Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA "-" LA "+" INFINIT (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

21 Noiembrie 2018
Vizualizari: 843
Comentează add

Preşedintele Parlamentului European a declarat că este imperativ să fie respectate valorile şi principiile UE, precum şi statul de drept.

Antonio Tajani: Este imperativ să fie respectate valorile şi principiile UE

petruta-obrejan

Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European       Foto: twitter.com/antonio_tajani.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care face, astăzi, o vizită la Bucureşti, a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, că trebuie accelerată aderarea României la Spaţiul Schengen.

El a spus, totodată, că este imperativ să fie respectate valorile şi principiile Uniunii Europene, precum şi statul de drept.

La rândul său, Viorica Dăncilă a dat asigurări că România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei forului comunitar şi a reafirmat deschiderea pentru dialog şi cooperare cu instituţiile europene.

Reporterul RRA Petruţa Obrejan a urmărit declaraţiile şi transmite.

Reporter: România își propune să aibă o președinție a Consiliului Uniunii Europene ambițioasă, dar și realistă, să dea dovadă, pe perioada celor șase luni de mandat, de deschidere spre dialog și cooperare cu instituțiile europene, cu toate grupurile politice, pentru a oferi răspunsuri problemelor ridicate de cetățenii europeni, a precizat premierul Viorica Dăncilă. Ea l-a asigurat pe preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că suntem pregătiți, logistic și organizatoric, pentru o preluare cu succes a viitoarei președinții, precizând că programul centrat pe patru teme majore va fi votat de legislativul de la Bucureşti în scurt timp. Este un examen dificil, însă succesul acestei președinții, a mai spus premierul, nu va fi doar la României, ci și al întregii construcții europene.


Viorica Dăncilă: Ne dorim să dăm un răspuns pozitiv la provocările existente la nivel european, că ne propunem să soluționăm cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru a președinției, dar, în același timp, realistă, pentru că acest lucru și multe dintre aceste provocări nu depind numai de România, depind de un acord politic, o co-decizie între instituțiile europene; mă refer la Parlamentul European, Comisia Europeană și, bineînțeles, Consiliul European.


Reporter: Pe lângă temele majore discutate, astăzi, împreună cu executivul român, cum ar fi Brexitul, Cadrul Financiar Multianual, migrația, securitatea europeană, Politica Agricolă Comună, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a pronunțat și asupra unui subiect sensibil pentru țara noastră, și anume aderarea la Spaţiul Schengen.


Antonio Tajani: Pentru a garanta mai bine frontierele noastre și securitatea noastră, anumite țări care încă sunt în așteptare trebuie să intre cât mai repede în Zona Schengen.

Și preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, după întrevederea cu Antonio Tajani, că Parlamentul European este un partener-cheie pentru țara noastră, iar viitoarea președinție la Consiliul Uniunii Europene trebuie să fie orientată spre viitor, să existe o proiecție strategică cu privire la viitorul construcției europene, la politicile care trebuie adoptate.


Klaus Iohannis: Sunt convins că, prin acțiunile noastre, putem să creăm o Uniune Europeană mai puternică și mai bună. Suntem conștienți de cât de complicat este contextul în care noi vom prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Ne vom confrunta cu multiple provocări care afectează atât viața cetățenilor, cât și guvernele. De aceea, trebuie să dăm dovadă de realism, dar și de ambiție în modul în care vom aborda mandatul nostru.


Realizator: Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va avea, în cursul zilei, o întâlnire cu preşedinţii celor două Camere parlamentare şi va participa la o dezbatere cu tinerii români.


Etichete antonio tajaniueviorica dancilastat de dreptparlamentul europeanjustitieschengenklaus iohannisguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live