Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel la apărarea drepturilor fundamentale și democraţiei în Europa

Comisarul European pentru Justiţie, Consumatori si Egalitate de Gen Vera Jourova a lansat un apel la apărarea drepturilor fundamentale, democraţiei şi statului de drept în Europa.

Apel la apărarea drepturilor fundamentale și democraţiei în Europa

Articol de Laurenţiu Văduva, 03 Martie 2017, 08:10

Comisarul European pentru Justiţie, Consumatori si Egalitate de Gen Vera Jourova a lansat un apel la apărarea drepturilor fundamentale, democraţiei şi statului de drept în Europa, în condiţiile in care aceste valori sunt din ce în ce mai des atacate şi contestate.

Comisarul Jourova a lansat acest apel cu prilejul marcării, zilele acestea, a 10 ani de activitate a Agenţiei Uniunii Europene pentru Apărarea Drepturilor Fundamentale.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

„Sunt adânc îngrijorată de faptul că astăzi, în Europa şi dincolo de graniţele ei, vedem drepturile democratice fundamentale puse sub semnul întrebării” – afirmă comisarul Vera Jourova.

Ea dă de exemplu situaţia din Polonia, unde cei care trebuie să apere drepturile fundamentale şi statul de drept sunt reduşi la tăcere. Unii candidaţi la alegerile din Franţa, Olanda şi Germania cer întoarcerea către „măreţia” statelor naţionale.

Din ce în ce mai mulţi oameni sunt gata să renunţe la o parte din libertăţile lor şi ştim cu toţii unde ne-au dus în trecut izolaţionismul şi naţionalismul - mai sune comisarul european. Ce e de făcut ? se întreabă Vera Jourova. În primul rând, trebuie să ascultăm serios îngrijorările şi temerile Europenilor, în principal ale acelora care se simt frustraţi şi neglijaţi de factorul politic, sau lăsaţi în urmă într-o epocă a globalizării şi digitalizării şi pentru care sloganurile populiste par acum promiţătoare.

Apoi, trebuie să recâştigăm încrederea acestor oameni şi să ne îndeplinim sarcinile în domeniile importante în care Europa chiar face o diferenţă. În al treilea rând, trebuie să reamintim marile succese şi beneficii aduse de Uniunea Europeană – piaţa internă, călătoriile fără frontiere şi dincolo de toate, drepturile fundamentale şi statul de drept, garantate pentru toţi. Trebuie să explicăm totodată costurile „non-Europei”. În acest fel – spune Jourova – putem micşora spaţiul neînţelegerilor şi chiar al manipulării. Arătarea cu degetul, oprimarea minorităţilor şi a păturilor vulnerabile sunt de neacceptat.

Astăzi, la cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma şi la 10 ani de la naşterea Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturi fundamentale avem această agenţie, un prim-vicepreşedinte al Comisiei însărcinat special cu drepturile fundamentale, o Convenţie Europeană a Drepturilor Omului şi o Cartă obligatorie a drepturilor Fundamentale. Vom fi capabili sa ne menţinem valorile numai dacă vom face un efort comun şi coordonat pentru a oferi cetăţenilor rezultate concrete şi practice - avertizează comisarul Vera Jourova. Şi îndeamnă: să începem să facem acest lucru acum şi să-l facem bine, pentru ca peste 10 ani, când ne vom uita înapoi, să fim mândri şi să sărbătorim Europa fără regrete.