Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Luni, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

6 Iunie 2013
Vizualizari: 1132
Comentează add

Patriarhia Română a înaintat Comisiei de revizuire a Constituţiei trei amendamente. Unul a fost acceptat, altul parţial respins, al treilea nediscutat încă.

Amendamentele BOR la Constituţie - update

remus-radulescu

Foto Basilica

Familia tradţională

Patriarhia Română a solicitat modificarea articolului 48 din Constituţie referitor la familie, prin introducerea textului "Familia, elementul natural şi fundamental al existenţei şi dezvoltării  societăţii, se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie."

Amendamentul a fost adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei. Textul amendamentului a fost asumat de deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha.

Patriarhia Română va propune tema completării articolului 48 alin. (1) referitor la familie din actuala Constituţie a României pe agenda de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România din 20 iunie 2013, pentru a atrage şi susţinerea celorlalte culte în protejarea familiei naturale şi tradiţionale.

Acceptarea amendamentului a fost criticată de deputatul independent Remus Cernea care susţine dreptul persoanelor homosexuale de a întemeia o familie. Remus Cernea a declarat că România va fi pusă pe lista ţărilor homofobe dacă articolul 48 va fi votat de plen şi validat de referendum în forma adoptată de Comisia de revizuire.

Update 6 iunie 2013

Definirea în Legea fundamentală a căsătoriei ca fiind între bărbat şi femeie ar putea fi repusă în discuţie, a declarat,joi, 6 iunie 2013, Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, precizând că în cadrul USL există opinii diferite în legătură cu această definiţie.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi la Palatul Parlamentului cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi cu membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei pentru a discuta despre 'retuşuri' la lucrurile care au rămas în discuţia Comisiei.

Victor Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între "soţi", ar trebui schimbată, în timp ce Crin Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială, privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie.

În aceste condiţii, dacă se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va fi supus din nou la vot amendamentul, a declarat Crin Antonescu.

Rolul BOR pentru poporul român


Al doilea amendamendament înaintat de Patriarhie a fost introducerea în articolul 29 al Constituţiei, referitor la libertatea conştiinţei, textul : "Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti."

Parlamentarii au respins amendamentul, dar preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat că o referire la rolul BOR în istoria şi identitatea poporului român se va regăsi într-un preambul al Constituţiei.
 

Învăţământul religios garantat de stat


A treia solicitare înaintată de Patriarhia Română Comisiei de revizuire a Constituţiei este ca articolul 32 să rămână nemodificat în referirea sa la învăţământul religios: "Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege."

Această propunere nu a fost discutată încă.


Etichete Dezbateri Constituţieamendamentfamilieinvatamantcomisieconstitutiepreambul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live