Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anchetă în cazul accidentului aviatic de lângă Cluj (UPDATES)

Elicopterele MApN IAR 330 de la Câmpia Turzii şi Gearmata care au fost pregătite să intervină în Apuseni nu au putut decola din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Anchetă în cazul accidentului aviatic de lângă Cluj (UPDATES)
Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni. Foto: facebook.com/marius.pop.334.

Articol de Radiojurnal, 21 Ianuarie 2014, 14:44

UPDATE 4: Elicopterele IAR 330 echipate cu chit MEDEVAC de la Câmpia Turzii şi Gearmata care au fost pregătite să intervină în Apuseni nu au putut desfăşura misiunea din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, se arată într-un comunicat al ministerului apărării.

"Ministerul Apărării Naţionale a urmat procedurile conform legislaţiei şi regulamentelor în vigoare.

Astfel, s-a dispus pregătirea elicopterelor IAR 330 M echipate cu chit MEDEVAC de la Câmpia Turzii şi Gearmata pentru plecarea în misiune.

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ceaţă densă şi condiţii de givraj, conform cărţii tehnice, elicopterele nu au putut desfăşura misiunea.

Executarea unei misiuni în condiţii meteo nefavorabile pune în pericol securitatea personalului şi a aeronavei.

Având în vedere că zona de cercetare se desfăşura pe o rază destul de mare, ministrul apărării naţionale a dispus ca un detaşament din cadrul Batalionului 317 Cercetare de la Cluj să se alăture forţelor de căutare-salvare ale celorlaltor instituţii implicate. Totodată, ministrul apărării naţionale a dispus pregătirea aeronavei de tip C-27 J Spartan echipată MEDEVAC pentru a transporta victimele accidentului de la Cluj la Bucureşti. M.Ap.N., prin Centrul Naţional Militar de Comandă-Nucleu (structura care asigură funcţiile de Centru Operativ în situaţii de urgenţă) a colaborat şi colaborează permanent cu toate centrele operative ale instituţiilor publice centrale şi locale care acţionează în astfel de situaţii, se mai arată în comunicatul MApN.

UPDATE 3: Şeful Institutului de Medicină Legală Alba, dr. Gheorghe Vieru, a făcut publice rezultatele autopsierii celor două victime ale accidentului aviatic de ieri petrecut la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

Astfel, medicul rezident Aurelia Ion a murit în urma unui şoc hipotermic asociat cu tulburări de dinamică respiratorie cauzată de un traumatism şi compresiune toracică prelungită.

În schimb, pilotul avionului care s-a prăbuşit în Apuseni, Adrian Iovan, a suferit un şoc traumatic combinat cu un şoc hipotermic, traume şi fracturi la mâini şi la coaste.

UPDATE 2: Medicul Radu Zamfir, supravieţuitor: Îmi este greu să spun că dacă am fi fost găsiţi mai devreme cele două persoane care au decedat ar mai fi putut fi salvaţi.

UPDATE 1: Medicul Radu Zamfir, supravieţuitor: Avionul a avut givraj, a pierdut un motor şi s-a prăbuşit. Pilotul a supravieţuit prăbuşirii, ulterior a murit. Adrian Iovan ne-a salvat.

Medicul Radu Zamfir, unul dintre cei răniţi în accidentul aviatic de ieri, a fost externat, la cerere, astăzi şi a sosit cu o cursă de linie la Bucureşti, au anunţat reprezentanţii Spitalului Fundeni, la care lucrează acesta.

Restul pacienţilor rămân deocamdată sub monitorizare la secţia terapie intensivă a Spitalului judeţean din Cluj Napoca.

Sunt conştienţi, iar starea lor este stabilă, au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare care i-a preluat pentru tratarea leziunilor.

Adela Golea, şeful UPU de la Spitalul de Urgenţă din Cluj Napoca, explică în ce stare se află răniţii.

"Traumatisme cranio-cerebrale, contuzii cervicale, traumatisme toracice şi individualizat traumatisme ale membrelor şi/sau traumatisme de bazin.

"Au fost întreprinse intervenţiile chirurgicale de urgenţă, de închidere a fracturilor deschise, de reducere a luxaţiilor, terapia durerii, stabilizarea hemodinamică şi circulatorie.

"În prezent, cele cinci victime sunt conştiente, sunt stabile hemodinamic şi circulator şi sunt în continuare în monitorizare", spune Adela Golea.

Două decese

Alte două persoane care se aflau în avion au decedat, pilotul şi un medic rezident din echipa care se afla într-o deplasare.

Cei care au putut fi salvaţi la timp sunt copilotul avionului şi patru medici: doi specialişti recunoscuţi de la Spitalul Elias, Valentin Calu şi de la Fundani, Radu Zamfir, cel care urmează să fie externat astăzi, un chirurg de la Spitalul Sfânta Maria, Cătălin Pivniceru şi unul de la Spitalul municipal din Oradea, care se specializează în chirurgie hepatică la Bucureşti, doctorul Sorin Ianceu, care a oferit aseară la Antena 3 primele informaţii despre împrejurările în care s-a petrecut accidentul aviatic.

"A încercat să degivreze, a pierdut altitudine şi efectiv s-a împlântat în copaci. Ne-am prăbuşit. Din momentul respectiv... Am reuşit să scoatem împreună cu colegul meu de la Bucureşti, am reuşit să scoatem victimele. Din păcate pilotul era încarcerat şi n-aveam cum", a spus Sorin Ianceu.

Anchetă privind accidentul

O echipă formată din inspectori ai aviaţiei civile împreună cu ofiţeri criminalişti a început încă de aseară o anchetă pentru a afla cauzele care au dus la accidentul aviatic de ieri, însă cercetările şi analiza datelor se vor întinde pe o perioadă mai lungă, a explicat pentru Radio Cluj procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr.

"Există nişte acţiuni standard în astfel de împrejurări. Locul accidentului a fost asigurat astă-noapte când s-a început cercetarea, iar în prezent se va relua în condiţii de lumină. Se vor culege probele de la faţa locului, se vor examina toate datele de la locul accidentului, vor fi şi cercetari şi în continuare se vor interpreta condiţiile în care a avut loc accidentul. În mod obişnuit durează câteva luni", a spus Augustin Lazăr.

Premierul Victor Ponta i-a cerut vice premierului Gabriel Oprea să îi prezinte până mâine o informare despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în legătură cu accidentul aviatic.

Împrejurările în care s-a prăbuşit avionul de mici dimensiuni trebuie analizate cu atenţie, la fel şi motivul pentru care opeaţiunea de salvare a durat atât de mult, spune vicepremierul Liviu Dragnea.

"Să se efecueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta. Pilotul Iovan - Dumnezeu să-l ierte! - a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion; de asemenea, o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo, echipele de intervenţie, echipele de salvatori să ajungă mai repede.

"Cel puţin la prima vedere mi se pare că a durat foarte mult. Dacă s-ar fi ajuns mai devreme, poate ar fi fost salvaţi acei oameni", spune Liviu Dragnea.

Salvare anevoioasă

Locul producerii accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost stabilit pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, informaţia fiind pusă la dispoziţia instituţiilor ce au participat la operaţiunea de căutare şi salvare, informează STS.

"Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

“Reţeaua a funcţionat optim în zona accidentului, ceea ce a permis utilizarea serviciilor de telefonie mobile la faţa locului şi efectuarea localizarii în momentul apelului la 112.

Potrivit prevederilor legale, sistemul unic pentru apeluri de urgentă 112 este administrat de STS, care prelucrează datele primite de la operatorii de telefonie mobilă, în momentul iniţierii apelurilor. Aceste date sunt oferite ulterior de către autorităţii echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi prin lege sa asigure confidenţialitatea convorbirilor telefonice şi să nu ofere informaţii despre acestea”, se arată în comunicatul companiei de telefonie.

Ieri după-amiază a fost semnalată aterizarea forţată a unui avion de mici dimensiuni al Agenţiei Naţionale de Transplant care transporta o echipă medicală de la Bucureşti la Oradea.

Accidentul s-a produs la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, într-o zonă împădurită, greu accesibilă.

După apelurile de urgenţă, localizarea aparatului de zbor a durat câteva ore, iar echipele de intervenţie au fost sprijinite în acţiunea de căutare de pădurari, salvamontişti şi localnici.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
România 24 Aprilie 2024, 22:34

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României

Achiziţiile publice și regimul de penalizare a plăţilor întârziate sunt domeniile reclamate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției