Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

28 Iunie 2022
Vizualizari: 219
Comentează add

Ei protestează față de desființarea taxei pe audiovizual, principala sursă de finanțare și considerată garanta libertății de exprimare la posturile publice.

Angajații Radioului și Televiziunii Publice din Franța sunt în grevă

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Paris. Foto Thomas SAMSON / AFP

Angajații Radioului și Televiziunii Publice din Franța sunt astăzi în grevă, în semn de protest față de desființarea taxei pe audiovizual, principala sursă de finanțare și considerată garanta libertății de exprimare la posturile publice.

Sindicatele de la Radio France și France Télévisions și-au chemat membrii la grevă după ce măsura de renunțare la taxa pe audiovizual anunțată de președintele Emmanuel Macron în campania electorală este prevăzută în proiectul de lege al guvernului privind rectificarea bugetară, ce urmează să fie aprobat la începutul lunii viitoare.

Francezii plăteau redevența pentru finanțarea serviciilor publice de radio și televiziune 138 de euro pe an, odată cu impozitul anual, iar de la toamnă, această taxă va dispărea. Ea reprezintă între 3 și 3,5 miliarde de euro dedicați audiovizualului public în fiecare an.

Sindicaliștii cer asigurări din partea executivului că cele două instituții mass-media nu se vor confrunta, în viitor, cu scăderea mijloacelor de finanțare de natură să ducă la reduceri de personal sau de emisiuni și, implicit, la diminuarea calității misiunii de serviciu public.

În același timp, salariații sunt îngrijorați de un al doilea proiect de lege propus, de această dată, de Senat, prin care se dorește unificarea Radioului și a Televiziunii Publice într-un grup unic.

Sindicatele atrag atenția că, în lupta cu știrile false, redacțiile naționale și locale au nevoie de pluralism și mijloace de investigație, nu de centralizare și fuziuni distructive.

 


Etichete radioteleviziuneFrantagreva

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live