Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Americanul Jordan Matson - liderul brigăzii internaţionale anti-ISIS

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu liderul Brigăzii internaţionale care luptă alături de kurzi, în nordul Siriei şi Irakului, împotriva ISIS.

Jordan Matson

Articol de Radu Dobriţoiu, 14 Iunie 2015, 21:19

Un lider militar occidental anti-ISIS în acest moment, fost caporal în Armata SUA. A reuşit să impună disciplina în linia întâi a luptei anti-ISIS (Daesh în abrevierea arabă) şi să organizeze luptători din Estonia, Rusia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Olanda, România, Germania, Elveţia, Franţa, Mexic. Toţi voluntarii străini îl respectă şi l-au acceptat ca lider. Fie că este vorba de foşti militari în trupe regulate sau forţele speciale sau de cei sosiţi fără o experienţă militară prealabilă. În acest moment este cel mai căutat luptător occidental de către ISIS, cu o recompensă substanţială pusă pe capul său.

Cine este Jordan Matson?

Povestea lui Jordan Matson poartă cu siguranţă o aură de mister. El spune că a petrecut 3 ani în Forţele Terestre ale SUA dar, din informaţiile pe care le-am obţinut, evidenţa oficială consemnează că era militar activ în perioada mai 2006 – noiembrie 2007. Eu îl cred pe Matson pentru că nu doar pentru Radio România Actualităţi a furnizat informaţia privind cei 3 ani petrecuţi în Armata SUA. Posibil ca restul de mandate de militar să fi fost îndeplinite la altă unitate faţă de Divizia 10 Mountain, Brigada 4 de luptă sau informaţiile să nu fi fost complete despre stagiul său militar.

Printre distincţiile primite în armată de Jordan Matson se numără National Defense Service Medal, Global War on Terrorism Service Medal, Army Service Ribbon, Emblema de paraşutist.

Jordan Matson m-a impresionat prin disciplina discursului, priceperea de a face faţă unui interviu şi, mai ales, înţelegerea foarte bună a strategiilor şi tacticilor militare, a mişcărilor de trupe şi puterea de a anticipa evoluţia pe un front extrem de dinamic şi dificil. Cunoaşte dezvoltările din Irak şi Siria, are informaţii la zi despre operaţiile executate de ISIS, despre loviturile aeriene ale Coaliţiei. Într-un interviu pe care l-a acordat CNN, Jordan Matson declara: „Noi nu suntem mercenari, ci voluntari care luptă împotriva teroriştilor”.

La fel ca cei mai mulţi dintre noi, Jordan Matson a fost impresionat de atrocităţile comise de jihadiştii din ISIS. A decis în cele din urmă să lupte împotriva acestor barbari şi, în noiembrie s-a alăturat YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd). Important de menţionat: kurzii au două armate distincte. Cea din nord-estul Siriei, este vorba de YPG şi cunoscuţii luptători peshmerga din Kurdistanul irakian.

Intervievat de CNN, USA Today şi Fox News, căutat de Al Jazeera şi Al Arabiyah

Cum am obţinut interviul cu Jordan Matson? Destul de greu pentru că este vânat nu doar efectiv, pe teren de ISIS ci şi de către reporteri. Organizaţii media importante doresc un interviu cu el. CNN, Fox News, USA Today l-au obţinut deja. Era normal ca Radio România să aducă informaţii de acolo, din linia întâi a luptei împotriva ISIS (autotintitulatul Stat Islamic din Siria şi Irak), inclusiv printr-un interviu cu Jordan Matson.

video.foxnews.com

Am încercat prima dată să iau legatura cu Matson prin intermediul celor care administrează pagina de Facebook a Leilor din Rojava. După ce am stabilit un contact, pagina leilor a fost compromisă de ISIS şi la fel cea a lui Matson unde stabilisem un dialog cu el. Însă reuşisem să dau de unul dintre români. A contat mult că lucrez pentru Radio România Actualităţi, notorietatea şi credibilitatea postului public au fost decisive.

A fost important că doi români fac parte din Brigada internaţională şi unul dintre ei – Dracula – m-a ajutat să obţin acest interviu. De fapt era chiar langă Jordan Matson când înregistram interviul acordat în exclusivitate de Matson pentru Radio România Actualităţi.

Radu Dobriţoiu: Jordan Matson, mulţumiri pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru Radio România.

Jordan Matson: Cu plăcere...

RD: Te rog să îmi spui câteva cuvinte despre pregătirea ta militară.

JM: Am făcut parte trei ani din Forţele terestre ale Statelor Unite, într-o brigadă de trupe aeropurtate. Nu am fost în misiuni externe dar...acum pot spune că este prima misiune externă... Ha, ha!

RD: Jordan Matson, veteran şi luptător creştin alături de kurzi împotriva ISIS. De ce te-ai oferit voluntar să lupţi împotriva ISIS, în afara ţării?

JM: Pentru că... Timp de doi ani ţara mea nu a făcut absolut nimic în faţa expansiunii ISIS, grupare care a comis crime, a coordonat un genocid în Siria şi Irak. Mii de persoane au fost ucise. Nu puteam să asist fără a face nimic, să accept aceste evoluţii. Să văd că aceste naţiuni nu sunt ajutate.

În acest context, după ce a fost ocupat oraşul Mosul (al doilea ca mărime din Irak – n.n.) am decis să găsesc o cale pentru a lupta împotriva ISIS. Şi aşa am ajuns la YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd) care m-au acceptat ca luptător străin. Aşa mi-am găsit calea spre zona kurdă controlată de YPG. Am trecut prin Turcia, Istanbul apoi la frontiera cu Siria, am traversat graniţa spre Rojava unde de aproximativ 9 luni sunt alături de YPG.

RD: Te-ai alăturat YPG, imediat ce ai ajuns în Rojava, eşti acum în prima linie a frontului împotriva ISIS, luptând cu teroriştii din Daesh.

JM: A fost o perioadă lungă, ne-au lipsit pentru început foarte multe lucruri. După ce am ajuns aici primul lucru de care am beneficiat a fost sprijinul aerian. După ce am fost susţinuţi cu lovituri aeriene împotriva ISIS, desfăşurarea luptelor s-a modificat în foarte multe zone din nordul Siriei, în favoarea luptătorilor kurzi. Am reuşit să îi respingem din Kobane, din Shengal, din zona asiriană. Apoi am preluat linia muntoasă şi am asigurat un coridor de trecere pentru populaţia asiriană. Ştiam că ISIS va face presiuni asupra Kobane pentru a obţine legătura cu Jazera şi să controleze astfel o zonă importantă de la frontira cu Turcia. Am sigurat astfel zona de pe malul estic al Eufratului.

RD: Intenţia voastră este de a unifica vestul Kurdistanului (Rojava), respectiv teritoriul kurd din Siria, cu Kurdistanul irakian?

JM: Aceasta este o problema politică. Sunt diferenţe între cele două partide politice care conduc cele două regiuni (kurde). Am însă speranţa că vor depăşi diferenţele şi vor colabora. Dar nu pot da un răspuns pentru această perspectivă.

RD: Eşti un fost “airborne” (infanterie aeropurtată)…

JM: Da…

RD: Ai primit un nume de luptă dar şi gradul de “Serdar” din partea kurzilor. Probabil că nu ştii dar în istoria României, în armata evului mediu târziu, este un grad cu rădăcini otomane, pentru comandanţii de cavalerie…

JM: Da, am primit acest grad…

RD: Jordan, eşti foarte cunoscut în acest moment în rândul YPG dar şi în rândul organizaţiei teroriste ISIS. Te rog să îmi spui care este implicarea ta în comanda trupelor.

JM: Conduc o unitate mică de luptători kurzi care acţionează în primul rând ca subunitate de recunoaştere, dotată cu AKM şi puşti semiautomate cu lunetă. Detaşament care acţionează alături de noi, luptătorii internaţionali. Acţionăm în unităţi mici principale care execută misiuni în jurul satelor, zonelor mici populate. Controlăm şi obţinem informaţii despre prezenţa luptătorilor ISIS. Constatăm care este situaţia şi evaluăm posibilitatea unui conflict de amploare dacă se constată o activitate ISIS. Aceasta este implicarea mea din punctul de vedere al comenzii şi controlului trupelor kurde în zonă.

RD: Am auzit despre o recompensă de 150.000 de dolari pusă pe capul tău de ISIS.

JM: Woww… Tot timpul ne confruntăm cu propaganda ISIS. Daesh urmareşte clar să ucidă cât mai mute persoane. Asta face parte din jocul războiului …Dacă vor veni după mine se vor confrunta cu soldaţii care sunt în jurul meu.


Foto: Dracula, românul din Brigada internaţională care luptă alături de kurzi,

Rubin şi Dracula, cei doi români din brigada internaţională

RD: Te rog să ne spui mai multe informaţii despre ceilalţi luptători străini din unitatea ta YPG. Este o unitate multinaţională… Canadieni, britanici, de asemenea români, americani…

JM: Da, avem mai mulţi luptători din restul lumii. Din Estonia… avem ruşi, români, canadieni, germani, francezi, britanici, mexicani. Sunt cetăţeni straini care au decis să ni se alăture şi au trecut graniţa în Siria pentru a lupta alături de noi.

RD: Ce ne poţi spune despre românii din această unitate?

JM: Îi numim Rubin şi Dracula (nume de război – n.n.). Acum Rubin este in Sere Kaniye, nu l-am putut lua cu noi şi este un pic supărat.

