Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

5 Februarie 2019
Vizualizari: 554
Comentează add

Republica Moldova este în faţa unui nou moment critic pentru dezvoltarea ţării, iar forţe interne şi externe încearcă să o destabilizeze şi să dezbine societatea, crede diplomatul.

Ambasadorului SUA la Chişinău despre alegerile Republicii Moldova

corneliu-rusnac-radio-chisinau

   Foto. radiochisinau.md.

Republica Moldova este în faţa unui nou moment critic pentru dezvoltarea ţării, iar forţe interne şi externe încearcă să o destabilizeze şi să dezbine societatea, a declarat la Chişinău ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Dereck J. Hogan.
 
El a calificat alegerile parlamentare din 24 februarie drept un test crucial şi a subliniat că este necesar ca acestea să se desfăşoare într-o maniera corectă. 
 
La 27 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova suveranitatea, independenţa şi libertatea sa sunt în continuare puse la încercare atât de forţe din interior, cât şi din afara ţării, iar următorul test crucial este în plină desfăşurare, a declarat diplomatul amercan.
 
El a menţionat că unii actori externi, dar şi politicieni din interior, promovează lucruri ce dezbină societatea, precum identitatea naţională sau vectorul politicii externe pentru a o distrage de la problemele reale cu care se confruntă.
 
Totodată, Dereck J. Hogan a făcut apel la autorităţi să asigure un proces electoral liber, corect şi transparent, în care candidaţii să nu fie hărţuiţi sau intimidaţi. 
 
Scrutinele precendete din Republica Moldova au fost în mare parte democratice şi nu este momentul pentru a face un pas înapoi, a declarat oficialul.
 
Discursul ambasadorului Statelor Unite la Chişinău pare să fi făcut referire la diferenţele de viziuni privind dezvoltarea Republicii Moldova pe care le au principalii concurenţi electorali pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.
 
Este vorba de Partidul Socialiştilor, de stânga, adept al aderării la Uniunea Euroasiatică coordonată de Moscova, Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare, care în ultima perioadă a schimbat său proeuropean pe unul pro-Moldova, şi blocul electoral ACUM, format din cele mai importante partide de opoziţie, care se declară proeuropean.
 

Etichete Dereck J. Hoganambasador SUAChişinăuRepublica MoldovaUniunea EuroasiaticăUniunea Europeanăalegeri parlamentare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live