Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

4 Decembrie 2012
Vizualizari: 1540
Comentează add

Angela Merkel, care va candida peste 10 luni pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, a obţinut un rezultat mai bun decât în urmă cu doi ani, când a fost realeasă cu 90%.

Angela Merkel, realeasă la conducerea Uniunii Creştin-Democrate

paul-poterasi

Cancelarul german, Angela Merkel. Foto: Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a fost realeasă, marţi, la Hanovra, la conducerea Uniunii Creştin-Democrate cu aproape 98 la sută din voturi, acesta fiind cel mai bun rezultat al său de când se află la preşedinţia partidului.

Potrivit agenţiei France Presse, Angela Merkel, care va candida peste 10 luni pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, a obţinut un rezultat mai bun decât în urmă cu doi ani, când a fost realeasă cu 90 de procente.

Angela Merkel a promis marţi, în discursul care a precedat realegerea sa, politici "responsabile economic, ecologic şi social".

Cancelarul a subliniat că ţara sa are nevoie de creştere economică pentru a crea locuri de muncă, dar această creştere nu trebuie să vină cu orice preţ.

Pe plan intern, Angela Merkel a promis mai mult sprijin pentru familiile cu copii, stimulente fiscale pentru persoanele care îşi reabilitează energetic locuinţele şi fonduri suplimentare pentru cercetare şi dezvoltare.

Sondaje recente, citate de Associated Press, arată că pe plan naţional, Angela Merkel dispune o popularitate  mult mai mare decât Peer Steinbrueck, candidatul social-democraţilor la funcţia de cancelar.

Cursă strânsă între potenţialele coaliţii de guvernare

Cotidianul Bild a publicat sâmbătă un sondaj potrivit căruia coaliţia CDU/CSU-FDP (liberalii) ar întruni 42% dintre opţiuni (38% +4%), acelaşi procent revenind şi unei alianţe SPD-Verzii (28%+14%).

Profesor de ştiinţe politice la Universitatea Liberă din Berlin, Gero Neugebauer, este de părere că deşi procentajul FDP este îngrijorător - sub pragul electoral de 5% -, sprijinul de care se bucură CDU cu 10 luni înaintea alegerilor o aşează acum pe Angela Merkel într-o poziţie confortabilă pentru scrutinul din 2013.

În opinia sa, criza datoriilor din zona euro este o potenţială problemă, poate însă nu atât de mare pe cât ar părea.

Cancelarul însuşi a recunoscut că Europa traversează "vremuri tulburi" şi că, deşi ar fi tentantă afirmaţia că "euro e salvat", există semne că în 2013 creşterea Germaniei ar putea încetini pe fondul recesiunii din alte state ale zonei.

"O voi spune aici explicit: trebuie să fim atenţi. Această criză nu poate fi rezolvată peste noapte, pentru că nu s-a produs peste noapte", a subliniat Angela Merkel, promiţând să continue sprijinirea altor ţări, pentru că "pe termen lung, Germaniei îi merge bine doar dacă Europei îi merge bine".

Cancelar timp de şapte ani, Angela Merkel conduce Uniunea Creştin Democrată de 12 ani.

Ea a fost prima femeie care a ajuns la conducerea unui partid politic important din Germania.


Etichete Angela MerkelcancelarGermaniaalegerizona euro

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live