Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

2 Ianuarie 2020
Vizualizari: 446
Comentează add

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a amânat vizita pe care urma să o facă, astăzi, în Ucraina, pentru a urmări situaţia din Irak.

Amânare a vizitei secretarului de stat american în Ucraina

luminita-apostol

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.        Foto: Arhivă.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a amânat vizita pe care urma să o facă, astăzi, în Ucraina, pentru a urmări situaţia din Irak.

Decizia a fost luată după ce ambasada americană de la Bagdad a fost atacată de protestatari pro-Iran, furioşi din cauza raidurilor aeriene americane împotriva unei facţiuni pro-Iran din Irak, raiduri în urma cărora au murit 25 de persoane. Ieri după-amiază, manifestanţii pro-Iran au părăsit zona ambasadei americane din capitala irakiană.

Manifestanții irakieni în favoarea Iranului au părăsit împrejurimile ambasadei americane la Bagdad la ordinul unor puternice facțiuni paramilitare, deși anterior acestea amenințaseră că vor rămâne pe loc pe termen nelimitat, însă această coaliție de facțiuni paramilitare a estimat că mesajul manifestanților a fost înțeles și le-a cerut membrilor săi să se retragă în afara zonei verzi, ultrasecurizate din capitala irakiană, unde își are sediul ambasada americană.

Agenția France Presse îl citează pe un purtător de cuvânt al brigăzilor Hezbollah, care a spus că mingea este acum în terenul Parlamentului irakian. Brigăzile Hezbollah sunt o facțiune ce a luptat alături de autorități împotriva jihadiștilor și care, ulterior, a fost integrată în armata irakiană, iar duminică o bază a acesteia a fost vizată de raidurile americane, Washingtonul considerând că interesele sale în Irak sunt afectate de atacurile repetate ale acestei facțiuni.

Ca urmare a acestor evoluții, responsabilii irakieni pro-Iran încearcă să strângă semnături în parlament, cu scopul de a denunța acordul irakiano-american ce autorizează prezența a peste 5.000 de soldați americani pe teritoriul Irakului. În același timp, tensiunile au escaladat la nivel verbal între Statele Unite și Iran, țări inamice și puteri care acționează în Irak.

Președintele Donald Trump a amenințat că va face Iranul să plătească un preț mare, acuzând Teheranul că a orchestrat atacarea ambasadei sale de la Bagdad, în timp ce liderii iranieni au acuzat Washingtonul de rea-voință şi au avertizat că vor riposta oricărei amenințări împotriva țării lor.


Etichete amanarevizitairak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live