Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

2 Mai 2012
Vizualizari: 2399
Comentează add

Andrei Marga moşteneşte probabil cel mai dezbătut şi controversat dosar, atât în ţară cât şi în Europa, şi anume aderarea României la Spaţiul Schengen.

Andrei Marga şi dosarele de politică externă

carmen-gavrila

Andrei Marga şi cancelarul german Angela Merkel. Foto: Arhivă Agerpres.

Fostul ministru al educaţiei, Andrei Marga, o personalitate recunoscută în domeniul învăţământului, a fost alegerea premierului desemnat Victor Ponta pentru a conduce diplomaţia română.

O diplomaţie care are o listă destul de dificila de priorităţi şi dosare în viitorul apropiat, într-un peisaj politic european şi mondial în schimbare.

Andrei Marga moşteneşte probabil cel mai dezbătut şi controversat dosar, atât în ţară cât şi în Europa, şi anume aderarea României la Spaţiul Schengen.

Deşi din punct de vedere tehnic România a fost declarată gata de aderare, sunt încă probleme politice, mai ales din cauza Olandei, care a susţinut, sub impusul unui partid de extremă dreapta, că România are probleme cu statul de drept, nu ar fi trebuit să fie primită în Uniune şi deci nici acum în spaţiul Schengen.

Pe baza datelor valabile acum, aderarea României cel mai probabil va avea loc în două etape, întâi prin deschiderea graniţelor aeriene şi abia ulterior a celor terestre, undeva la un termen imposibil de prognozat acum, într-o Europă preocupată sau chiar speriată, de imigraţie.

Reformele în justiţie au fost legate de aderarea la spaţiul Schengen, deşi conform regulilor în vigoare, o astfel de legătură nu e corectă, iar autorităţile române au protestat vehement însă nu au reuşit să o elimine.

Rusia la orizont

Dacă parlamentul va fi de acord ca Andrei Marga să fie şeful diplomaţiei române, un alt dosar greu se profilează la orizont, şi asta foarte curând.

Este vorba despre relansarea relaţiei cu Rusia, în condiţiile în care încă din mandatul lui Teodor Baconschi se lucrează la o întâlnire,  a preşedintelui Traian Băsescu la Moscova, cu cel rus.

Răceala politică nu a contaminat însă şi relaţia economică în creştere în ultimii 2 ani, dar încă avem poziţii diferite, de exemplu, în ce priveşte Transnistria, unde negociatorul Rusiei în formatul 5+2 este Dimitri Rogozin, care de-a lungul timpului a lansat declaraţii ostile României.

În Europa peisajul politic este în schimbare.

Europa în schimbare

Noul ministru al afacerilor externe va începe lucrul cam în acelaşi timp cu viitorul preşedinte în Franţa, conform sondajelor socialistul Francois Hollande.

Tot conform sondajelor, în toamnă puterea în Germania va reveni social democraţilor.

De altfel, Germania este un spaţiu familiar lui Andrei Marga, căruia i s-a atribuit meritul pentru vizita la Cluj a cancelarului german Angela Merkel, unde aceasta a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea "Babes-Bolyai", condusă chiar de Andrei Marga, la acea vreme unul dintre cei mai vocali contestatari ai politicilor coaliţiei la guvernare până săptămâna trecută.


Etichete Andrei MargaSpaţiul Schengendiplomaţia românăVictor PontaguvernGermaniaAngela Merkel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live