Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Costin Enache

13 Decembrie 2011
Vizualizari: 895
Comentează add

Strictul necesar

Animalul de companie Animalul de companie - Conține audio Animalul de companie - Conține video

costin-enache

Eh, am avut şi eu nişte peşti, trei melci şi-o broască nebună prin copilărie, iar ceva mai încoace o pisică cu ascendent în crocodil. În jurul meu însă au roit întotdeauna şi roiesc în continuare hoarde-ntregi de prieteni, cunoştinţe, vecini sau simpli muritori, apropitari de tot felul de creaturi: câini şi pisici cam în proporţie de 90%, iar de restul... de la arahnide pân' la repti...lieni nicio teorie a conspiraţiei nu poate cuprinde varietatea de lighioane pe care o poţi întâlni prin casele, ogrăzile ori chiar balcoanele oamenilor.

La nivel mondial, de prin anul 7500 î.e.n, de când se pare că au fost domesticite şi până în prezent, pisicile rămân cele mai răspândite animale de companie (în jur de 200 de milioane de capete numărate anul trecut), urmate de câini (doar o sută şaptezeci şi ceva de milioane, chit că au fost îmblânziţi acum 15.000 de ani), peşti (şi-ăştia se zice că tot cam vre-o sută şaptej' de milioane, dar e aproape imposibil de stabilit cu precizie), iar la ani lumină distanţă (e vorba doar de statistică) de mamifere mici, păsări, reptile şi amfibieni.

Deşi la noi legile sunt ambigue în privinţa reglementării statutului animalelor de companie sau al proprietarilor lor, în multe locuri de pe Pământ există pravile care interzic deţinerea anumitor rase, impun limite maxime în ce priveşte mărimea sau greutatea animalelor, ori chiar resping categorisirea cailor, a porcilor sau a diverselor orătănii bunăoară drept animale de companie. Ce e sigur însă în România e faptul că mai toată lumea vrea să rezolve o dată pentru totdeauna problema câinilor fără stăpân, dar nimeni nu poate. Sau poate... chiar nu se poate; om trăi şi-om vedea cum o ieşi pân' la urmă pentru Azorică şi Grivei, dar sincer nu cred că-i paşte ceva bun în viitorul apropiat.

Am pomenit două nume, să vă mai spun că o companie de asigurări pentru... orice vieţuitoare a dat publicităţii anul trecut o listă cu cele mai populare nume ale animalelor de companie din SUA. Din primele zece nu lipsesc două apelative folosite destul de consistent şi pe la noi: Bella şi Max. Cele mai celebre animale de pe pământ rămân însă cele care au interpretat diverse roluri prin filme (Lassie conducând detaşat la capitolul ăsta) şi cele care au aparţinut ori aparţin încă unor celebrităţi (cimpanzeul încă viu al lui Mickael Jackson mort sau Chiuaua lui Paris Hilton fiind doar două dintre nenumăratele exemple).

Oricum i-am spune şi orice-ar fi, un animal rămâne o responsabilitate – asta nu-nţeleg mulţi, de-aia plângem de mila cailor abandonaţi ori a câinilor eutanasiaţi. Motivele sunt însă diferite: în primul caz cineva fuge întotdeauna de răspundere, iar în cealaltă situaţie nimeni nu-şi asumă până la capăt răspunderea...


Etichete Animalul de companieStrictul necesar.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live