Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV: ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE(CONTINUARE) Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Octombrie 2020
Vizualizari: 207
Comentează add

”Apel matinal” - Invitat: preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

”Apel matinal”

florin-lepadatu

 Foto arhivă

”Apel matinal” - Invitat: preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Realizator-Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că pentru înregistrarea ca alegători prin corespondenţă, data de astăzi, 22 octombrie 2020, este termenul limită. Biroul Electoral pentru Diaspora a anunţat că au rămas definitive candidaturile depuse de opt formaţiuni politice şi doi independenţi pentru Parlamentul României. În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie. Şi ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a făcut apel la românii din străinătate să voteze prin corespondenţă prin înregistrarea pe platforma votstrainanate.ro. Şeful diplomaţiei aminteşte şi că lista integrală a documentelor pentru vot este disponibilă pe pagina de internet a ministerului la secţiunea dedicată alegerilor parlmentare din acest an. Mai multe aflăm acum de la invitatul de astăzi al Apelului matinal, preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Bună dimineaţa!


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Bună dimineaţa!


Realizator: Românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se mai pot înscrie şi astăzi. Dumneavoastră să ne spuneţi până la ce oră.


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Până în această noapte la ora 24:00, cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra la opţiunea vot prin corespondenţă pentru a-şi exercita dreptul de vot în străinătate pentru acest an în condiţii de siguranţă şi, cum spun eu de fiecare dată, cred ca ultimă şi unică şansă de exercitare a dreptului de vot în condiţii de pandemie.


Realizator: Probabil că aveţi deja ceva date adunate. Câte persoane s-au înscris deja pentru votul prin corespondenţă?


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: La acest moment avem aproape 36.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă. Din fericire perioada a fost forte lungă, dar din păcate numărul de cereri este foarte mic, perioada de înregistrare începând la 1 aprilie şi finalizându-se astăzi, 22 octombrie.


Realizator: Sunt mai multe sau mai puţine față de scrutinul anterior?

Constantin-Florin Mituleţu-Buică: La acest moment cererile sunt mai multe pentru votul prin corespondenţă fată de alegerile prezidenţiale şi faţă de alegerile parlamentare din 2016, dar cred că cetăţenii ar fi trebuit să înţeleagă că mai ales în condiţii de pandemie această opţiune va rămâne şi pentru viitor o opţiune pe care statele tot timpul o reamintesc ca procedură alternativă de vot față de secţia de votare.


Realizator: Şi astfel încât să fie şi mai multe persoane. De ce credeţi că nu are succes prea mare acest sistem de vot prin corespondenţă?


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Dacă la alte alegeri am înţeles că au fost secţii de votare foarte multe, ne amintim la alegerile prezidenţiale au fost 835 de secţii de votre care au votat aprope un milion de cetăţeni români în turul al doilea, acum în condiţii de pandemie nu este de înţeles de ce numărul de înregistrări este foarte mic raportat cel puţin la numărul de 740.000 de cetăţeni care au domiciliul în străinătate şi deţin un paşaport românesc, CRDS, cum se numeşte acela cu domiciliul în străinătate.


Realizator: Cine se poate înscrie pentru a vota ca cetăţean român din străinătate şi dacă sunt restricţii? Haideţi să lămurim şi această problemă.


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Nu există restricţii cu privire la înregistrare. Dacă cetăţeanul deţine, are domiciliul sau reşedinţa în străinătate, se poate înregistra pentru această opţiune. Şi încă o fac apel la cetăţeni să înţeleagă că aceste informaţii înregistrate în această platformă nu vor fi puse la dispoziţia altor autorităţi în vederea taxării sau impozitării, aşa cum a circulat în mediul on-line ca zvon.


Realizator: Cum se va desfăşura procedura de votare prin corespondenţă şi mai ales ce documente sunt necesare şi cât de sigur este acest proces?


Constantin-Florin Mituleţu-Buică: De fiecare dată cetăţenul a primit plicul cu buletinul de vot, documentele, certificatul de alegător şi celelalte materiale, instrucnţiuni, timbrul autocolant, a exercitat dreptul de vot, aplicarea timbrului autocolant pe buletinul de vot şi a introdus în plicul deja comunicat pentru a transmite potrivit opţiunii sale la misiunea diplomatică sau în ţară la Biroul pentru votul prin corepsondenţă, deschis în ţară, şi de această dată venim în sprijinul cetăţenilor, odată cetățeanul își poate descărca buletinul de vot de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, votstrainatate.ro și îşi va putea exercita dreptul de vot, dar dacă timpul va fi rezonabil cu noi, vom pune buletinul de vot în plic, astfel încât să nu mai fie necesară această tipărire de către cetățean, deci să venim în sprijinul acestora.


Realizator: Evident că trebuie ca actele de identitate să fie valide. Poate și asta este o explicație, mulți români din străinătate au actele expirate și poate din cauza aceasta nu s-au înscris mulți la votul prin corespondență?


Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Într-adevăr, potrivit legislației, pe baza actelor valabile se poate exercita dreptul de vot, iar de această dată în condiții de pandemie, dacă actele de identitate, fie că e vorba de pașaport sau carte de identitate, acestea dacă au expirat după data de 1 martie sunt valabile în vederea exercitării dreptului de vot şi implicit al solicitării votului prin corespondență.

Realizator: Ministerul de Externe a avertizat, de altfel, că unele țări impun o serie de restricții specifice pandemiei, fapt care se reflectă și în numărul de secții de votare pe care autoritățile române le pot organiza în străinătate. Sunt mai puține secții?


Constantin-Florin Mitulețu-Buică: La acest moment discuțiile Ministerului Afacerilor Externe, pentru că ei sunt autoritatea care gestionează această deschidere a secțiilor de votare în străinătate, se încearcă deschiderea aceluiaș număr de secții de votare ca și la alegerile parlamentare, dar vedem cu toții că lucrurile se complică din nou pe această pandemie și pe o creștere semnificativă la nivelul statelor partenere și atunci lucrurile se pot schimba de la o zi la alta pentru alegerile parlamentare și la fel votul prin corespondență se pare că este posibil să rămână unica garanţie de exercitare a dreptului de vot în străinătate.


Realizator: Aşadar, românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondență se mai pot înscrie și astăzi. Şi am să vă rog tot pe dumneavoastră să ne spuneți până la ce oră?


Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Până la ora 24:00, în această zi, cetățenii îşi pot depune cererea pe platforma votstrainatate.ro a Autorității Electorale Permanente în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă.


Realizator: Ora 24:00 ora României.


Constantin-Florin Mitulețu-Buică: Ora României, da.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost președintele Autorității Eectorale Permanente Constantin-Florin Mitulețu-Buică.


Etichete microfonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live