Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal"

"Apel matinal": Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

"Apel matinal"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 27 Ianuarie 2021, 09:29

"Apel matinal": Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei

"Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Începând cu data de 28 ianuarie va fi reprogramat, cu zece zile pentru prima doză, tot personalul care deservește activități esențiale, respectiv peste 35.000 de persoane, conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Autoritățile spun că nu vor să fie afectat rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani, precum și a bolnavilor cronici, pe fondul deficitului de doze de vaccin cu care se confruntă România. Decizia vine însă în contextul în care presa a semnalat faptul că mii de persoane apar zilnic în listele de vaccinare fără să fi fost programate în sistem. Discutăm pe acest subiect cu invitatul de astăzi al "Apelului Matinal": medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonatorul grupului de vaccinologie. Bună dimineața.


Gindrovel Dumitra: Bună dimineaţa.


Realizator: Înainte de toate, domnule doctor, cunoașteți căi pentru a evita înscrierea pe platforma de programare și a ajunge totuși la vaccinare?


Gindrovel Dumitra: Există o categorie de pacienți şi în special pacienții care se... de fapt persoanele care provin din acele instituții strategice, precum și cei din centre de dializă sau diverse centre în care persoanele sunt instituţionalizate, care nu au nevoie să fie programate pe platformă, astfel încât se constituie echipe mobile sau diverse centre de vaccinare la care dumnealor au acces fără a se înregistra pe această platformă. Repet, deci persoanele care se află în instituții, gen cămine de bătrâni sau unităţi medico-sociale, vor fi vaccinate fără ca cineva să le înscrie în acest moment pe platformă. Şi aceasta poate fi o explicaţie. În acelaşi timp, mai există o explicaţie posibilă: ca la sfârșitul zilei, să zicem flaconul are șase doze în acest moment, să fie nevoie să deschidem un flacon pentru ultima persoană programată; mai rămân cinci, patru, trei, două doze, în funcţie de numărul de persoane care au apelat la centru. În această situaţie, singura variantă pentru a nu arunca acel flacon, este ca alte persoane care nu au fost înregistrate sau eventual persoane care ar fi trebuit să vină în ziua următoare la vaccinare să acceseze centrul de vaccinare respectiv, astfel încât, repet, dozele să nu fie aruncate. În rest, nu există alte metode de a "fenta" procedura de programare existentă în acest moment pe platforma STS.


Realizator: Apropo de această amânare a programărilor cu zece zile, credeți că sunt riscuri, de exemplu, ca unele persoane să renunțe?


Gindrovel Dumitra: Nu cred că vor fi riscuri în ceea ce priveşte opţiunea unor persoane. Repet, această amânare se referă doar la persoanele care se află în instituţii strategice, inclusiv persoanele din învăţământ care nu au boli cronice. Părerea mea este că aceasta este situaţia în acest moment, este vorba despre o deficiență în aprovizionare care nu aparține României - această deficienţă vine de la firma producătoare şi acest lucru a fost anunțat pe toate căile. La nivel european, se depun eforturi intense pentru ca aceste evenimente să nu se mai întâmple, astfel încât să nu fim puşi în această situaţie când noi trebuie să programăm pacienţii şi apoi să ajungem în situaţia de a-i reprograma. Sigur că da, întotdeauna orice "bâlbă" în procesul de programare și de administrare a vaccinului scade încrederea.Dar, repet, în acest moment, este vorba doar de o problemă de aprovizionare, disponibilitate de vaccin, cu o justificare cât se poate de clară: creşterea capacităţii de producţie a firmei producătoare.


Realizator: Poate dacă ele nu au venit la timp, la un moment dat vor sosi în număr și mai mare. Revin însă la problemele care ar putea veni acum, după această amânare. Fiecare dintre cei înscriși va primi, nu știu, un e-mail, un telefon, îl va suna medicul de familie să îi spună, mai ales dacă sunt persoane trecute de 65 de ani?

Gindrovel Dumitra: Nu vorbim de persoane trecute de 65 de ani. Persoanele peste 65 de ani vor urma parcursul obișnuit, nu sunt reprogramate. Sunt reprogramate doar persoanele care fac parte sau lucrează în instituţii strategice, deci care se află la vârsta de sub 65 de ani, nu sunt pensionari.


Realizator: Ele vor fi anunțate?


Gindrovel Dumitra: Aceste persoane vor fi anunţate prin SMS, respectiv prin e-mail, depinde ce şi-au trecut în platformă la momentul programării, dar, cu siguranță, vor primi cel puțin un SMS sau un e-mail.


Realizator: Apropo de cazurile care pot apărea, deși nu ne dorim, ce se va întâmpla dacă cei amânaţi, de exemplu, se îmbolnăvesc între timp?


Gindrovel Dumitra: Practic, dacă se dovedeşte faptul că o persoană este pozitivă și are simptome înainte de prima doză de vaccin, vaccinarea va putea să fie amânată până la ieşirea din izolare, adică până la cele 14 zile. Sigur că acea persoană poate opta ca să amâne vaccinarea până la o distanță de trei luni, deoarece în acest interval de trei luni este demonstrat că numărul reinfectărilor este foarte, foarte, foarte redus, deci riscul de a te reinfecta în cele trei luni este foarte redus. În schimb, dacă o persoană primește o doză și după primirea primei doze devine simptomatică şi este confirmată pozitiv, atunci va trebui să aștepte ieșirea din izolare. A doua doză poate fi administrată oricând în intervalul 21 - 42 de zile, iar tot aceeași persoană poate opta pentru reluarea schemei sau reluarea dozei a doua la o distanţă mai mare de 40 de zile.


