Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Dumitrescu

22 Iunie 2016
Vizualizari: 1043
Comentează add

Plenul parlamentului a stabilit că senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare înainte de 2013 nu mai pot fi acuzaţi de conflict de interese.

Angajarea rudelor în Parlament, înainte de 2013, a fost dezincriminată

mihaela-dumitrescu

Foto: cdep.ro.

Senatorii şi deputaţii au votat, în plen reunit, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, până în anul 2013.

Agenţia Naţională de Integritate susţine, însă, că reglementarea este în contradicţie cu dispoziţii din Legea 161/2003 şi din Codul Penal, referitoare la conflictul de interese în materie administrativă şi penală.

Propunerea legislativă, prin care senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, până în 2013, nu mai pot fi urmăriţi de ANI, a fost adoptată aproape cu unanimitate. 306 voturi pentru şi o singură abţinere.

Reglementarea, iniţiată de parlamentari PSD şi UDMR, stabileşte că efectele juridice ale articolului incriminat din statutul senatorilor şi deputaţilor se aplică doar de la 21 august 2013.

Între timp, mai mulţi senatori şi deputaţi au fost acuzaţi de conflict de interese de către ANI pentru angajarea rudelor înainte de 2013.

Astăzi, după decizia legislativului, ANI a afirmat că existau prevederi legale de reglementare a conflictului de interese, anterioare adoptării articolului din statutul parlamentarilor.

Este vorba despre dispoziţii din Legea 161/2003 şi din Codul Penal, cu care hotărârea de astăzi a Legislativului vine în contradicţie - precizează ANI.

În perioada 2011-2015, parlamentari care şi-au angajat rudele au fost vizaţi în 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă şi 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală, cele mai multe dintre ele câştigate definitiv şi irevocabil de ANI.


Etichete Senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentareînainte de 2013conflict de interese

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live