Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

19 Aprilie 2018
Vizualizari: 4006
Comentează add

După închiderea minei, Aninoasa a fost singura localitate din România intrată în insolvență.

Aninoasa, de 12 ani fără mină Aninoasa, de 12 ani fără mină - Conține audio

ilie-pintea

Mina Aninoasa (foto: Ilie Pintea)

Cei 12 ani care au trecut de la închiderea minei Aninoasa nu au fost marcații cu vreun ceremonial oarecare, ba chiar ziua care a marcat ireversibil istoria orașului a trecut pe nesimțite, ca și când oamenii nu mai vor să retrăiască acel moment. Viceprimarul din Aninoasa, Ioan Sfia, este și el un fost miner, și când mi-a vorbit despre mină a făcut-o nu doar în calitate de reprezentant al administrației publice, cât mai ales ca ortac.

Oriunde te uiți în Aninoasa, dai de un fost miner. Am găsit și eu doi dintre ei, pe terasa uneia dintre multele cârciumi din oraș, care mi-au spus că mina nu ar fi trebuit închisă, de vreme ce încă mai avea rezerve de cărbune. Acum, orașul e în paragină și doar crâșmele prosperă, spun interlocutorii mei.

Cu bune și cu rele, Aninoasa merge înainte, dar tot mai aruncă priviri nostalgice spre trecutul legat de cărbune și de mina datorită căreia orașul există. Dacă facem abstracție de lipsa perspectivelor economice, viitorul e totuși unul optimist, atâta vreme cât Aninoasa e orașul cu cei mai mulți campioni mondiali pe metru pătrat, datorită clubului de tir cu arcul, iar poligonul arcașilor va deveni centru european de pregătire al loturilor naționale.


Etichete Aninoasamina Aninoasamine închiseValea Jiuluiminerit

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live