Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

2 Martie 2021
Vizualizari: 151
Comentează add

Anchetă în cazul exploatării perimetrului din Marea Neagră unde se elimină nisip pentru lărgirea plajei Mamaia Nord-Năvodari.

Anchetă în cazul exploatării perimetrului din Marea Neagră

razvan-stancu

Foto: primaria-constanta.ro.

DNA a dezvăluit date noi privind anchetarea modului în care s-a aprobat exploatarea perimetrului din Marea Neagră unde se elimină nisip pentru lărgirea plajei Mamaia Nord-Năvodari.

La solicitarea procurorilor, scafandrii specializați au cercetat perimetrul și au identificat câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic, situate în apropierea zonei din care se scosese nisip.

DNA a cerut Direcției Județene de Cultură Constanța conservarea perimetrului.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral caută soluții pentru ca restricționarea acelei zone să nu producă întârzieri mari în procesul de înnisipare care ar putea afecta debutul sezonului estival.

O corespondență de Sorin Cealera: "Raportul de diagnostic întocmit către Ministerul Culturii a fost realizat în 2017 de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța în urma scanării perimetrului situat la 7 km în larg în dreptul plajei Constanța.


Managerul interimar al muzeului, Aurel Mototolea: "Scanarea s-a făcut la suprafața nisipului și în urma interpretărilor acestor rezultate s-a ajuns la concluzia că nu sunt interese de obiectiv arheologic."

După ce au cerut pe 16 februarie închiderea perimetrului, procurorii DNA au solicitat investigarea a zonei de către scafandri specialiști care au identificat săptămâna trecută în fragmente lemnoase cu potențial arheologic ce urmează să fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.


Aurel Mototolea: "Tomisul era cumva o stație de oprire pentru navigație în acea perioadă. Deci foarte posibil să apară, pentru că se naviga destul de mult în perioada antică, dar atât timp cât nu ai dovezi, cât că nu ai informații științifice, că nu poţi să afirmi cu certitudine..."

DNA a cerut Direcției Județene de Cultură Constanța conservarea in situ a zonei unde s-au găsit fragmentele de lemn. Aceasta se întinde pe 1,9 km pătrați din totalul de 4,3 km pătrați pe care antreprenorul contractat de Apele Române, firma olandeză Boskalis, realizează extragerea nisipului.


Directorul interimar al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Adrian Chera: "Întârzierile de grafic în prezent nu le putem estima, dar cu siguranță ele vor exista."

Lucrările nu au fost stopate, dar sunt îngreunate, iar termenul de finalizare pentru nisiparea sectorului Mamaia Nord-Năvodari s-ar putea decala după startul sezonului estival.", notează Rador.


Etichete litoralplaje(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live