Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

27 Martie 2020
Vizualizari: 1772
Comentează add

Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care au angajati a caror activitate este total sau partial afectata de pandemia de covid-19 pot depune online cereri de șomaj tehnic.

Angajatorii „pot depune online cereri de șomaj tehnic”

carmen-gavrila

Foto arhivă

 Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a explicat ca toti angajatorii care au angajati a caror activitate este total sau partial afectata de pandemia de covid19 pot depune online cereri de somaj tehnic, la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Procedura simplificata presupune o cerere si o declaratie simpla cu lista de angajati care trebuie trimisi in somaj tehnic. Violeta Alexandru a atras atentia ca nu e vorba de decontari, firmele nu trebuie sa plateasca nimic, banii vor veni direct de la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in 15 zile de la depunerea cererilor. Ajutorul de la guvern este valabil pentru perioada starii de urgenta, dupa cum a precizat seful cancelariei primului ministru Ionel danca. Ministrul Muncii a facut un apel ca firmele sa isi pregateasca déjà documentele ca sa le poata depune la inceputul lunii aprilie. In ce priveste angajatii din mediul neguvernamental, procedura este aceeasi iar pentru cei care muncesc in calitate de PFA, somajul tehnic se acorda pe bază de declaratie pe propria raspundere, atat că trebuie depuse, tot online, la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala. Suma de somaj tehnic acordata de guvern e de 75 la suta din salariul mediu brut. In ce priveste concediile de crestere a copilului, platile se vor face in continuare , la fel stimulentele pentru revenirea in activitate mai devreme pentru mamele care doresc asta. Ministrul Muncii a mai anuntat ca a cerut includerea creselor printre institutiile care sunt inchise din cauza pandemiei astfel incat parintii sa beneficieze de indemnizatia necesara ca sa stea acasa cu copilul.

Seful cancelariei Primului ministru, Ionel Dancsa a anuntat ca guvernul a adoptat o ordonanta privind acordarea de bonificatii fiscale pentru contribuabilii care platesc impozitul pe profit pana pe 25 aprilie. E vorba de 5% pentru contribuabilii mari si 10% pentru celelalte categorii. In ce priveste acoperirea somajului tehnic de catre Guvern, Ionel Danca a precizat ca masura se aplica pentru toti angajatii afectati de efectele epidemiei, nu mai exista limitarile initiale de 75% din numarul de angajati ai unei firme si nici nu se mai pune conditia unui procent de scadere a incasarilor. Ionel Danca a mai spus ca elevii si studentii din familii defavorizate pot primi echivalentul in lei a 200 de euro pentru a-si cumpara computere. Seful cancelariei primului ministru a mai anuntat si plafonarea la 27,65 % a taxei de claw back pentru medicamente, ca sa nu apara probleme in asigurarea de medicamente. Ionel Danca a mai spus ca guvernul a inasprit amenzile pentru contraventiile savarsite pe perioada starii de urgenta.

De asemenea, Ionel Danca a anuntat modificarea statutului politistilor si militarilor pe perioada starii de urgenta. Astfel, se intrerup concediile de odihna, se iau masuri pentru asigurarea continuitatii programului de lucru, detasarile se vor face fara acordul angajatului si se suspenda prevederile legate de pensionarea anticipata.


Etichete (ii)somajtehnic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live