RD: Sunt cei doi români soldaţi de încredere?

JM: Cu siguranţă... Au sosit aici dintr-o ţară străină dar au reuşit să se integreze. Nu au fost bariere de cultură sau de limbă şi părerea tuturor (luptătorilor internaţionali – n.n.) este că se descurcă nemaipomenit (pretty great).

RD: Ce armament utilizaţi?

JM: Putea fi şi mai bine… Cei mai mulţi dintre noi folosesc Kalaşnikov, diferite modele. Câteva M16 şi M14… Foarte puţine de fapt. Lansatoare de grenade AG7 şi explozivi pentru distrugerea blindatelor. Poate fi mult mai bine dar ne descurcăm cu ce avem şi sper ca în viitor mai multe naţiuni să se alăture şi să ne sprijine.

RD: Ce ne poţi spune despre condiţiile de viaţă pentru luptătorii străini dar şi pentru români.

JM: Cel mai mult stăm în sate, în localităţi foarte mici. Şi tot ce poţi găsi acolo conturează condiţiile de viaţă. Nu beneficiem de condiţii standard, uneori ajungem în unele sate unde locuim în case mai mari cu condiţii mai bune. Dar mult timp ni-l petrecem cu armele lângă noi, pe drumuri şi stăm chiar şi în aer liber. Suntem permanent pregătiţi de luptă şi avem în apropiere blindate sau maşini. Cele mai multe lupte au loc noaptea pentru a profita de orice avantaj, utilizand şi echipament de vedere pe timp de noapte.

ISIS îşi va extinde influenţa în Irak, acolo unde apărarea este în sarcina armatei irakiene.

RD: Jordan Matson, din linia întâi ai o imagine completă a viitorului Siriei şi Irakului. Ce părere ai despre dezmembrarea acestor state sub presiunea ISIS.

JM: Cred că va fi un război lung. Va dura până când coaliţia internaţională va face paşi împotriva ISIS, până când vor aduce forţe terestre. Armata irakiană nu a apărat Ramadi. Şi-au predat armele şi au fugit. Armata irakiană nu are voinţa de a lupta, ceea ce destabilizează foarte mult situaţia.

Siria pierde din ce în ce mai mult din teritoriu pentru că rebelii au primit arme din partea Coaliţiei. Naţiunea este destabilizată şi ISIS îşi face jocurile. A ocupat Palmira şi avansează spre sud şi spre Damasc. În unele zone există încă rezistenţă dar în altele e dificil.

În acest moment avem nevoie cu adevărat de creşterea presiunii din partea Coaliţiei dar va fi greu ca Organizaţia ISIS să fie eliminată din aceste zone.

RD: Ramadi a căzut în mîinile ISIS împreună cu blindatele primite de Armata irakiană de la Statele Unite. Poate va urma Falujja? Ce părere ai despre alte oraşe importante irakiene, despre Bagdad?

JM: Celelalte oraşe importante din Irak… Falujja, Bagdad, sunt sub controlul şiiţilor şi nu cred că vor cădea sub ISIS pentru că ii va motiva religia şi sunt foarte multe miliţii şiite care vor angaja lupta. Dar, în cazul specific Ramadi, acolo a fost vina armatei irakiene. Nu au fost miliţii şiite, nu au fost persoane motivate religios să riposteze cu adevărat. În zonele sunite unde este doar armata irakiană este o problemă. Am speranţa că totul se va schimba dacă vom primi sprijin din partea coaliţiei.

RD: Jordan Matson ai văzut acte barbare comise de ISIS? Vorbesc despre decapitări, crucificări, sclavie…

JM: Toate acestea se petrec în spatele liniilor inamice. Noi suntem pe linia frontului şi ce am vazut eu este lupta. Dar am primit foarte multe informaţii. Ce fac în localităţile ocupate este evident. Am primit astfel de informaţii după ce am respins ISIS din anumite zone, am auzit multe poveşti de la localnici după ce am eliberat Sere Kaniye. Am auzit multe poveşti, am văzut fotografii, dar noi suntem pe linia frontului şi toate aceste atrocităţi se petrec în zonele ocupate de ISIS.

RD: Cât de mare este ameninţarea ISIS la nivel global?

JM: Reprezintă cu siguranţă un pericol pentru că vedem ce se întâmplă în Libia şi în alte zone unde avem războaie civile. Profită de haos, îşi răspândesc ideologia, influenţează populaţii şi alte zone islamice. De aceea lumea trebuie să îşi unească forţele pentru a opri această ameninţare. În acest moment acţiunile acestea sunt foarte limitate. Sper însă să-şi extindă eforturile.

RD: Multumesc mult Jordan, ai grija de tine, stai în siguranţă. Ai te rog grijă de români!

YPG din Rojava

Zona de operaţii principală a brigăzii internaţionale este Rojava (Kurdistanul de Vest). Un teritoriu autonom din nord-estul Siriei. Regiunea nu este recunoscută însă de regimul sirian şi kurzii se află în război şi cu ISIS, cele mai cunoscute lupte fiind cele de la Kobane, Cizire şi Sere Kaniye.

Primul dintre voluntarii veniţi din România s-ar fi alăturat grupării kurde pe 17 februarie anul acesta. În prezent sunt doi români care luptă în brigada internaţională al cărui lider este Serdar Jordan Matson. Numele de luptă ale celor doi români sunt Rubin şi Dracula, cel de-al doilea este bucureştean.

AUDIO: Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu Jordan Matson.

Alţi luptători din Brigada internaţională anti-ISIS

O componentă „pestriţă” cu foşti militari sau barbaţi care au primit pregătirea de luptă chiar în linia întâi, din partea celor cu experienţă. Britanici, americani, canadieni, alţi tineri din multe ţări care sunt determinaţi să apere lumea civilizată.

Alan Duncan, prieten cu Jordan Matson dar şi cu românul Dracula, este un fost militar britanic. Are în coordonare pregătirea unui grup de luptători asirieni care s-a aliat cu forţele kurde din nordul Irakului.

Alan Duncan. Foto: Facebook.com

Duncan a făcut parte 6 ani din Royal Irish Regiment din Ulster, cu experienţă de luptă împotriva IRA. Veteran al primului război din Golf.

Konstandinos Erik Scurfield, fost Royal Marine, fost boxer de performanţă, este primul britanic ucis în luptă pentru cauza kurzilor. A fost surpins într-un atac în nord-estul Siriei într-o zonă petrolieră disputată atât de ISIS cât şi de regimul Bashar Al-Assad şi grupări rebele care au legături cu Al-Qaeda. Totul se întâmpla în apropiere de Kobane. Britanicul a murit în luptele de la Al-Hol, într-un atac al fanaticilor din ISIS.

Johan Cosar este unul dintre mercenarii elveţieni, alături de brigade internaţională. A jurat să lupte împotriva jihadului şi să-şi apere patria, să apere Europa până când “Statul Islamic este eliminat”. A făcut declaraţia pentru Deutche Welle unde a precizat că face parte din brigada internaţională din nord-estul Siriei.

Hewal Zinar este numele de luptă primit de la kurzi al canadianului în vîrstă de 67 de ani care se ocupă de pregătirea de luptă corp la corp pentru Brigada internaţională.

Hewal Zinar. Foto: facebook.com/YPG

Hewal este numele primit de toţi, însemnând “tovarăş, camarad”. Doar Matson are gradul de serdar. Printre ţările care au reprezentanţi în Brigada internaţională, consideraţi mercenari de ţările lor de origine, sunt Estonia, Rusia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Olanda, România, Germania, Elveţia, Franţa, Mexic.

Amazoanele YPG care înfruntă Statul Islamic

Luptatoarele kurde au provocat panică in rândul militantilor Statului Islamic. Pentru că jihadiştii cred că se vor duce direct în iad daca vor fi ucişi în lupte de o femeie. În prezent, zona de graniţă dintre Siria si Irak este controlata de voluntarii kurzi dupa ce atât armata siriana cât şi cea irakiana au abandonat acele regiuni. Multe dintre punctele de observare au fost ocupate de femeile luptătoare care supravegheaza acum activitatea ISIS in zona de frontiera dintre Irak si Siria.

Lunetistă kurdă.Foto: Facebook.com

O brigadă de femei kurde a bagat spaima in jihadişti. Cele mai multe dintre ele de religie musulmana, dar şi crestine, s-au alaturat voluntare trupelor YPG pentru a apăra cu arma teritoriile kurde din nordul Siriei. Asa cum fanaticii jihanişti cred că daca vor muri in luptă vor ajunge in “raiul lui Allah” alături de o mulţime de fecioare, tot ei cred că daca vor fi ucişi în luptă de o femeie vor ajunge in iad. “Brigada Roxanne”: amazoanele kurzilor. Frumoase si curajoase, ele reprezinta in acest moment aproape o treime din miliţiile kurde YPG. Probabil că incadrarea ca mare unitate este exagerata, la fal şi în cazul Brigăzii internaţionale, fiind vorba mai degraba de un batalion, dar brigada se mândreşte cu Arin Mirkan, o luptatoare kurdă, care, incercuita fiind de jihadistii din ISIS, s-a aruncat in aer impreuna cu cei care incercau sa o ia prizoniera. Brigada face parte din YPG, “unitatile de protecţie populara”, forţe armate ale PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), miliţii care se luptă pentru a respinge jihadistii. Un efort in care kurzii şi Brigada internaţională coordonată de Jordan Matson sunt sprijiniţi doar de loviturile aeriene ale avioanelor americane.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul