Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

27 Noiembrie 2020
Vizualizari: 248
Comentează add

Alertele vin după ce ANPC a retras de la comercializare temporar sau definitiv aproape 33 de milioane de măști la noi în țară.

ANPC: Măşti neconforme amenzi şi noi alerte

costin-grigore

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis alte şapte alerte privind măști neconforme, care au fost deja validate în sistemul de avertizare rapidă al Uniunii Europene.

Alertele vin după ce ANPC a retras de la comercializare temporar sau definitiv aproape 33 de milioane de măști la noi în țară.

Noile alerte vizează măști produse n China, ambalate în cutii sau pungi de plastic în seturi de 50, 20 sau cinci bucăți. ANPC avertizează că produsele, deşi poartă marcajul Comisiei Europene, nu au fost certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant.

În consecință, este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță, deși sunt măști cu trei sau cinci straturi de protecție sau de tipul N95.

Până acum, douăsprezece alerte emise de ANPC în numele României sunt prezente în Sistemul European de Alertă Rapidă.

În țară, în urma unui control încheiat recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a oprit temporar de la comercializare aproape 32 de milioane de măști şi a decis oprirea definitivă și scoaterea de la vânzare a peste 700.000 de măști de protecție neconforme.

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare, lipsă a traducerii în limba română sau absența instrucțiunilor de utilizare și a compoziției de material.

Pe lista companiilor care comercializau măștile neconforme și care au fost amendate se află unele dintre cele mai mari companii de retail din România și mari lanțuri farmaceutice.

Amenzile se ridică la aproape 3 milioane de lei.


Realizator: ANPC a lansat în dezbatere publică și un proiect de ordin, prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măștile sub denumirea de ''acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate''.

Potrivit ministrului economiei Virgil Popescu, sunt peste 16 companii românești care produc măști conforme și care pot acoperi necesarul pe piața internă.

(RS)


Etichete ANPCMăşti neconformeamenzi(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live