Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Octombrie 2019
Vizualizari: 860
Comentează add

Astăzi, 25 octombrie, de Ziua Armatei îi spunem bună dimineața la "Apel matinal" invitatului nostru special colonel Augustin Pegulescu, comandant al Centrului Militar Zonal Timiș.

Apel matinal Apel matinal - Conține audio

radiojurnal

Foto: Arhivă

AUDIO: Apel matinal:

Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petricani - L-am văzut când a condus în premieră, la parada militară de Ziua Națională la București, un detaşament de militari români, veterani răniți în teatrele de operațiuni externe.

Misiunile sale au inclus Albania, Irak și apoi Afganistan, unde a fost rănit grav, dar nu a părăsit Armata și chiar a condus un batalion.

A fost locțiitorul șefului de Stat Major la Brigada 18 Infanterie Banat și comandant al Batalionului 32 Infanterie "Mircea", pe atunci fiind singurul comandant de batalionul român cu un picior amputat.

A considerat că poate și mai mult și a luat aurul în Canada cu echipa României la Jocurile Invictus sau Olimpiada militarilor răniți în teatrele de operațiuni, deși învățase să tragă cu arcul cu doar câteva luni înainte.

Astăzi, 25 octombrie, de Ziua Armatei îi spunem bună dimineața la "Apel matinal" invitatului nostru special colonel Augustin Pegulescu, comandant al Centrului Militar Zonal Timiș și, totodată, "La mulți ani", domnule colonel.


Augustin Pegulescu: Sărut-mâna, bună dimineaţa. "La mulți ani", dumneavoastră și Armatei române.


Realizator: Pentru că v-aţi dedicat viața carierei militare, ce le transmiteți astăzi colegilor și mai ales celor foarte tineri?


Augustin Pegulescu: Ascultând emisiunea dvs ceva mai devreme, îmi permit să încep cu o glumă. Am înțeles că aveți foarte mulți militari neinstruiți acolo în studio ...


Realizator: Da, aţi auzit şi dvs.


Augustin Pegulescu: Îi invit să vină să îi recrutăm și să facem din ei nişte militari adevăraţi care să își pună toată activitatea în slujba țării. Ce aș putea să spun astăzi? În primul rând, sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră, sunt onorat pentru faptul că încă fac parte din marea familie a Armatei României, și astăzi, la ceas aniversar, astăzi când sărbătorim ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, aș vrea să le transmit colegilor, atât din forțele terestre, cât și celor din forțele aeriene sau din forțele navale un sincer "La mulți ani" și foarte multe împliniri acolo unde își desfășoară activitatea.


Realizator: Spunea și dumneavoastră că i-ați auzit pe colegii mei că nu au făcut armata. Vin astăzi tinerii în Armată? S-a tot vorbit de rezerviștii voluntari, dar și de necesitatea atragerii tinerilor la școlile de ofițeri. Concurența, din câte știu eu, este mare.


Augustin Pegulescu: Da. Fiind și comandant al Centrului Militar Zonal Timiș, vă pot spune că face parte din atribuțiile mele de serviciu, recrutarea tinerilor pentru serviciul militar, dar și pentru a face parte din rândul viitoarelor cadre ale Armatei. Vreau să vă spun că în ultimii câţiva ani, doi, trei ani constat cu bucurie că interesul pentru Armată este în creștere și suntem, să zic așa, poate e un cuvânt pretenţios, asaltaţi de cereri atât pentru a fi încadrați în rândul militarilor angajați, cu contract, dar și pentru a face sau absolvi școlile militare, atât de maiştri şi subofiţeri, cât şi academiile categoriilor de forţe.


Realizator: Nu știu dacă ne puteți da o cifră, câți sunt acum... Dar sunt de ajuns sau ar mai trebui?


Augustin Pegulescu: Cred că, dacă vă spun că în anul 2019 ne-am îndeplinit, să zic aşa, pretențios, planul în proporție de 150%, cred că asta spune totul.


Realizator: Povesteați că în prima misiune externă, lipsurile în dotare erau mari. Astăzi este armata dotată tehnic corespunzător?


Augustin Pegulescu: Sigur că da. Poate că nu sunt cel mai în măsură să fac aprecieri de genul acesta, dar, sigur, ultimii ani de misiune sunt, iacă-tă, din anul 2001, de când ne-am implicat în misiunile internaționale, Armata Română a trecut printr-un proces de modernizare și, să zic aşa, completare cu resurse, permanent. Ne dorim ca standardul Armatei Române să fie compatibil cu standardele NATO și misiunile pe care le desfășurăm în acest moment în teatrele de operaţii sunt misiuni în care dotarea militarilor noștri, să zic așa, este la un înalt standard.


Realizator: Am auzit chiar la postul nostru de radio că vor fi aduse drone. Sunt de folos?
Augustin Pegulescu: Sigur că da. Orice lucru care ajută la îndeplinirea cu succes a misiunilor şi care concură la expunerea cât mai puţin la pericole a militarilor noştri aflați în misiuni externe este de un real folos.


Realizator: În școlile militare din țara noastră se predă despre războiul hibrid? Avem chiar, din câte știu, și un comandament de apărare cibernetică.


Augustin Pegulescu: Nu sunt foarte familiarizat cu curricula școlilor, dar din ce știu, în momentul de față, nu există o formă de război pe care militarii români să nu o studieze în academiile categoriilor de forţă.


Realizator: Apropo de asta, cum se desfășoară conflictele militare în epoca modernă?
Augustin Pegulescu: Vedeţi şi dvs că s-a făcut un..., nu ştiu dacă putem să vorbim despre modernizarea războiului, cred că e...


Realizator: E prea mult spus.


Augustin Pegulescu: Da, poate prea mult spus, dar cu certitudine, nu mai putem discuta despre acel război clasic în care ne săpăm tranşee şi stăm cu capul la adăpost atunci când pică bomba inamicului. Războiul modern a luat o față nouă, ca să zic așa. Mai devreme discutam despre drone. Nu este vorba numai despre drone, sunt tot felul de alte arme, tot felul de sisteme moderne de armament, care fac cumva ca noul tip de război să nu mai fie cel tradiţional. Vedeţi că, înainte de toate, folosim, ştiu eu, aviaţia, lovituri de la înălțime și, abia în final, merge infanteristul ca să pună piciorul pe pământ pe care îl doreşte acolo.


Realizator: În plan extern, colaborarea militarilor români continuă și prin pregătirea în străinătate? De exemplu, forțele speciale pentru misiunile externe au standarde NATO? Asta întreb pentru că am înțeles că anul viitor va fi un exercițiu de amploare, organizat de Alianță cu participarea militarilor români, 'Defender Europe'. Augustin Pegulescu: Sigur că da. Din ce cunosc eu, în momentul de fată forţe noastre speciale sunt nişte forţe de elită. Ele execută și în momentul de față misiuni în teatrele de operații şi le execută cu foarte mult succes, iar recunoașterea profesionalismului acestora este mereu reiterată de către partenerii internaţionali cu care lucrăm.


Realizator: Dle colonel, vă mulțumesc mult pentru prezenţa în 'Matinal' Radio România Actualități și încă o dată vă spun 'La mulți ani'!


Etichete apel matinalaugustin pegulescunatoarmata romanaparada militarăcomandant al Centrului Militar Zonal Timiș

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live