Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

5 Iulie 2012
Vizualizari: 2430
Comentează add

Ministrul Andrei Marga a spus, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că nu a fost de acord cu preşedinţia în privinţa numirii în Italia a unui ambasador ce a fost repins de comisiile parlamentare.

Andrei Marga: "Nu am fost de acord cu preşedinţia" Andrei Marga: "Nu am fost de acord cu preşedinţia" - Conține audio

carmen-gavrila

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. Foto: Agerpres.

Declaraţia ministrului Andrei Marga, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi intervine după ce premierul Victor Ponta a anunţat că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să-l suspende pe şeful diplomaţiei din cauza unor numiri de ambasadori.


Ministrul de externe, Andrei Marga, a confirmat anunţul făcut de premierul Victor Ponta.

"Relatarea pe care a făcut-o premierul Victor Ponta este cea corectă, este cea care stă riguros pe fapte, nici nu mai am ce adăuga”, a spus ministrul Marga.

Purtătorul de cuvât al preşedinţiei, Bogdan Oprea, a declarat pentru Radio România Actualităţi că preşedinţia nu a făcut niciun demers împotriva ministrului de externe, Andrei Marga.

Ambasadori fără aviz

Şeful diplomaţiei a precizat că nu doreşte să intre n detaliile cooperării între instituţii şi a adaugat că este vorba despre doua numiri de ambasadori.

"Din nefericire, se insistă de la Cotroceni să se trimită ca ambasadori persoane care nu au obţinut avizul comisiilor reunite de politică externă ale parlamentului.

“Eu am pledat pentru a se recurge la alţi candidaţi pe care comisiile parlamentului să-i agreeze, Cotroceni-ul nu a acceptat, cel puţin până în acest moment, şi atunci, sigur, după multe discuţii, am trimis la Cotroceni dosarul respectiv, ştiţi bine că dosarul trebuie contrasemnat de ministrul afacerilor externe.

"Am trimis dosarul cu menţiunea că nu e bine că se trimit ambasadori oameni care, repet, nu au avizul comisiilor parlamentului României”, a mai spus Andrei Marga.

Audio: Declaraţia făcută în exclusivitate pentru Radio România de Andrei Marga.

Lista de la Cristian Diaconescu

Ministrul Marga a mai precizat ca a preluat lista de propuneri de ambasadori de la fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

“După ce am preluat mandatul puteam desigur să recurg la o altă listă de propuneri. Din respect pentru predecesorul meu (n.r.Cristian Diaconescu), am lăsat acea listă.

"Se ştia bine că acea candidată la care vă referiţi (n.r. Dana Manuela Constantinescu ca ambasador în Italia) şi un alt candidat, vor avea dificultăţi, dat fiind faptul că pregătirea lor, totuşi, nu-i atât de riguroasă în domeniul diplomatic.

"Prin urmare ei sunt candidaţi propuşi nu de actualul minister ci de fostul minister al afacerilor externe”, a mai spus ministrul de externe.

La sfâşitul lunii trecute comisiile parlamentare pentru politică externă au respins propunerea ca Dana Manuela Constantinescu să fie numită ambasador al Româiei în Italia.

Motivul invocat pentru respingere a fost că, în cadrul audierilor, ea nu a ştiut să spună numele miniştrilor italieni care deţin portofoliile de interne şi externe.


Etichete Andrei MargaVictor PontaItaliaambasador

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live