Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel matinal”

”Apel matinal” - invitat: Mihai Melczer, fost director general al Complexului Energetic Hunedoara.

”Apel matinal”
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 24 Februarie 2021, 09:49

”Apel matinal” - invitat: Mihai Melczer, fost director general al Complexului Energetic Hunedoara

Realizator: România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru energie, pentru că această resursă nu are viitor, susţine prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Oficialul european adaugă că ţara noastră are la dipoziţie fonduri în acest scop, iar dacă banii vor fi utilizaţi inteligent vor fi create şi locuri de muncă pentru muncitorii disponibilizaţi. Ce perspective are, în acest context, industria extractivă din România încercăm să aflăm în continuare de la invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”, expertul în domeniul minier Mihai Melczer, fost director general al Complexului Energetic Hunedoara şi fost consilier în Ministerul Energiei. Bună dimineaţa!


Mihai Melczer: Haideţi să începem cu Norc bun în loc de Bună dimineaţa! Să fim pe deplin acordaţi la frecvenţa Văii Jiului. Aşa este salutul mineresc tradiţional, pe care ni l-am dori cu toţii în dimineaţa aceasta.


Realizator: Cu siguranţă, îl cunoaştem. Acum, apropo de toate întâmplările, vom discuta imediat pe acest subiect, sper să ne amintim despre acest salut şi peste ani! Decomadată însă, cunoaşteţi bine situaţia bazinelor miniere din România, aţi fost implicat şi în mai multe proiecte prezentate la Bruxelles. Practic ce s-a întâmplat în industria extractivă românească? Poate ce am pierdut şi ce se mai poate recupera? Care sunt perspectivele?


Mihai Melczer: Da, ce am pierdut, am pierdut aproape totul în aceşti 31 de ani de la o mare mişcare. Din păcate, din cauza neglijenţei, a indiferenţei, a indolenţei şi nepriceperii celor care, autorităţi sau conducători au fost responsabili de această industrie.


Realizator: O industrie care era cândva profitabilă, dar care în ziua de astăzi, din câte înţelegem, nu mai aduce nimic bun?


Mihai Melczer: Profitabilă este greu de spus, pentru că managementul sau această industrie întotdeauna a suferit de lipsa unul management profesionist. Şi asta s-a întâmplat în mod continuu de-a lungul anilor şi este poate prima cauză pentru care acestă industrie a decăzut în felul în care s-a întâmplat şi se vede în Valea Jiului acum. Mă refer la responsabilitatea managerilor, care de multe ori nu au fost puşi pe criteriul competenţei şi desigur de autoritatea care păstorea acest colos energetic din Valea Jiului sau carbonifer din Valea Jiului - mă refer la Ministerul Energiei sau Economiei sau Industriilor, cum s-a numit de-a lungul anilor. Vina principală aici se află.


Realizator: Suntem în 24 februarie 2021, nu întâmplător am amintit de declaraţia prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, care spune că trebuie mobilizaţi bani din fondul tranziţiei juste pentru a le da oportunităţi economice tuturor celor disponibilizaţi. Până la urmă există o alternativă viabilă acum pentru minerii care extrăgeau cărbune?

Mihai Melczer: La acest moment nu există nicio alternativă viabilă care să înlocuiască la această dimensiune industria asta care dispare. Şi aici este regretul meu şi personal, pentru că nimeni nu a făcut absolut nimic pentru această zonă. Este firesc dacă o industrie decade, se restrânge, să pui ceva în locul ei, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Nimeni nu s-a preocupat de treaba asta şi este foarte grav. Până la urmă, e vorba despre oameni, despre vieţile lor. Fiecare individ de aici, fiecare locuitor, are dreptul la o viață onestă, prosperă, cu o existenţă îndestulată. Acest lucru nu a fost în atenția celor care au condus această industrie. În mod normal, în momentul în care cresc aberant costurile și vezi că nu este rentabil să scoți cărbune, nu continui să o faci la infinit, de dragul cărbunelui! Te reorientezi spre segmente energetice care îţi pot aduce scăderea costurilor, creşterea veniturilor şi o viaţă prosperă, cum am spus. Dar acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat. Am avut şansa, din postura de consilier al ministrului energiei, să mă ocup de Valea Jiului, şi în perioada scurtă în care am evoluat acolo am făcut nişte lucruri - şi, din păcate, sunt singurele făcute până acum. Şi mă refer la trei proiecte promovate la Bruxelles, care au fost primite excelent acolo, şi unul dintre ele este în curs - spre bucuria mea. În zilele următoare se va inaugura la Petroşani "Renew Acad", care este o academie pentru pregătirea profesională pentru surse de energie regenerabilă și distribuție de energie electrică, un proiect amplu, de foarte mare importanță, un centru zonal care va da posibilitatea locuitorilor Văii Jiului să aleagă și o altă carieră decât cea din industria extractivă. Un alt proiect foarte important, dar care s-a oprit la un anumit stadiu, este dezvoltat cu Institutul de Criogenie de la Vâlcea. E vorba de hub-ul de hidrogen construit în jurul Termocentralei Paroșeni. Valea Jiului are o infrastructură energetică foarte importantă: Termocentrala Paroșeni, stații de transformare, linii de înaltă tensiune. Ei, în viziunea mea, astea trebuie valorificate, ele nu trebuie pierdute. Şi în acest sens am gândit proiectul hub-ului de hidrogen, care să însemne o componentă a întregii afaceri care se cheamă complex energetic Valea Jiului - cum s-o chema el în viitor, sau mai ştiu eu cum -, dar care să asigure, să menţină importanţa energetică a Văii Jiului în peisajul românesc.


Realizator: Asta, apropo de soluţiile energetice de care aminteaţi mai devreme. Ştim bine că hidrogenul va deveni combustibilul viitorului. Japonezii deja lucrează la automobile - deja automobilele electrice par uşor perimate. Dar Comisia Europeană chiar vorbea despre investiţia inteligentă. România, până la urmă, este pregătită să investească în astfel de tehnologii?


Mihai Melczer: Nu, nu este. Din păcate, la momentul ăsta nu este pregătită. Iar România a avut la îndemână instrumente și acum un an, acum doi ani mai exact, pe care se puteau accesa fonduri. Da? Mă refer la Directiva 410 din 2018, la fondul de modernizare a industriei energetice. Din păcate, nu s-a făcut nimic. Erau pași care trebuiau deja făcuți la acest moment astfel încât să nu vorbim de o închidere totală a acestui business în Valea Jiului. Din păcate, nu s-au făcut. Erau lucruri care trebuiau gândite. A fost un început cât am fost în minister, dar după ce am plecat lucrurile s-au cam oprit, din păcate.

Realizator: Adevărul e că nu aș vrea să recapitulăm câți miniștri au fost în ultimii 31 de ani. Spuneați că nu s-a făcut mai nimic. Dar totuși mă opresc acum, apropo de ultima întrebare, la perspectivele pe care le pot avea minerii. Am văzut în aceste zile protestul lor privind salariile, se anunță și o criză, pozibile disponibilizări. Există vreo soluție imediată?


Mihai Melczer: Păi deocamdată nu există soluții imediate și nu există nici măcar bani de disponibilizări. Ceea ce este cert la momentul acesta este că entitatea care se cheamă Complexul Energetic Hunedoara are zilele numărate. Este un organism în moarte cerebrală, susținut prin subvenție, prin ajutor de stat de stat de Guvernul României și implicit de contribuabilul român. Iar, după câte înțeleg, Ministerul Energiei dorește să creeze două noi entități pe structura acesteia care e în moarte clinică: viitorul Complex Energetic Valea Jiului care să includă patru exploatări miniere și termocentrala Paroșeni, pe de o parte, și pe de altă parte termocentrala Mintia. Cu regret o spun, din primul moment al existenței lor vor fi pe pierdere, iar aceste entități în continuare vor trebui să fie subvenționate de statul român în mod direct sau mascat, pentru că altfel nu-și vor putea continua activitatea. Și cred că acest lucru se va întâmpla. M-aș bucura să continue acest lucru în măsura în care în paralel se va veni cu programe de diversificare a activității respectivelor entități.


Realizator: Dar poate și o reconversie profesională ar fi de dorit?


Mihai Melczer: Da, desigur. E vă spuneam despre ...


Realizator: Corect.


Mihai Melczer: Un proiect extraordinar. Fiecare locuitor trebuie să aibă la îndemână opțiuni, să fie informat, și să stabilească singur viitorul. Nu mai poate să stea la mâna unor manageri incompetenți. E, ascultați-mă, e absurd să îl iei pe unul care se pricepe la oi, să-l pui director general. Nu funcționează și se vede.


Realizator: Șansele sunt foarte mici. Oricum până la urmă așteptăm și planul de renunțare totală la utilizarea cărbunelui pentru energie, așa cum spunea Timmermans.


Mihai Melczer: În viitor asta se va întâmpla. Să știți că condițiile, straturile de cărbune din Valea Jiului sunt greu exploatabile. Nu permit utilizarea unor tehnologii foarte avansate. Noi n-am fost dăruiți de natură, așa cum a fost spre exemplu Polonia în domeniul minier. Nu. La noi sunt lucrurile un pic mai complicate. Și cei care sunt implicați în industria asta o știu foarte bine.


Realizator: Iar pe final..


Mihai Melczer: Și o continuare a activității miniere ar însemna sume colosale îngropate în pământ, care nu se justifică efectiv.


Realizator: Am înțeles.

Mihai Melczer: Ele pot fi cheltuite pe noile surse de energie, care oferă un viitor sustenabil.


Realizator: Da. Cred că trebuie să privim peste ani și ani, nu doar în zilele, în lunile imediat următoare. Vă mulțumesc pentru prezența la Apel Matinal! Și închei spunându-vă simplu, dar din inimă, noroc bun!


Mihai Melczer: Și eu vă mulțumesc și vă doresc noroc bun! Să auzim numai de bine.


Realizator: Mihai Melczer, fost director general al Complexului Energetic Hunedoara și fost consilier în Ministerul Energiei. Sunt probleme uriașe în domeniul minier.

Etichete : microfon rra
Protecţia Consumatorilor anunţă controale ce vor viza produsele de post şi pe cele specifice sărbătorilor pascale
România 19 Martie 2024, 07:34

Protecţia Consumatorilor anunţă controale ce vor viza produsele de post şi pe cele specifice sărbătorilor pascale

A început postul Paştelui, iar pentru următoarele şapte săptămâni, cât durează acesta, la mare căutare vor fi legumele,...

Protecţia Consumatorilor anunţă controale ce vor viza produsele de post şi pe cele specifice sărbătorilor pascale
Începe programul Rabla
România 19 Martie 2024, 07:26

Începe programul Rabla

De la ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor, iar persoanele juridice pot încărca în aplicație informatică...

Începe programul Rabla
Incendiu de vegetaţie în comuna Floreşti, judeţul Mehedinţi
România 19 Martie 2024, 02:16

Incendiu de vegetaţie în comuna Floreşti, judeţul Mehedinţi

Focul a izbucnit în mai multe zone, de o parte şi de cealaltă a Drumului Naţional 67.

Incendiu de vegetaţie în comuna Floreşti, judeţul Mehedinţi
Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule
România 19 Martie 2024, 01:13

Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule

Bugetul total alocat programului "Rabla Clasic 2024" este de 300 de milioane de lei, iar pentru programul "Rabla Plus" de un...

Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule
Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore
România 18 Martie 2024, 23:23

Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore

Traficul va fi întrerupt de la miezul nopții, până în noaptea de miercuri spre joi.

Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore
11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza
România 18 Martie 2024, 22:10

11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza

Echipa consulară mobilă a Ambasadei României i-a preluat și i-a însoțit până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre țară în...

11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza
Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază
România 18 Martie 2024, 21:20

Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază

Marcel Ciolacu anunță că în zilele următoare va prezenta și un mecanism îmbunătățit de plafonare a prețurilor la energie și...

Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază
APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu
România 18 Martie 2024, 21:14

APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu

Marți, 19 martie, la Apel matinal este invitat Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu, care va...

APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu