Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

7 Martie 2011
Vizualizari: 2311
Comentează add

Cel mai mic oraș din Valea Jiului vinde la fier vechi centralele dezafectate, din lipsa banilor.

Aninoasa, la fier vechi

ilie-pintea

Fosta mină Aninoasa, închisă de 5 ani (foto: Ilie Pintea)

De la închiderea minei din oraș, cu mai bine de cinci ani în urmă, Aninoasa a înfruntat o perpetuă criză, pentru că exploatarea minieră nu numai că asigura locurile de muncă pentru câteva sute de mineri, dar era și principalul contribuabil la bugetul local. Rămasă fără venituri, administrația locală a contractat un credit bancar pentru investiții de strictă necesitate, însă n-a putut plăti ratele și a intrat în executare silită.

Ca să facă rost de bani măcar pentru plata utilitățillor la sediul primăriei, edilul Ilie Botgros a scos la vânzare două dintre cele trei centrale termice din oraș, oricum dezafectate de ani de zile, pentru că localnicii se încălzesc pe cont propriu. După două licitații nereușite, fierul vechi din fostele centrale a fost cumpărat pentru  21.000 de lei, bani care abia ajung pentru plata la zi a salariilor către funcționarii publici.

Tot la fier vechi a ajuns și obeliscul de la intrarea în oraș, situat chiar înainte de Defileul Jiului, care oricum ar fi avut nevoie de reparații. Primarul spune că nu i-a fost ușor să scoată la vânzare simbolul orașului, dar aceasta era ultima resursă de lichidități.

Nu se știe de unde va face rost de bani și de acum încolo administrația locală din Aninoasa, pentru că investitorii nu se arată, iar până la finalizarea transformării fostei mine în parc de distracții mai e mult. Cei peste 5000 de localnici sunt în marea lor majoritate șomeri, iar tinerii din Aninoasa nu au nici o perspectivă în găsirea unui loc de muncă.

Pe lista neoficială a viitoarelor închideri de mină se mai află încă trei exploatări, și sindicaliștii, dar și primarii, se tem să nu ajungă și orașele cu noi mine închise într-o situație asemănătoare.


Etichete Valea JiuluiAninoasafier vechiinsolvență

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live