Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

6 Octombrie 2020
Vizualizari: 143
Comentează add

"Apel matinal" - Invitat: prof. univ. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

"Apel matinal"

florin-lepadatu

 Foto arhivă

"Apel matinal" - Invitat: prof. univ. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 octombrie, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican -

Bucureştiul a atins deja un nou maxim al numărului de cazuri de COVID-19 în 24 de ore, 562, aproape o treime din totalul anunțat ieri la prânz, din aproape 1.600 de noi infestări, cifră care reprezintă de asemenea un record pentru începutul săptămânii, când se anunțau rezultatele pentru mai puține teste efectuate. În condițiile sezonului de toamnă sunt însă de așteptat și noi cazuri de gripă sezonieră, iar simptomele pot fi deseori confundate. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este doamna profesor universitar doctor Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie. Bună dimineața!


Doina Azoicăi: Bună dimineața!


Realizator: Există așadar acest risc să confundăm simptomele de gripă sezonieră, răceală, sau alergice cu cele ale COVID-19? Cum putem să le deosebim și ce putem face la apariția simptomelor?


Doina Azoicăi: Sigur că este o perioadă, deja am intrat în sezonul epidemic de gripă, însemnând lucrul acesta atât creșterea numărului de infecții acute respiratorii, obișnuite ca să îi spunem așa, și chiar infecții cu virus gripal. În acest context trebuie să fim mai atenți la manifestările respiratorii. Însă este foarte dificil de diferenţiat o infecție SARS-CoV-2 de o altă infecție respiratorie, care, sigur, este cu o evoluție obișnuită și așteptată. În această situație ceea ce pot să recomand este ca persoanele care prezintă manifestări acute respiratorii, febră sau chiar, în absența febrei, dar catar respirator, dureri faringiene, tuse seacă, să se prezinte la medic, medicul de familie, sau să intre în contact telefonic cu medicul de familie, astfel încât acesta printr-o anamneză, printr-o evaluare riguroasă să poată aprecia dacă este nevoie de o testare pentru SARS-CoV-2 pentru excluderea acestei patologii. Dar, menționez, nu este obligatoriu ca în această perioadă să existe doar infecția aceasta SARS-CoV-2, aşa încât trebuie cel mai bine consultarea cu medicul, care poate să aprecieze și să dea recomandările cele mai avizate.


Realizator: Da. Şi în cazul unei gripe ne pierdem mirosul şi gustul, așa este, nu?/atataru/ Ar fi acest simptom un indicator că e vorba despre COVID?


Doina Azoicăi: Sigur, este menționat în lista destul de lungă a simptomelor în cazul infecției cu SARS-CoV-2, însă orice infecție respiratorie poate să degradeze poarta de intrare, adică mucoasa rinofaringiană, și să existe acel simptom, pe care până acum îl etichetam strict în relație cu infecția SARS-CoV-2. De data aceasta, trebuie să ne gândim și la alte potențiale infecții respiratorii, dar cine poate să facă un management corect al cazului, așa cum spuneam, este medicul.


Realizator: Medicul. Avem o perioadă de evoluție îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri, ne aflăm în pragul celui de-al doilea val de COVID-19?


Doina Azoicăi: Da, este o evoluție care nu poate să ne facă să fim relaxați. La nivel mondial se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și chiar a deceselor; România, însă, este situată pe locul 10 între țările cu un număr crescut de cazuri, sigur, după Rusia, Spania, Franța iată că a anunțat o situație de criză, și Franța, Regatul Unit, Italia, Turcia, sigur...


Realizator: Cum evaluați evoluțiile din ultima perioadă și rata de creștere a numărului de îmbolnăviri?


Doina Azoicăi: Este, evident, o rată de creștere, pentru că dacă ne raportăm la incidența la suta de mii de locuitori în ultimele 14 zile am depășit 100 de cazuri la suta de mii; chiar a ajuns în ultimele 14 zile la 130 de cazuri. Evident, este o evidență atât ceea ce constatăm și noi, ceea ce relevă și statisticile, este o creștere, ceea ce trebuie să ne determine să fim foarte vigilenți, să continuăm să respectăm măsurile. Și eu aș accentua faptul că purtarea măștii, trebuie purtată chiar și în exteriorul unor incinte, încăperi, dacă se constituie grupuri în care există mai multe persoane cu care putem veni în contact. Nu trebuie uitat că este perioada activităţii didactice în şcoli. Această respectare a timpilor de aerisire a încăperii este foarte importantă, chiar dacă anotimpul nu este favorabil, dar se poate face periodic această aerisire, pentru că este importantă igiena aceasta a aerului şi mai ales atunci când în încăperi sunt concentrate mai multe persoane fie din mediul şcolar, fie de la locul de muncă. Deci, la fiecare o oră trebuie alocat un timp de cel puţin 10 minute pentru aerisirea încăperilor, purtarea măştilor, dezinfecţia mâinilor cu soluţie hidroalcoolică şi, în general, evitarea aglomerărilor şi contactelor cu mai multe persoane.


Realizator: Apropo de toate aceste reguli de care aţi amintit, în actualele condiţii sunt posibile sau poate necesare noi restricţii impuse de autorităţi?


Doina Azoicăi: Nu mă pot pronunţa, pentru că lucrurile acestea se apreciază şi se analizează punctual, la momentul în care se consideră că trebuie luate alte măsuri. Sigur că, atunci când va fi momentul, şi aţi menţionat şi dumneavoastră, atunci când incidenţa este crescută, zonal, regional, se pot lua aceste măsuri sau local, bineînţeles, se pot lua aceste măsuri, care sunt mai restrictive, dar populaţia trebuie să înţeleagă că acestea sunt măsuri care pot să ţină sub control o evoluţie nefavorabilă, deci, să nu o considere ca pe o presiune, ca pe un afront, ci trebuie să concure la buna desfăşurare a acestor măsuri şi a aplicării acestor măsuri, pentru că nu este lesne de ţinut sub control acest eveniment, mai ales în contextul în care suntem în acest sezon de infecţii acute respiratorii, şi, sigur, vaccinarea antogripală, pe care o recomand, pentru că acest lucru poate să ne limiteze o expunere la virusul gripal.


Realizator: Este mai importantă vaccinarea în aces an?


Doina Azoicăi: Este foarte importantă, de fapt, eu o consider importantă şi am considerat-o importantă în fiecare an, pentru că o infecţie cu virus gripal poate să evolueze, mai ales în anumite circumstanţe, la persoanele cu comorbidităţi sau vârstince poate să evolueze prin forme medii sau chiar grave.


Realizator: Din păcate, deocamdată nu prea se găseşte vaccinul antigripal, iar medicii de familie au primit puţine doze.


Doian Azoicăi: Este o perioadă obişnuită. Aşa este la început, toată lumea doreşte să se vaccineze, sigur că stocurile sunt repartizate în mod gradual, pentru că nici nu
s-ar putea face altfel, însă vor fi suficiente doze, dat fiind faptul că anul acesta s-a dublat numărul de doze pe care România le va avea disponibile.


Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost prof. univ.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.


Etichete microfonRRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live