani pentru ca să existe o renovare care să permită o creştere a eficienţei energetice a clădirilor, astfel încât să consumăm mai puţină energie, şi acest lucru este iarăşi considerat extrem de important.


Realizator: Da. Aminteaţi dumneavoastră de birocraţie, poate că eternul dosar cu şină va dispărea totuși la un moment dat. Din punctul dumneavoastră de vedere care sunt, însă, prioritățile?


Dan Nica: Din punctul meu de vedere, sigur, eu pot să am puncte de vedere multe, dar aceste prevederi pe care vi le-am spus sunt prevăzute, sunt obligaţii pe care trebuie să le respecte şi România. Şi pentru că m-aţi întrebat, aş vrea să vă spun totuși ceva de care România ar trebui să se ferească să greşească. În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că aceşti bani trebuie cheltuiţi foarte repede şi foarte bine, iar acest lucru nu se poate face decât prin implicarea puternică a fiecărei autorităţi locale, a fiecărei primării sau consiliu judeţean. Uitati-vă puţin în istoria noastră scurtă, de când suntem membrii ai Uniunii Europene. Gradul cel mai mare de absorţie l-am avut exact pe axele unde au aplicat primăriile şi consiliile judeţene. De ce? Pentru că ele au fost cele mai interesate şi cele mai bine pregătite să facă aceste proiecte. Unde a mers cel mai prost? Unde lucrurile au fost decise doar de la București. Deci cred că acesta este un lucru care trebuie avut în vedere, pentru ca să avem acești bani.


Realizator: În granturi mai sunt și alți bani?

Dan Nica: Suma totală pe care o avem în Planul Național de Redresare și Reziliență, dacă vă referiți la România, este 29,2 miliarde de euro. Deci avem partea de bani pe care nu-i vom restitui, aşa-numitele granturi și partea de bani pe care îi vom restitui, dar într-un termen de restituire foarte lung: 2053. Deci, 29 de miliarde de euro, pentru care trebuie să avem proiecte gata, să începem să fie licitațiile pregătite, dar trebuie să trecem un hop - și hopul este aprobarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență.


Realizator: Bun. Şi când credeți că vom putea vedea, atât în România, cât și în Uniunea Europeană, primele rezultate concrete ale implementării Mecanismului de Redresare și Reziliență?


Dan Nica: Anul viitor, începutul anului viitor, parcursul anului 2022. Cât de repede, depinde de fiecare stat membru. Statele membre, țările din Uniunea Europeană care și-au făcut temele bine, au ținut cont de toate aceste recomandări și de cerințe care sunt, în multe zone sunt obligații, deci nu sunt chestiuni de interpretare, vor putea să înceapă acest plan mai repede, altele, mai târziu. Unde se va găsi România, depinde dacă înțelegem că trebuiesc respectate criteriile Uniunii Europene, astfel încât să putem să avem planul aprobat imediat, să înceapă din toamnă toate procedurile, acești bani să intre în economie, pentru că situația este cea pe care o vedem cu toții și nu ne putem permite nicio zi de întârziere.


Realizator: Putem spune domeniile în care putem face rapid progrese?


Dan Nica: Suntem relativ bine poziționați, pentru că nu sunt lucruri complet noi pentru nicio zonă din cele pe care vi le-am menționat. În zona de energie putem să începem aceste lucruri, pentru că este important pentru fiecare om, dintre cei care vor să economisească energie, să plătească mai puțin la factura de întreținere, fie că e vorba de energie electrică sau termică. Doi, transportul. Dacă facem un transport, de exemplu, utilizând microbuze electrice sau chiar hibrid, deși cele electrice sunt preferate, acest lucru înseamnă, în primul rând, mijloace de transport noi. Este, evident, vital pentru fiecare român să aibă un mijloc de transport cât mai modern, iar dacă acesta este și ecologic, uitați-vă puțin la calitatea aerului. Sunt orașe în România unde aerul cu greu poate fi numit respirabil. Trei, renovare. Păi fiecare își dorește să-și renoveze, având o facilitate extrem de importantă, sume care sunt.date cu titlu gratuit, astfel încât casa lui să consume mai puțină energie, înseamnă factură mai mică. Iar pentru noi, înseamnă mai puţină energie consumată, deci mai puţină poluare. Partea de digitalizare, să reuşim ca toate şcolile, chiar toate şcolile să poată să aibă acces la internet de viteză mare, să aibă mijloace digitale, lecţiile să poată să fie predate în format chiar inteligent dacă, Doamne fereşte, va mai fi nevoie să mai avem şcoală online pentru o perioadă mai lungă de timp. Şi toate acestea sunt lucruri pe care România ştie să le facă, le-a făcut, trebuie doar puse acum la un nivel sau la o scară, dacă doriţi, mult mai mare, pe scară naţională.


Realizator: Mai am o ultimă întrebare pentru dumneavoastră. Spuneați că este un hop mare trecerea de Comisia Europeană. Este un hop doar pentru România?

Dan Nica: Nu, pentru toate statele membre. Grupul din care eu fac parte exact cu asta se ocupă. Fiecare stat membru are, sau, dacă doriţi, ca o grilă, aşa, ca un şablon şi toată lumea trebuie să treacă prin acest filtru, astfel încât să ne asigurăm că nimeni nu trişează - şi nu sunt doar eu acolo, mai sunt şi alţi colegi, din diferite alte state membre, nu suntem mulţi, dar fiecare are un domeniu de responsabilitate extrem de bine conturat, datorită poziţiilor pe care le ocupăm în Parlamentul European. Deci eu cred că România poate să-şi îndeplinească aceste condiţionalităţi şi să facă foarte repede aceşti paşi şi cred că acest lucru va avea un impact important. Dacă se întâmplă altfel, e doar vina celor care trebuiau să se asigure şi să ţină cont de aceste avertizări trimise repetat.


Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost liderul delegației social- democrate din Parlamentul European, Dan Nica, ales în grupul europarlamentar de supraveghere a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Etichete : microfon rra
Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor