Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

29 Ianuarie 2021
Vizualizari: 1232
Comentează add

Apa îmbuteliată în sticlă de plastic, un pericol pentru sănătate şi mediu.

Apa îmbuteliată în sticlă de plastic, un pericol pentru sănătate şi mediu

florin-lepadatu

 Foto radiotimisoara.

Deși este tot mai apreciată în SUA, apa îmbuteliată în sticlă de plastic este dăunătoare pentru mediu.

Conform Universității Harvard, "întregul ciclu de viață al apei îmbuteliate utilizează combustibili fosili, contribuie la încălzirea globală și provoacă poluare".

Chiar dacă sticlele din plastic pentru apă sunt reciclabile, în SUA 80% din ele sunt aruncate la gunoi - și, spun unele estimări, americanii folosesc 1.500 de sticle din plastic pe secundă.

Sticlele din plastic contribuie enorm la criza climatică, în parte și pentru că se dezintegrează în omniprezentul microplastic, găsit recent până și în placente de fetuși umani.

Producția și transportul apei îmbuteliate necesită de 2.000 de ori mai multă energie decât cantitatea echivalentă de apă de la robinet.

Procesele de exploatare și producție ale corporațiilor care îmbuteliază apă pot produce și alte efecte negative de mediu, precum și economice, transformând o resursă finită și neprețuită la care ar trebui să existe drept de acces universal într-o marfă privată.

Un consumator obișnuit nu cumpără apă îmbuteliată din necesitate, ci din comoditate și din cauza tehnicilor de marketing eficiente care o prezintă drept mai curată și mai gustoasă decât apa de la robinet - în ciuda faptului că prima nu provine neapărat din acele surse atrăgătoare din care crede consumatorul că este extrasă.

În plus, apa îmbuteliată e de vreo 3.000 de ori mai scumpă decât cea de la robinet.

Din perspectiva sănătății diferențele sunt neglijabile, ambele variante fiind obligate să respecte standarde guvernamentale.

În SUA, aceste standarde nu vizează încă și clasa de chimicale PFAS (perfluoroalchil și polifluoroalchil), care a fost depistată deopotrivă în apa îmbuteliată și cea de la robinet, dar și în sângele a 98% din americani, și care poate provoca afecțiuni grave.

Cercetătorii recomandă folosirea unui filtru pentru apă pentru eliminarea PFAS, în special modelele duble ori prin osmoză inversă, cele din carbon dând rezultate neconcludente la teste.

Problema este că un filtru saturat cu PFAS nu poate fi distrus decât în incineratoare industriale, iar dacă e aruncat la gunoi chimicalele se vor întoarce iar în sursele naturale de apă, scrie The Guardian, citat de Rador.


Etichete exclusiv onlinecaniculăplasticcăldurăvară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live