Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

17 Februarie 2012
Vizualizari: 1208
Comentează add

Preşedintele francez şi premierul britanic participă la Paris la un summit consacrat cooperării în domeniul nuclear civil, sector unde este aşteptată semnarea unei acord între cele două state.

Anglia şi Franţa "vor coopera în domeniul energiei nucleare"

beatrice-braileanu

Premierul britanic, David Cameron. Foto: Reuters

Marea Britanie anunţă că va semna un acord cu Franţa menit să consolideze cooperarea în dezvoltarea energiei nucleare civile, potrivit BBC.

Coaliţia de la guvernare este de părere că acordul va deschide calea unei serii de oferte comerciale în domeniul energiei nucleare, în valoare de mai mult de 500 de milioane de lire sterline şi va crea 1.500 de locuri de muncă în Marea Britanie.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron se vor întâlni în cadrul summit-ului organizat vineri la Paris, unde va fi semnat şi acordul amintit.

Summit-ul este consacrat totodată şi cooperării militare, fiind aşteptat un anunţ despre dezvoltarea în comun între Anglia şi Franţa a unui avion fără pilot.

"Cadru comun" în industria nucleară civilă

Cele două guverne vor lucra împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), "pentru a consolida capacitatea internaţională de a reacţiona la situaţii de urgenţă nucleare şi pentru a asigura un cadru comun de cooperare şi un schimb de bune practici privind securitatea nucleară civilă".

”Acest acord comun reiterează preocuparea noastră comună pentru viitorul energiei nucleare şi pune bazele unei viziuni pe termen lung asupra unei producţii energetice sigure, sustenabile şi ieftine, în sprijinul creşterii economice şi a diminuării emisiilor de noxe” se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

Organismele publice şi private din industria nucleară civilă din Marea Britanie şi Franţa vor lucra, de asemenea, mult mai strâns în mai multe domenii, ce includ educaţia, formarea profesională, cercetarea, dezvoltarea şi securitatea.

"Suntem două mari puteri nucleare civile ce ne vom pune în comun expertiza pentru a ne întări parteneriatul industrial, pentru a îmbunătăţi siguranţa nucleară şi pentru a crea locuri de muncă acasă.", a declarat David Cameron.

Opt situri nucleare noi

În luna iunie, cabinetul din Marea Britanie anunţa planurile pentru următoarea generaţie de centrale nucleare.

Guvernul a confirmat o listă de opt situri pe care le consideră potrivite pentru staţii nucleare noi până în 2025, toate fiind adiacente la centralele nucleare deja existente.

Acestea sunt Bradwell, Essex; Hartlepool; Heysham, Lancashire; Hinkley Point, Somerset; Oldbury, Gloucestershire; Sellafield, Cumbria; Sizewell, Suffolk; and Wylfa, Anglesey.

Compania britanică Rolls-Royce ar urma să câştige circa 400 de milioane de lire (481 de milioane de euro) prin participarea la construcţia primului reactor britanic.

La inceputul acestei luni, Comisia de Reglementare a Energiei Nucleare din SUA a aprobat construirea primului reactor nuclear care urmează să fie construit în ţară din 1978.


Etichete AngliaFranţaparteneriat nuclearacorsummit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live