Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

13 Iunie 2019
Vizualizari: 391
Comentează add

"Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra justiției. Românii au votat contra unei guvernări lamentabile", consideră şeful statului.

Alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis la semnarea Acordului Politic

rador

 Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Agerpres.

Domnilor președinți de partide, doamnelor și domnilor, bun venit în Sala Unirii la această ceremonie de semnare a unui acord politic, un pact cum a fost el denumit.

Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare la termen și formațiunile dumneavoastră au obținut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acestea.

În paralel cu alegerile europarlamentare am convocat un referendum național fiindcă mi s-a părut că poporul trebuie să își exprime suveranitatea și trebuie să dea un răspuns ferm și clar unei guvernări eşuate și atacului neîncetat asupra justiției care s-a desfășurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai.

Românii au ieșit în număr mare la vot și au dat un răspuns clar, ferm și ușor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmativ 6 milioane și jumătate de români, ca să fiu mai clar: la fiecare întrebare, fiindcă au fost buletine separate de vot, 6,5 milioane de români au răspuns cu 'da'.

La alegerile alegerile europarlamentare, formațiunile pro europene au primit, au primit voturi multe și au avut rezultate bune, foarte bune, iar formațiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formațiunile care constant au atacat independența justiției, formațiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD și ALDE, au fost drastic sancționați de electorat și pe bună dreptate.

Pe bună dreptate și a doua zi după referendum, aparent, repet: doar aparent, lucrurile păreau că s-au schimbat. Înainte de referendum, mulți au spus că referendumul este inutil, unele formațiuni au încercat să îl boicoteze, alții au declarat că nici nu vor participa, foarte mulți au comentat întrebările, cică ar fi proaste, slabe, inutile și un referendum pierdut și că nu se va întâmpla nimic, dar s-a întâmplat, după referendum s-a întâmplat.

Așa cum am spus de la început, a doua zi după vot, spațiul politic românesc s-a schimbat, trebuie să recunoaștem acest lucru. Şi acest fapt se datorează votului românilor, este evident, dar acest referendum trebuie implementat. Și atunci am analizat cu mare atenție ce au votat românii.

Românii au votat pentru România europeană. A fost clar un vot pro-european. Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra justiției. Românii au votat contra unei guvernări lamentabile. Şi atunci, după consultările cu partidele parlamentare, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare, un Acord Național pentru consolidarea parcursului european.

Şi, iată că astăzi ne aflăm aici; au răspuns direct, clar, deschis "Da, semnăm": Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul PRO România și Partidul Mișcarea Populară. Președinții acestor partide sunt prezenți astăzi pentru a semna acest acord, acest pact.

Nu a anunțat - cel puțin pe mine nu m-a anunțat - că este interesat PSD-ul. PSD-ul care aparent, din 27 mai, se schimbase, dar nu este așa. PSD-ul nu s-a schimbat, PSD-ul  nu se schimbă, PSD-ul a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg, dar a rămas doar cu aparența schimbării.

PSD-ul urmăreşte în continuare aceleași obiective și răspunsul lor, pe care mi l-au dat prin media, a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest acord. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult și nu se dezvoltă nici acum mai mult.

Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenței pesediste, împotriva infatuării pesediste, împotriva atacului la justiție, împotriva atacului la economia națională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă. Urmează încă trei ocazii valoroase pentru români de a da lecții PSD-lui, fiindcă PSD-ul nu a înțeles, a simulat.

Urmează alegerile prezidențiale, urmează alegerile locale și urmează alegerile parlamentare. Românii vor ști cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum este nevoie să se schimbe Constituția și legislația aferentă și să nu uităm: iarăși și-au bătut joc de românii din diasporă. Trebuie schimbate procedurile, trebuie îmbunătățită legislația și trebuie abandonat acest discurs împotriva diasporei, trebuie să revenim la o normalitate românească, o normalitate europeană, democratică, care se bazează pe respectarea valorilor europene, pe respectarea statului de drept.

Toate aceste lucruri trebuie realizate cu cât mai repede cu atât mai bine. Pentru a face aceste modificări este clar nevoie de un alt fel de parlament și dacă acum doi ani și jumătate lucrurile au ajuns acolo unde au ajuns fiindcă nu s-a prea văzut o alternativă, iată acum paradigma se schimbă, se construieşte o alternativă. Lucrăm la ea.

Mulți din cei care lucrează împreună cu mine la o alternativă serioasă, pro europeană sunt în această sală. Românii pot avea încredere şi, pentru asta, trebuie să meargă la vot, iar politicienii să dovedească că au căpătat mai multă înțelepciune decât am avut cu toții înainte de aceste alegeri. Sunt foarte bucuros că astăzi semnăm noi cinci acest acord național și, ca să fiu bine înțeles, această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții.

Dumneavoastră, președinții de partide, v-aţi declarat de acord să semnaţi astăzi cu mine acest acord. Lista semnatarilor însă rămâne deschisă. Este posibil ca, pe parcurs. și alții să revină la gânduri mai bune și vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună. Eu vă mulțumesc şi o să vă invit pe rând să semnăm acest Acord Național. 


Etichete Acord Politic NaţionalpartidesemnareKlaus IohannisPNLUSRPartidul PRO RomâniaPartidul Mișcarea Populară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live