Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

17 August 2019
Vizualizari: 747
Comentează add

Angela Merkel a mulţumit Ungariei pentru decizia din 1989 de a-şi deschide graniţele pentru locuitorii fostei Germanii Democrate.

Angela Merkel, omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană

arina-petrovici

Portiune actuală din Zidul Berlinului care a desparțit partea de vest (occidentală) de partea de est (comunistă) a capitalei germane. Foto: Ionuț Iamandi.

Cancelarul german, Angela Merkel, a adus un omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană în urmă cu 30 de ani.

Ea a mulţumit acestei ţări pentru decizia din 1989 de a-şi deschide graniţele pentru locuitorii fostei Germanii Democrate. 

Decizia guvernului de la Budapesta le-a oferit est-germanilor din fostul stat comunist o cale de evadare spre Vest şi a precipitat căderea Zidului Berlinului, spune cancelarul Merkel, în mesajul său săptămânal, postat astăzi.

La 19 august 1989, la frontiera dintre Austria şi Ungaria s-a desfăşurat aşa-numitul Picnic paneuropean, organizat de grupuri ale societăţii civile.

Acesta a oferit o cale de evadare pentru sute de critici ai regimului comunist est-german, care au profitat de o scurtă deschidere a punctului de trecere a graniţei pentru a fugi în Austria, urmaţi de alte zeci de mii de refugiaţi strânşi în corturi în apropierea graniţei.

Zidul Berlinului a căzut după trei luni de la manifestaţia paşnică de protest, iar cele două Germanii s-au reunificat oficial în 1990.

Angela Merkel este aşteptată luni într-o vizită în oraşul Sopron din vestul Ungariei, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Picnicul paneuropean, prima breşă în Cortina de Fier, alături de premierul Viktor Orban.

Aceasta va fi prima vizită a cancelarului german în Ungaria începând din 2014.

Cei doi şefi de guvern s-au confruntat pe problema migraţiei, o altă sursă de fricţiune între ei fiind poziţia antieuropeană şi apropierea de Rusia, manifestate de premierul ungar, Viktor Orban.


Etichete merkelungariareunificare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live