Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

3 Noiembrie 2020
Vizualizari: 110
Comentează add

Americanii își aleg astăzi președintele, iar rata de participare la vot se anunță istorică după una dintre cele mai polarizante campanii electorale din Statele Unite.

Americanii își aleg astăzi președintele

costin-grigore

Foto Agerpres

Americanii își aleg astăzi președintele, iar rata de participare la vot se anunță istorică după una dintre cele mai polarizante campanii electorale din Statele Unite.

Democratul Joe Biden este favoritul sondajelor, dar diferența față de actualul președinte republican, Donald Trump, este minimă în statele cheie precum Florida sau Pennsylvania care pot hotărî învingătorul.

Primele secții de votare s-au deschis pe coasta de est în New Hampshire şi Vermont, unde alergătorii au de înfruntat vremea înghețată și eventualele ninsori, dar aproape 100 de milioane de cetățeni și-au exprimat deja opțiunea, înainte de ziua alegerilor.

Cu un număr atât de mare de voturi trimise prin poștă, rezultatul final ar putea întârzia și există teama de revolte ale contestatarilor. Analistul  /.../ i-a spus corespondentei noastre în Statele Unite că tensiunile dintre cele două tabere nu au fost niciodată atât de mari și de înfocate.

- Incidentele violente, provocări din amândouă extreme au crescut în ultimii patru ani şi în mod special în anul acesta. Mă tem că din toată polarizarea asta şi cu toată retorica asta înfocată că aicea s-ar putea să nu fie sfârşit armonios, după ce rezultatul alegerii prezidenţiale va fi cunoscut.

Subiectele care au înflăcărat spiritele sunt nedreptățile rasiale și măsurile de combatere a pandemiei, dar o temă majoră pentru electoratul american este și problema asigurărilor de sănătate.

Președintele Trump a promis să desființeze sistemul de îngrijire pentru toți introdus de administrația Obama - Biden, fără să reușească însă pe deplin, în cei patru ani de mandat. Dana Bucin, avocat american, expert în imigrație, spune că situația e complicată pentru cei cu venituri mici.

Dana Bucin: Dacă ai noroc să trăiești într-un stat democrat, ai ceva acces la o asigurare de stat dacă ai venit jos. Dacă nu ești într-un stat democrat, e foarte greu, pentru că trebuie să îţi asiguri accesul la sănătate prin asigurări care se vând în mod privat, ori prin Obama care, ori prin employer, sau firma la care lucrezi, și marea bătălie în SUA se dă cum putem să înlesnim accesul cât mai ieftin sau afordable, pentru cât mai multă lume.

Joe Biden a promis să definitiveze programul democrat în sănătate, în mediu și economie și să refacă unitatea națiunii. În schimb, potrivit comentatorilor, planurile republicanului Trump pentru un nou mandat au fost mai puțin clare, față de oferta de acum patru ani.


Etichete (ii)alegeriamerica

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live