Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END - continuare Sâmbătă, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

17 August 2018
Vizualizari: 1120
Comentează add

ANCOM avertizează că echipamentele radio fără marcajul de conformitate europeană sunt ilegale.

ANCOM: Echipamentele radio fără marcajul de conformitate europeană, ilegale

bogdan-isopescu

Foto: facebook.com/ANCOM.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii avertizează că echipamentele radio fără marcajul de conformitate europeană (CE) sunt ilegale şi pot bruia apelurile la numărul de urgenţă 112.

Persoanele care utilizează astfel de aparate riscă o amendă între 500 şi 5000 de lei.


Reporter: Reprezentanţii ANCOM spun că echipamentele radio fără marcajul CE, cel de Conformitate Europeană, trebuie scoase din funcţiune, deoarece prin interferenţele produse, bruiază serviciile de radiocomunicaţii autorizate, inclusiv cele care sunt destinate pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Aceste aparate sunt fabricate de obicei în afara Uniunii Europene şi nu respectă standardele de alocare a frecvenţelor radio la nivel european.

Lista acestor aparate este destul de lungă: telefoanele fixe fără fir, telefoane mobile, echipamentele de supraveghere a copiilor, PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video. Unele echipamente radio aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu cele de telefonie mobilă.

În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe care pot afecta în funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferenţele pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de zeci de metri până la peste 500 de metri. În unele cazuri este imposibilă apelarea numărului de urgenţă 112.

În urma înmulţirii cazurilor de bruiaj, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a început o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii lor.

Autoritatea avertizează că persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă legea şi riscă o amendă între 500 şi 5000 de lei.


Etichete Echipamentele radio fără marcajul de conformitate europeanăilegaleancom

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live