Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

28 Februarie 2012
Vizualizari: 3180
Comentează add

Unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni, Amos Oz a participat luni seara la seria Conferinţelor Ateneului Român “În dialog cu Gabriel Liiceanu”.

Amos Oz, în dialog cu Gabriel Liiceanu la Ateneul Român Amos Oz, în dialog cu Gabriel Liiceanu la Ateneul Român - Conține audio Amos Oz, în dialog cu Gabriel Liiceanu la Ateneul Român - Conține galerie foto

La invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Ambasadei Israelului la Bucureşti, scriitorul Amos Oz, unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni, a fost invitat luni seara, în seria Conferinţelor Ateneului Român “În dialog cu Gabriel Liiceanu”.

Aşa că ne-am amintit că, înconjurat de cărţi din copilărie, Amos Oz îşi dorea ca atunci când va creşte să devină carte. Carte, nu scriitor, pentru a dăinui, măcar într-un exemplar, undeva pe un raft de bibliotecă.

Am aflat că un roman e făcut nu din personaje ci, ce să vezi, din cuvinte şi mai ales cât de greu îi e unui scriitor să aleagă exact cuvântul potrivit... , iar apoi "nimeni nu se va gândi la cuvintele perfect alese, ci te va taxa pentru cele nepotrivite".

Amos Oz crede în arta compromisului. Compromisul înseamnă viaţă, în timp ce opusul ar fi fanatismul şi moartea.

Fascinat de durabilitatea familiei convenţionale în istorie, Amos Oz caută să descifreze în multe dintre scrierile sale mecanismele de reglare mai ales în familiile nefericite, iar dacă ar fi să aleagă între o călătorie pe Marte şi să fie o muscă timp de 24 de ore în casa unei familii, curiozitatea şi dorinţa de a înţelege natura umană, l-ar împinge neapărat spre ultima propunere.

Despre victime, despre palestinieni şi israelieni, despre relaţiile cu Europa şi milioanele de oameni cărora le-a repugnat tirania, despre cosmopoliţi, intelectuali fără rădăcină şi paraziţi, despre anti-nazişti ca şi despre anti-comunişti şi până la urmă despre remediul împotriva fanatismului, despre toate a venit vorba sub cupola Ateneului, în dialogul provocat de Gabriel Liiceanu (foto) cu Amos Oz, cel atât de preţuit, citit şi premiat.

Crezând în darul pe care literatura îl face fiecăruia dintre noi şi în fidelitatea cu care cartea  răspunde necondiţionat oricând şi oricui, Amos Oz, cel care vine dintr-o ţară în care se citeşte nu de plăcere ci pentru a continua sau potenţa "argumentarea", a mai găsit luni seara un răspuns la o întrebare a lui Gabriel Liiceanu, care ne priveşte pe toţi: scriitori sau cititori.

Audio: Amos Oz la Ateneu.

Cărţile lui Amos Oz au fost traduse în 42 de limbi, în 43 de ţări, iar intre numeroasele sale premii se numără din 2004 şi Marele Premiu Ovidius al Festivalului Internaţional "Zile şi nopţi de literatură“ al Uniunii Scriitorilor din România.

Marţi, 28 februarie, ora 11.00, Amos Oz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti iar de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va fi lansată seria de autor "Amos Oz“ a Editurii Humanitas Fiction, cu volumele Odihnă desăvârşită, Cutia neagră, Cum să lecuieşti un fanatic, Rime despre viaţă şi moarte, Poveste despre dragoste şi întuneric şi Scene de viaţă campestră.


Etichete Amos OzscriitorAteneucarteGabriel Liiceanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live