Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Vineri, 03 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mălina Andronescu

22 Septembrie 2013
Vizualizari: 1230
Comentează add

Potrivit sondajelor făcute la ieşirea de la urne, creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel ar putea să guverneze singuri, pentru prima dată în ultima jumătate de secol.

Angela Merkel, "un nou mandat de cancelar" al Germaniei

malina-andronescu

Angela Merkel. Foto: cdu.de

În Germania, Angela Merkel îşi asigură un nou mandat de cancelar, după ce partidul condus de ea obţine peste 42% din voturi la alegerile federale pentru Bundestag, potrivit rezultatelor sondajelor făcute la ieşirea de la urne.

În urma scorului electoral înregistrat, creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel ar putea să guverneze singuri, pentru prima dată în ultima jumătate de secol.

Potrivit rezultatelor date publicităţii la ora 20, Uniunea Creştin-Democrată - Crştin-Socială (CDU - CSU), condusă de Angela Merkel a obţinut la alegerile de astăzi 42%din voturi, cel mai bun rezultat al conservatorilor germani în ultimii 20 de ani.

Evoluţia cea mai interesantă o constituie însă faptul că Partidul Liberal Democrat, partenerul actual de guvernare al conservatorilor, nu a reuşit să atingă pragul de 5 %, rămânând pentru prima dată în istoria Republicii Federal Germania în afara parlamentului.

Astfel, conservatorii care îşi exprimaseră dorinţa de a continua guvernarea alături de liberali, au rămas, teoretic, fără parteneri, însă, în actuala constelaţie, şi dacă actualele rezultate nu se modifică substanţial, creştin-democraţii ar putea deţine majoritatea absolută în Bundestag, încununând astfel o campanie electorală în care accentul a fost pus, în primul rând, pe persoana cancelarului Angela Merkel.

Cel de al doilea mare partid de pe scena politică germană, social-democraţii şi candidatul  Peer Steinbrück, nu au reuşit să recupereze handicapul foarte mare faţă de creştini-democraţi, obţinând 25,8% din voturi.

Stânga neocomunistă se  profilează ca cea de a treia forţă politică din Bundestag cu 8,4%, urmată de ecologişti cu 8,3 %.

O surpriză ar mai putea să aducă alternativa pentru Germania, AFD, formaţiune nou constituită care cu 4,9 % din voturi este foarte aprope de pragul electoral.


Etichete GermaniaalegeriAngela MerkelPeer Steinbrueck,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live