Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

25 August 2019
Vizualizari: 1114
Comentează add

Unii analiști spun că proiectul readus în atenţie de Ministerul de Finanţe, zilele acestea, a devenit din popular - populist.

Analiști economici despre modificările propuse la programul "Prima Casă"

iulian-olescu

Foto. Arhivă.

Modificările propuse de Ministerul de Finanţe la programul "Prima Casă" ar putea duce la creşterea riscului de nerambursare a creditelor, consideră unii analişti economici.

Ei spun că proiectul readus în atenţie de Ministerul de Finanţe, zilele acestea, a devenit din popular - populist.

Programul, care se va numi " O familie, o casă" ar urma să aibă un caracter social mai pronunţat şi vor avea acces la garanţii de stat în primul rând cei cu venituri mai reduse.


Reporter: La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 de lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 de lei.

De asemenea, se propune acordarea unor subvenții de dobândă, şi anume reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Analistul economic Constantin Rudniţchi consideră că deşi era nevoie de schimbare, modificările propuse de Ministerul Finanţelor ar putea să determine o creştere a riscului de nerambursare a creditelor.


Constantin Rudniţchi: "În opinia mea, această schimbare pe care o propune acum Ministerul Finanţelor este nefericită, pentru că trece de la un program popular la un program populist. Adică, avem un plafon al veniturilor până la care poate fi accesat acest program, ceea ce ne duce în posibilitatea ca acest program să nu fie accesat exact de cei care pot să îl ramburseze, împrumutul, şi sigur că o familie cu venituri reduse fie este în imposibilitatea de a lua un credit chiar şi prin "Prima casă", fie, în cazul nefericit al schimbării ciclului economic, ar putea să aibă probleme de rambursare".


Reporter: Conform propunerii legislative, se menţine nivelul avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei şi se mandatează, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, şi Fondul Român de Contragarantare, în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului.


Realizator: Intenţia guvernului de a transforma programul "Prima Casă" datează de la începutul anului.

Atunci, experţii imobiliari apreciau că modificările nu vor avea un impact semnificativ asupra pieţei, pentru că interesul faţă de programul executivului ar fi fost în scădere.

Însă anul trecut, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Macroprudenţială avertizase că programul "Prima Casă" trebuie modificat urgent, pentru că ar fi devenit periculos pentru sistemul financiar şi pentru că stimulează nejustificat creşterea preţului locuinţelor.


Etichete modificariprima casaanalizaanalistiministerul de finanteConstantin Rudniţchipopulism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live