Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

7 Octombrie 2017
Vizualizari: 405
Comentează add

Guvernul spaniol le-a solicitat, din nou, ieri, liderilor catalani să renunţe la declaraţia de independenţă  pe care vor să o pronunţe la începutul săptămânii viitoare.

Apel la dialog între guvernul spaniol și liderii locali catalani

annamaria-damian-madrid

 Foto: Arhivă/Agerpres/EPA/Alejandro Garcia

Întreaga Spanie se mobilizează în cazul crizei catalane. În urma unei iniţiative anonime, lansate pe reţele de socializare, mii de spanioli vor manifesta, astăzi, în faţa primăriilor din toată ţara şi vor cere un dialog real între autorităţile de la Madrid şi cele din Catalonia, care vor ruperea acestei provincii de Spania.
 
Aproape 10 mii de persoane semnaseră, până în această dimineaţă, o petiţie online lansată sub sloganul: "Spania este mult mai bună decât liderii săi" - scrie Agenţia France Presse.
 
Guvernul spaniol le-a solicitat, din nou, ieri, liderilor catalani să renunţe la declaraţia de independenţă  pe care vor să o pronunţe la începutul săptămânii viitoare.
 
Totodată, executivul de la Madrid şi-a cerut scuze pentru violenţele din ziua referendumului pentru independenţă de duminica trecută, declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei. 
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Íñigo Méndez de Vigo, a cerut ca liderii catalani să evite pașii ireversibili și a spus că în Parlametnul regional ar putea să înceapă rezolvarea conflictului catalan prin dialog prin forțele politice regionale, care îi reprezintă pe cetățenii din Catalonia.
 
Executivul spaniol a reiterat scuzele  pronunțate de prefectul de la Barcelona pentru violențele din ziua referendumului.
 
De la Barcelona, liderul Carles Puigdemont a fost atenționat de colegii de partid și de guvern că o declarație unilatrală de independență nu mai este urgentă și prioritară ar fi acum medierea cu Madridul.
 
Puigdemont a solicitat să compară în faţa Parlamentului regional, marţea viitoare, cu scopul de a face o expunere privind situaţia politică din Catalonia.
 
Pe de altă parte, Ministerul de Interne de la Madrid menţine dipozitivul special de securitate în Catalonia până în 18 octombrie.
 
La cererea mai multor companii mari din Catalonia, guvernul a aprobat un decret care permite schimbarea sediului social în alte regiuni, din cauza incertitudinii create pe piaţa financiară şi pentru siguranţa economică.

Etichete SpaniaCataloniareferendumdialog

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live