Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

6 Decembrie 2020
Vizualizari: 185
Comentează add

Proteste la Chișinău față de președintele în exercițiu, Igor Dodon, și a majorității parlamentare dominate de socialiști.

Amplu protest la Chișinău

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Foto: radiochisinau.md.

Mii de oameni au protestat, astăzi, în centrul Chișinăului față de președintele în exercițiu, Igor Dodon, și a majorității parlamentare dominate de socialiști.

Ei au cerut demisia legislativului și a guvernului și convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Cu detalii revine colegul nostru de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac.

Reporter: Protestul a avut loc în urma unui apel lansat de către preşedintele ales, Maia Sandu.

Acestui apel i s-au alăturat liderii partidelor parlamentare de opoziție, dar și ai mai multor partide extraparlamentare.


Manifestanții au cerut demisia parlamentului și guvernului, acuzând cele două instituții că ar promova corupția și delapidarea banilor publici.

Maia Sandu a declarat că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, iar cea mai scurtă cale spre anticipate este demisia actualului executiv, în frunte cu premierul Ion Chicu, și i-a cerut acestuia să demisioneze din funcție.

Președintele ales al Republicii Moldova a mai spus că manifestația de astăzi nu este un protest al ideologiilor sau partidelor politice, ci un protest al cetățenilor care sunt sătui de corupție și își doresc o viață mai bună.

Nici Igor Dodon, nici socialiștii nu au comentat acuzațiile ce li s-au adus.

Protestul de astăzi s-a desfășurat pe fundalul unei crize politice declanșate de către majoritatea parlamentară dominată de socialiști, care a adoptat o serie de legi controversate, cum ar fi cea prin care Serviciul de informații și securitate a fost transferat din subordinea președintelui în cea a Parlamentului sau legea care oferă limbii ruse un statut special în Republica Moldova.


Etichete protesterepublica moldovachisinaumaia sandu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live