Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

24 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1490
Comentează add

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se întruneşte astăzi pentru a discuta ameninţările la adresa republicii în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Ameninţările la adresa securităţii R. Moldova, discutate astăzi

catalin-gombos

Şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Foto: captură youtube.com.

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se întruneşte, în această dimineaţă, la Chişinău, în contextul în care Serviciul de Informaţii şi Securitate al ţării a lansat un avertisment privind posibile încercări de destabilizare.

Duminică, 30 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Preşedinţia de la Chişinău nu a anunţat ce teme vor fi discutate astăzi, însă presa menţionează avertismentul de vineri al Serviciului de Securitate şi Informaţii, potrivit căruia ar putea avea loc încercări de destabilizare a echilibrului social, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Astfel de avertismente au mai fost emise anul acesta de SIS, iar directorul serviciului afirma, în septembrie, că există peste o sută de ONG-uri, formaţiuni politice şi organizaţii mass media care ameninţă securitatea Republicii Moldova.

Autorităţile s-au arătat preocupate în timp în special de posibila tensionare a situaţiei din Transnistria şi de tendinţe separatiste în Regiunea Autonomă Găgăuză.

Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate are loc cu şase zile înaintea unor alegeri considerate cruciale pentru viitoarea orientare a ţării.

Cetăţenii Republicii Moldova, între Uniunea Europeană şi cea Euroasiatică

Sondajele de opinie sugerează că alegerile vor fi câştigate de principalele trei formaţiuni proeuropene, însă chiar şi o alianţă postelectorală a acestora este incertă, în condiţiile în care Partidul Liberal s-a retras din coaliţia de guvernare.

De celalată parte, vor intra în Parlament Partidul Comuniştilor, formaţiune care ar urma să aibă cel mai mare număr de voturi, recent înfiinţatul partid "Patria" şi, posibil, Partidul Socialiştilor.

Toate aceste formaţiuni îşi doresc legături mai strânse cu Federaţia Rusă.

Barometrele de opinie arată că jumătate din populaţie optează pentru integrarea europeană, iar cealaltă jumătate ar dori o apropiere de Uniunea Euroasiatică. 


Etichete Republica MoldovaChişinăualegeridestabilizareConsiliul Suprem de Securitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live