Realizator: Când și cu cum se pot vaccina cei care au trecut prin COVID-19? Contează numărul de anticorpi, că se tot vehiculează ideea.


Gindrovel Dumitra: Există în acest moment acest, mă rog, comportament care, din punctul meu de vedere, nu este adecvat - de a doza anticorpii înainte de vaccinare. În primul rând, trebuie să atrag atenția că majoritatea laboratoarelor în acest moment nu fac distincție între anticorpii protectori, care sunt acei anticorpi generaţi de proteina S, deci antiproteină S, şi ceilalți anticorpi, care sunt specifici infecției cu coronavirus, astfel încât prezența anticorpilor nu reprezintă neapărat o garanție în ceea ce privește protecția pe care ţi-o oferă acei anticorpi, pentru că pot fi ceilalți anticorpi identificați, care nu sunt protectori, nu sunt neutralizanţi. Din acest motiv nu se recomandă testarea înainte de vaccinare. O persoană care a trecut prin boală poate să fie vaccinată, așa cum am spus, oricând după declararea vindecării acestei persoane, dar poate opta să se vaccineze într-un interval de până la trei luni. După trecerea celor trei luni, protecția este îndoielnică, motiv pentru care trebuie să facă oricum, indiferent de titrul de anticorpi pe care îl determină în laborator.

Realizator: În acest moment, procentul românilor care vor să se vaccineze este în creștere, dar datele arată că unul din cinci români, între aceștia chiar și cadre medicale sau profesori, apropo de redeschiderea școlilor, declară că nu se vor vaccina. Dacă se va menține această tendință, procentul poate influența rezultatele campaniei de imunizare?


Gindrovel Dumitra: Nu. Unul din cinci reprezintă în acest moment un element cât se poate de acceptabil, pentru că știm că pentru a opri această pandemie avem nevoie de o acoperire de vaccinare de 60-70%, ceea ce din punctul meu de vedere cred că se poate obține ușor. Riscul îl reprezintă altceva, faptul că în acest moment ne aflăm într-o competiție cu acest virus. Și de ce spun o competiție? Pentru că cu cât numărul persoanelor susceptibile, adică cele care pot dezvolta boala, este mai mare, cu atât capacitatea acestui virus de a circula în populația generală este mai ridicată. Cu cât vom avea mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a dezvolta o formă mai severă sau mai contagioasă este cu atât mai ridicat. Mai mult decât atât, există și șansa să apară modificări care la un moment dat să scadă eficacitatea vaccinului. Deci, iacătă, cu cât ne vom vaccina mai repede, cu atât vom reuși să prevenim aceste modificări. Este un exemplu vizavi de ceea ce se întâmplă în acest moment cu tulpina circulantă în Marea Britanie, care a căpătat o contagiozitate mult mai mare și este deja demonstrat că are și un grad de gravitate mai crescut în ceea ce privește evoluția bolii. Iar vestea bună este că încă această tulpină este protejată de vaccinul administrat în acest moment. Dar pot apărea modificări în timp, care vor putea să scadă eficacitatea vaccinului. Deci este foarte important să reușim să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane într-o perioadă scurtă de timp, iar acest lucru depinde de mai mulți factori, printre care și percepția populației în ceea ce privește necesitatea vaccinării, dar și stocurile de vaccin.


Realizator: Da, să sperăm că dozele se vor înmulți, dar apropo de posibila redeschidere a școlilor pe care o așteaptăm cu toții, poate din 8 februarie, credeți că este posibil, în ceea ce vă privește, ca specialist?


Gindrovel Dumitra: Din punctul meu de vedere, în acest moment, orice este posibil. Totul va depinde de noi, de fiecare dintre noi. Dacă vom reuși să ne păstrăm comportamentul preventiv, în următoarea perioadă - și spun să ne păstrăm pentru că este evident că lucrurile s-au schimbat față de vara trecută sau toamna trecută, atunci când foarte multe persoane ignorau aceste elemente care fac parte din comportamentul preventiv. Deci dacă vom reuși să ne păstrăm aceste comportamente și să le întărim, cu siguranță școala va putea să înceapă. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă cu copiii în acest moment reprezintă o pierdere pe care cu foarte mare dificultate o vom putea recupera în viitor. Ne referim practic la generații întregi care sunt văduvite de elemente educaționale și mai ales de socializare.Aceste elemente își vor pune amprenta în viitor. Sigur că dacă vom constata într-un anumit teritoriu că vom avea un număr foarte mare de cazuri, într-o perioadă scurtă de timp, atunci se pot lua măsuri pentru închiderea școlilor în acele teritorii sau poate la nivel național, dacă situația devine critică. În același timp, trebuie să ne orientăm și față de amenințarea pe care o putem avea, pentru că dacă această nouă tulpină care, așa cum am spus, este foarte contagioasă, este identificată la nivel național și nu doar, în anumite licee, să zicem, sau în anumite zone, atunci cu siguranță amenințarea crește, iar riscurile pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care au boli cronice, de a dezvolta complicații severe, este foarte mare. Deci va fi o decizie care va trebui să fie luată la momentul respectiv și care va trebui să pună în balanță beneficiile versus riscuri.


Realizator: Și pentru că suntem de fiecare dată optimiști - vestea bună este că aproape toți copiii, școlarii, elevii, studenții, liceenii își doresc să meargă la școală. Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal".


Gindrovel Dumitra: Cu mare drag.


Realizator: Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie, - cu domnia sa am discutat, astăzi, la "Apel matinal".

Etichete : microfon rra
Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza